Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pýchavka (vatovec) roste na pastvinách, zahradách, sadech nejraději na vlhkých humózních živinami bohatých půdách, často v porostech kopřiv. Zatím není k dispozici metodika pro intenzivní pěstování v domácích kulturách. Proto pýchavku vysazujeme na vhodná přirozená stanoviště.



Pro výsadbu je třeba vybrat vlhčí ne podmáčené místo, které často nevysychá a je bohaté na živiny, zvláště dusík. Je třeba, aby zde byl porost trav, případně kopřiv nebo jiných rostlin, protože houba k růstu potřebuje kořínky těchto rostlin. (Nevhodné jsou holé lesní půdy).

Výsadba se může provést dvěma způsoby. Prvním způsobem je výsadba do hnízd, kterou je možné provést následovně. Motykou se nadzvedne drn trávy, ke kořínkům se nasype asi 20 zrnek rozdrobené sadby. Drn se zpět přimáčkne. Vysazujeme do sponu asi 1 m x 1 m. Čím hustější výsadbu zvolíme, tím rychleji se podhoubí vzájemně zapojí a můžeme čekat dřívější úrodu. Tímto způsobem osejeme asi 100 m2. Druhý způsob je plošná výsadba. Trávník zkypříme např. provzdušňovačem na trávník, rovnoměrně pohodíme rozdrobenou sadbu a přisypeme tenkou vrstvičku zahradnické zeminy a vše zaválcujeme. Takto z jedné sadby osejeme asi 50 m2.

Založenou kulturu je třeba udržovat v době sucha vlhkou. Vzhledem k tomu, že jde o extenzivní způsob pěstování, závislý na přírodních podmínkách, nelze přesně určit výskyt prvních plodnic. První plodnice se v závislosti na hustotě setí a vhodnosti oseté lokality mohou objevit druhým rokem. Většinou se objeví za 2-3 roky. V případě nevhodného pozemku nebo extrémních klimatických podmínek (vysoké teploty, extrémní sucha, dlouhodobé zamokření nebo přemnožení hlodavců) může být výsadba neúspěšná. Sbírají se mladé, uvnitř ještě bílé plodnice.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika