Hlíva pěstovaná na kostce substrátu



host - 242.41 (?) 
22.3.2009 17:35, zobrazeno: 17384x

Má prosím někdo zkušenost s koupenou kostkou substrátu hlívy v igelitu?Jáké jsou výnosy?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 187.182 (?), 25.8.2009 10:26

Obsahem substrátové kostky je propařená sláma. Na rozdíl od dřeva rychle proroste, rychla zaplodí a rychle přestane plodit. Výnos bývá 10-20% hmotnosti substrátu, což v praxi může činit třeba dva větší trsy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jarda H. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (63) - 215.26 (?), 25.4.2010 9:12

My máme stále problémy s hlívami z těchto "igelitových kostek". Zkoušíme to již počtvrté a stále bídné výsledky. Poradíte někdo?

Většinou napoprvé vyroste poměrně velký trs a z ostních otvorů vykouknou náznaky plodnic. Ale kromě toho jednoho trsnu vše ostatní postupně zaschne a tím cleá úroda končí. Samozřejmě rosíme každý den, ale to nepomáhá. Místnosti různé - koupelna, sklep, ložnice, chodba.

Letos nová várka.Dle návodu nejprve místnost kolem 24st. (koupelna), aby podhoubí prorostlo, jakmile vykoukly první náznaky plodnic, tak do chladna 15-18st.(ložnice)  a rosit (3-4x denně). Už to vypadalo nadějně, plodničky se začaly zvětšovat, pak najednou stop a tohle je stav trvající už asi 10 dní (klobouky max 1,5cm, okolo to zasychá). Z ostatních otvorů nekouká vůbec nic. Má vliv i množství světla?

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
radek.god - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 34.178 (?), 18.6.2010 14:28

Kdybych mel vysledek jako Vy, tak jasam.Moje hliva v kostce a igelitu zacla ve vsech mistech otvoru plesnivet zelenou plisni.Jasne bile zardky tam byly taky, ale jinak vsude zeleno.Po otevreni a odstraneni vseho zeleneho, tedy bohuzel vpoodstate celeho povrchu + mist pod povrchem utrhavanim slamy se sice bile plochy mycelinu objevily ci pokracovali, ale zelena plise bohuzel taky.Ani nevim v jakem je to stavu ted.Btw, vsechna mista co byla zelena jsem vystrikal technickym lihem dle rad prodejce.Kazdopadne Hlivu Plicni v domacich podminkach uz NIKDY.Skoda ze nemely substrat na hnede zampiony jako jsem chtel primarne, ty bych casem zkusil.

Tak behem psani prispevku si rikam, juknu na to zda uz to chciplo a hele.Zelena plisen tam je na dost mistech porad, bileho je tam ale vyrazne vic a NAKY MALY chciplotinky uz tam jsou, kazdopadne po skoro 2 mesicich asi 10 hub kde nejvetsi nema ani 5 cm s nohou je biiiidaaa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 152.34 (?), 18.6.2010 18:38

Nemohu zobecňovat, ale popíšu naši zkušenost s hlívou ústřičnou. Podle návodu jsme měli substrát nejprve doma a později v garáži. Plodnice se objevily, ale v určité fázi přestaly růst (byly velmi tuhé). Tyto plodnice jsme odřezali a pěstování vzdali. Kostku ze substrátem jsem odvezla na chalupu, kde jsem ji odstavila do tmavého přístěnku na dříví a zapoměla na ni. Po měsíci mi na ni náhodně padl zrak, a nestačila jsem zírat: vypučely pěkné čtyři kolonie. Houby jsem nevážila, ale určitě jich bylo přes 2 kg.

Myslím si, že na růst plodnic měla vliv především vysoká vlhkost vzduchu, kterou rosení jednou-dvakrát za den nenahradí. Pokud jde o světlo: znám staré sklepní prostory v centru Prahy, kde se plodnice hlívy pravidelně objevují na dveřích a zárubních, a světlo je tam jenom umělé. Nezbytně nutné tedy asi není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 121.238 (?), 1.2.2011 16:29

Skusali ste sa zbavovat materialu z drvica zahradneho odpadu tak, ze sa vyuzil ako substrat na pestovanie hlivy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 79.170 (?), 24.3.2011 21:47

Dobrý večer, co zkusit pěstovat hlívu na kusu špalku? Koupil jsem naočkované špalíky za cca 100 kaček, od kamaráda jsem dostal kus špalku z nějakého listnatýho stromu, ani nevím, co to je zač, do něho jsem vyvrtal pár děr a zatloukl jsem tam ty naočkovaný špalíky. Poté jsem ho dal podle návodu do igel. pytle a nechal prorůstat. Po pokrytí bělavým povrchem, jsem vzal větší květináč a špalek do něj asi z půlky zapustil a zasypal obyč. zeminou. Už několikrát jsme měli krásný trs a ještě úžasnější polívku, nebo maso na hlívě nemá chybu. PS: A to bydlím v paneláku, z balkónu jsem ji na zimu přestěhoval do sušárny a plodí stále.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 24.3.2011 23:02

když poserfujete, najdete spoustu článků i fotek, polena se zakopou do dvou třetin do země, v poleně se nadělají díry a do nich naočkovaný substrát, vlhčit a mít to ve stínu

máte někdo zkušenost s promrzlou kostkou?pustí ještě hříbky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 200.13 (?), 6.6.2012 11:56

já měl hlívu taky v kostce, prvně začala krásně růst. sklidil jsem 4 trsy krásná hlívy, ale vršek mi asi zřejmě zaschl. už neplodí vůbec. něco je asi špatně u výrobce

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 173.18 (?), 19.11.2012 10:32

Ahoj také jsem si koupil kostku s hlívou první úroda vyrašilo cca 5 ks, ale po přemístění začali všechny zasychat.

Cca 14 dní po první sklizni jsem na nových místech prořízl kostku a ze zhora do kostky nalil cca 1 dl vody a po dalším týdnu začali růst nové houby ze 3 otvorů

Tentokrát zkusím kostku nikam nepřenášet a jen občas rosit

Co Vy na to?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?0:08
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika