Podzimní hnojení slepičáky



host - 233.100 (?) 
2.11.2015 22:54, zobrazeno: 7385x

Dobrý večer

Měl bych takový dotaz.Na podzim jsem sklidil veškerou zeleninu a nyní mám záhony připravené k rytí.Vlivem sucha jsem nesázel jako obvykle zelené hnojivo.Jelikož nemám klasický hnůj, napadlo mě co záhony před rytím prolít Tzv.slepičáky a pak zarýt.Bude to mět nějaký význam.

           Díky za odpověd

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 2.11.2015 23:20

Vykvašené slepičáky jsou zdroj pohotového dusíku v době vegetace. Jako zásobní hnojení skrývají riziko možného odvětrání dusíku. Aby v půdě sloučeniny dusíku zůstaly, je nutno spolu s nimi dát nějakou organickou hmotu s přebytkem uhlíku (uhlovodíků apod.), na kterou se při vzniku humusu dusík naváže. Příkladem toho zdroje uhlíku jsou všechny odpady bohaté na celulózu (piliny, seno, sláma, shrabané listí, vláknitá rašelina,...), nebo uhlík jako takový (hnědouhelný mour, lignitové kaly, dřevěné uhlí, saze, ...).  Jednodušší možností je ale zarývání slepičáků "nasucho", tj bez vykvašení a ředění vodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 3.11.2015 8:15

Význam to bude mít určitě. Ztráty odvětráním  nebudou velké, pokud se slepičáky zaryjí. Ale část cenného dusíku se, zejména v lehčí půdě,  během zimy může vyplavit do spodiny, kam pro něj kořeny již nedosáhnou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika