Základní sestava hnojiv a postřiků



Stránky: 1,  2   
host - 240.105 (?) 
5.7.2015 12:46, zobrazeno: 11647x

Zdravím.

Může sem nějaký zkušenější zahradník napsat, co si pořídit do skříňky v zahradní šopce jako základní sestavu pro zahradníka amatéra? Zatím tam mám tak Kristalon plod a květ, ale chtělo by to asi něco víc. Nepěstuju ničeho lány na produkci, zeleniny málo, spíš na přímý konzum - ředkvičky, hrách, cibulky, cukety, dýně, rajčata. Více hlavně drobné ovoce - různé odrůdy rybízů, angreštů, malin, ostružin, jahody, muchovníky, zimolezy, borůvky, kiwi, lísky. Do budoucna nějakou jabloň, švestku, možná višeň, moc stromů se mi sem bohužel nevejde.

Takže co na takové běžné užití kromě toho Kristalonu a zelené skalice na trávník? V rodině se používal tak akorát Cererit, brambory a rajčata už leta ničím nestříkají, nižší produkci řeší výsadbou více jedinců a likvidací škůdců sběrem. Já mám pozemek dost omezený, takže pro tu svoji potřebu tu toho mám jenom tak akorát, tak bych tomu chtěla něčím pomoct. Takže co má mít ve skříňce každý zahradník a zahrádkář? Díky za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 5.7.2015 13:26

Jestli máte malou rozlohu, na ní to vypsané a ještě budete přisazovat, tak se nejspíš bez toho dalšího neobejdetecrying.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.96 (?), 5.7.2015 13:36

Na hnojení kromě hnoje a kompostu používám hlavně Cererit (skoro ke všemu), močovinu (trávník, květák, zelí, kapusta - ty jen ze začátku), ledek vápenatý (česnek, cibule), pro kyselomilné rašelinu. Postřiky Kuprikol (broskev, brambory, jahody), Syllit (broskev, jabloně, růže), Discus (amer.padlí -angrešt), Baycor - nyní jsou již jiné náhradní postřiky (hrušeň rez), Zolone nebo Mospilan (saví žraví škůdci), Pirimor (mšice), Acrobat, Ridomil Gold (brambory, rajčata, okurky)). Případně na roztoče Vertimec a na meruňku Horizon.        

Ale určitě vám lépe poradí KUKY  wink.                  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.105 (?), 5.7.2015 14:41

Výborné, tak nějak jsem si to představovala, díky za radu. Beru i další názory.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 5.7.2015 15:36

wink. Zolone a Baycor už nejsou. Ale zjednodušil bych to takhle: Acrobat, Discus nebo Zato, Dithane, Kuprikol nebo Champion, Talent (fungicidy). Mospilan nebo Calypso a event. Reldan (insekticidy).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 240.105 (?), 5.7.2015 16:06

A hnojiva? Mám tu rohovinu a granulovaný hnůj, nějaké přímo na borůvky a na růže. Jaká další pořídit, asi lépe jednosložková? Nebo jsou pro amatéra lepší ty směsky jako uváděný Krystalon?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 240.105 (?), 5.7.2015 16:08

Ajta krajta, Kristalon je s měkkým, pardon.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.96 (?), 5.7.2015 16:21

Rohovina je vynikající do truhlíků, to pro borůvky můžete použít pro všechny kyselomilné. Ta jednosložková vychází dnes dráž, než Cererit. Jen pozor při koupi Cereritu, ne všechny Cererity obsahují i stopové prvky (záleží na výrobci - musí to být na něm uvedeno). Nahoře jsem vypsala, která používám. Jinak preferuji kompost a hnůj, u nás je písčitá zem a je potřeba neustále doplňovat humus.    Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 46.232 (?), 5.7.2015 17:00

Taky jsem malozemědělec-amatér, navíc elektronik, tudíž bez zahradnických zkušeností... Před lety jsem si jen tak koupil na Flóře pár lilií, teď jich mám asi 2.tis... Začal jsem dělat i zeleninu a stromy, po tom, co mě vyhodili z Phy na venkov. Začalo mi to i chutnat, teď je moje 1.ní ranní jídlo hafec lístků špenátu...-rovnou za záhonu. Co se toho hnojiva týče, tak ty "rohovinový" hnojiva jsem používal ke stromkům-bonsajím, ale zjistil jsem, že to zatahuje do půdy plíseň-samo to hrozně plesniví. Granulovaný hnůj jsem nezkoušel, zato celá léta vše hnojil cereritem(váženej mě stál metrák 1200,- a byl na 3roky), a všechno rostlo jako z vody. Ještě jsem ho nechával rozpustit v barelu a pak tím roztokem zředěným cca 1:20ti stříkal jako listovým hnojivem. Nesmí se na slunci. Třeba nakládačky povyskočily za 2dny tak, že jsem nevěřil. Jinak jsem občas zalil Sulkou, je to dobré hnojivo-na česnek!-a navíc vypudí škůdce. Nesmí se to přehnat. S koupí nového areálu se mě do ruky dostalo pro mě neznámé bio hnojivo, Holandské, co tam zbylo po "grooverech", smrdí to po žumpě, je to hnědý-fuj, ale byly toho barely...- tak jsem to opatrně zkusil. To, co po Cereritu "povyskočilo", tak po tomhle vylítlo jak raketa! Sice to stojí, jak jsem vygooglil asi 1200,- za 10L, ale vyplatí se. I sazeničky "jedou". Do konývky stačí panák a jednou za 10dní zalejt-i na list.  -- jéé mě zas vypadne Net, tak zbytek až to půjde, to je hrozný na tom venkově, jak je signál nestabilní...  Alfi.

trochu špenátu...
trochu špenátu...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Zdeněk Vacek - (32) - 206.219 (?), 27.11.2015 22:31

Co je to za hnojivo te holandský zázrak. Kde se dá sehnat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika