Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Trochu mnoho vědy na jeden prostý dotaz, proč hrušně málo rostou. Jak se ptá zadavatel: "V čem může být problém?"

1. Hrušně se obecně ujímají hůř než třeba jabloně a jejich startovací růst je vždy slabší než třeba stromků na myrobalánech. Pro kdoulové podnože to platí obzvlášť.
2. Před výsadbou ovocného stromku je třeba připravit půdu - vykopat jámu, obohatit zeminu v ní, atd. Nutné je to zejména pokud vysazujete stromek v místě, kde již ovocné stromy rostly.
3. Záleží v jakém stavu byly kořeny stromků při nákupu, kolik bylo zachovalých vlasových kořínků. Než si stromek vytvoří nové, nějaký čas to trvá. U hrušní déle než u jiných druhů.
4. I když plánujete mít pod stromy trávník, prvních 3-5 let by měl být úhor bez plevelů. Lze toho dosáhnout mulčováním
5. Stromky, zejména s nedostatečně vyvinutými kořeny, by se při výsadbě měly přivázat ke kůlu.
6. Zalévání je samozřejmě vhodné, ale málokdy bývá příčinou špatného růstu. Pokud stromky nerostou v písčité půdě nebo strmém svahu, stačí zálivka jen občas. Neznám pěstitele, který by v zahradě vedle svého obydlí utýral stromek suchem.
7. Přidat hnojivo do nižších partií (na dno jámy) se vyplatí. Hnojit stromky těsně po výsadbě je ale zbytečné. I průměně připravenou půdu ještě nestačily vyčerpat.

Jestliže byly všechny kroky splněny, pak stačí odstranit obrost podle výšky zvoleného kmínku a zakrátit loňské letorosty (což lze asi jen u 1. stromku). Pokud nebyly, pak bych k tomu ještě na jaře zkypřil  a vyplel kola kolem stromků, přivázal je k opoře a   při chudé půdě šetrně přihnojil - třeba kvašenými slepičinci nebo 0,5 %o Kristalonem.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika