Popel na zahradu?



host - 22.251 (?)
15.1.2013 19:05

Dobrý den, píšete o škodlivosti těžkých kovů v popelu. Já se zajímal o škodlivost olověných broků které mi myslivci každý rok nadělí na louce. Jde ročně o přibližně 350 gr. Byl jsem na ČIŽP a tam mi vysvětlili, že se nejedná o nic nebezpečného, broky zapadnou do půdy a jsou neaktivní. Tak čeho se bát?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?), 12.1.2013 10:29

zdravím, popel ze spáleného dřeva je nejlepší hnojivo, to je stará věc, ale co bude za popel z koksu nebo uhlí? Bojím se síry a dalších věcí jako těžkých kovů a toxických látek při nedokonalém spalování, protože kdo zaručí doma nejlepší spalování, když každý pec dusí, aby ušetřil palivo. To že kluci rostou a jsou šikovní jen chválím, ale co jedí, zjistíte z rozboru zeleniny v laborce. Elektrárenský popílek je jinak spalován než uhlí v kotli doma. Ale možná že vaše zelenina bude pořád zdravější, možná s obsahem nejrůznějších látek (ikdyž vám to nepřeji) než kupná a hnaná nahoru různou chemií... Ale jak jsem naznačil, v elektrárně se spaluje mleté uhlí a než spadne přes rošty tak je na prach, jsou tam jiné teploty, doma tudiž musíte prohodit přes síto... to o něčem svědčí... toť můj lajický názor, Tonda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.210 (?), 12.1.2013 19:14

Napsal jste: Bojím se síry a dalších věcí jako těžkých kovů a toxických látek při nedokonalém spalování,          

Mohl by jste tyto látky vyjmenovat, tedy alespoň částečně, ať víme na čem jsme.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?), 13.1.2013 15:15

o spalování a škodlivosti je toho fůra na netu např:

Kotle malých výkonů na pevná paliva

Základy spalování

Všechna přírodní paliva z biomasy obsahují těžké kovy v určitém stupni (nejvýznamnější jsou Cu, Pb, Cd, Hg). Těžké kovy zůstávají v popelu nebo se odpařují a také se stávají části povrchu částic emitovaných do atmosféry nebo se stávají součástí prachových částic. Kontaminovaná paliva z biomasy jako jsou impregnované nebo natřené dřevo může obsahovat velký podíl těžkých kovů. Emise těžkých kovů může být snížená prostřednictvím sekundárních opatření ke snížení emisí.

pokud pálíte v kotlích i něco jiného než doporučené palivo, tak si přečtěte toto... taky z netu... z vlastní hlavy to nemám

V kamnech a kotlích, které jsou projektovány výhradně ke spalování uhlí, koksu nebo dřeva, jsou ostatní látky spalovány nedokonale. Hoření v nich totiž probíhá při relativně nízkých teplotách s nedostatečným přísunem kyslíku. Z komínů domů pak unikají nepříjemně páchnoucí a hlavně jedovaté zplodiny. Například polyaromatické uhlovodíky, formaldehyd, kyselina chlorovodíková, benzen a další „lahůdky".

K nejnebezpečnějším z nich patří dioxiny a furany, které jsou nejen rakovinotvorné, ale poškozují také hormonální a imunitní systém a ovlivňují nervovou soustavu. Ty obsahuje kouř, který vzniká při pálení plastů, starých palet, dřeva z demolic či natřených prken.

„Při pálení barevných letáků a časopisů se zase do ovzduší uvolňují těžké kovy z barev, které způsobují vrozené vady a různé typy rakoviny," uvádí Milan Havel z Arniky české neziskové organizace, která spojuje lidi usilující o lepší životní prostředí.

Chlororganické látky a těžko kovy se uvolňují při spalování tetrapakových obalů, jedovatý styreny při pálení polystyrénu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.210 (?), 13.1.2013 19:19

Toje sice všechno krásné. Nedozvěděl jsem se, ale co zůstává v popeli, jak je to vázané, nebo jak se to uvolňuje, jestli to přijímají rostliny, jak a které a jak to může škodit konzumentům. Arniku a jiné podobné organisace, považuji za účelové, straší nepodloženými věcmi a co hlavně odvádějí od mnohem důležitějších témat (mám dojem, že jsou řízeni a dobře placeni se zhora). V pojednání od V.Petříkové jsem se o žádném velkém strašákovi nedočetl. Kdyby to bylo pravda, čím strašíte vy a Arnika, tak třeba, tím olovem, které bylo v benzínu, by už muselo být všechno obyvatelstvo kulturního světa,  několikrát vytráveno, zvláště ve vyspělejších státech. Straší se také GM potravinami, Arnika říká, že jsou škodlivé, je to sice pěkné, ale nemá hmatatelné důkazy, jen straší. Zkuste si vypůjčit časopis Včelařství, a přečíst si co způsobil K.H.Bablok. Pouze zelený šílenec, který sám nic nezmění. Ještě jednou: co zůstává v popelu při obou způsobech spalování (dokonalé, nedokonalé), vázanost a stabilita těchto látek, možnost přijímání pěstovanými rostlinami (rozpustnost v půdním roztoku) a jejich konečná škodlivost pro populaci homo sapiens.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 22.251 (?), 15.1.2013 19:05

Dobrý den, píšete o škodlivosti těžkých kovů v popelu. Já se zajímal o škodlivost olověných broků které mi myslivci každý rok nadělí na louce. Jde ročně o přibližně 350 gr. Byl jsem na ČIŽP a tam mi vysvětlili, že se nejedná o nic nebezpečného, broky zapadnou do půdy a jsou neaktivní. Tak čeho se bát?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.132 (?), 14.1.2013 9:28

Nebavme sa o natretych ramoch okien. Iste, palenie takehoto matrosu nie je kosher a ani pouzitie popola z tohto materialu.

Ad 2. Pigmenty papiera aj farebneho, toho dnesneho, by nemali obsahovat tazke kovy. Tu by som sa nebal. Nakoniec tak vela papiera v kotli ci krbe oproti drevu nepouzivate.

Nehovoriac o spalovani plastov. To robia len blazni.

Problem popola je ten, ze vznika koncentraciou pomerne obrovskeho mnozstva paliva do malinkeho mnozstva popolu, ak predpokladame takmer dokonale spalovanie. Ak su obsahy povedzme tazkych kovov v uhli male, v popole ich obsah moze byt velky. Obsah povedzme pyritu v uhli suvisi asi viac s geologickymi procesmi, ako s povodnym biologickym materialom, z ktoreho uhlie vzniklo. Je to mozno individualne v zavislosti od miesta kde sa uhlie ziskava. Pyrit, chalkopyrit, siru ale aj sulfidy inych jedovatych kovov, arzenu, antimonu... najdete v uhli, ktore sa ziskava na nasich uzemiach. Tazke kovy sa koncentruju v popole a preto je problem pouzit popol do zahradky. Popol z dreva je OK. Neviem, ci mnozstvo tazkych kovov by mohlo byt tak vysoke v drevinach, aby toto problem mohol byt, ak je lokalne, v nejakom lese vysoky obsah tazkych kovov. Myslim, ze to nie je realne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.7 (?), 14.1.2013 16:27

Je to aminokyselina, mate ju vo vlasoch, vsetkych tkanivach, kozi,...vsade. Ak konc tohto nie je nejaka velka, nemal by byt problem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 5.149 (?), 16.1.2013 12:51

Já bych měl dotaz.  Píšete pigmenty papíru by neměli obsahovat těžké kovy. To je Vaše doměnka nebo vycházíte z nějakých relevantních informací?

Mě by třeba zajímalo, jakými barvami jsou tisknuty noviny MF i dnes, protože jich mám poměrně velký přebytek a chtěl bych jimi mulčovat rajčata.

          Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.7 (?), 16.1.2013 13:35

Co sa tyka tazkych kovoch v papiery.

Zdroj: JPP. Neviem kde som to cital, pocul, ale stretol som sa s tymto tvrdenim viackrat.

Udajne je to tak. Tazko sa ale dostat k relevantnemu zdroju. O zlozeni farbiv pre noviny hovori nasledovny zdroj.

Ale zial clanok je z Noveho Zelandu, a odtial noviny neodoberate. smiley

V tabulke tohto pdfka su uvedene farbiva ktore sa pouzivaju v novinach. Okrem ciernej su to organicke vo vode nerozpustne pigmenty. Pocul som, ze v celej EU su zakazane pigmenty s toxickymi kovmi, prave z dovodu masoveho vyskytu odpadu vo forme farebneho papiera. Davnejsie to boli najma zluceniny kovov ako kadmium, molybden, ortut a mozno aj ine. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 22.251 (?), 1.10.2013 21:31

Dobrý den, mám dotaz - není vápník obsažený v popelu pro kompost ve větších dávkách spíš na škodu? Neuvolňuje dusík? Mám na mysli stejný problém jako při hnojení hnojem a vápnění. Ještě jeden dotaz, jak na větší dávky popela reagují žížaly v kompostu. Moje zkušenost je, že v těch vrstvách kompostu, které se tvořily přes zimu a obsahují hodně popela nemám žížaly. Ty jsou nejvíc ve vrstvách listí, tedy v mírně kyselém materiálu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika