Močovina a kravský hnůj



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 114.211 (?) 
8.6.2016 17:02, zobrazeno: 54005x

Dobrý den,

na našem menším trávníku používáme každý rok granulovaný kravský hnůj. Evidentně živin dodává hodně, nicméně mi připadá, že je poměrně pomalý a stejně neposkytuje takový ten efekt "tmavé zelené husté trávy". Vzhledem k tomu, že máme pejska, jsou některá místa v trávníku nastartovaná močovinou a tudíž jsou viditelně odlišná od zbylého trávníku. Dočetla jsem se, že existuje i přímo močovina pro hnojení (rozpustná). Chtěla bych se zeptat, jestli mohu kombinovat takové hnojivo s kravským granulovaným hnojem a zda použití "močoviny v pytlíku" neohrožuje zvířata a lidi vyskytující se na tom trávníku (případně ujídající listy pampelišek). 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 48.212 (?), 8.6.2016 17:40

Mocovina je jen velmi slabe toxicka - jde o odpadni produkt metabolismu bilkovin, ktereho se organismus zbavuje a netouzi ho dostat zpatky, ale smrtelna davka pro cloveka je 0,1 - 1 kg, tzn. nekdo by musel zbastit cely pytlik :-) Celkem nevidim duvod, proc by se mocovina nemohla kombinovat s kravskym hnojem, je docela mozne, ze krava coby bylozravec produkuje mocoviny malo a pes coby masozravec ji ma v moči daleko víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 114.211 (?), 8.6.2016 19:11

No u té otravy mi šlo o to, aby se mi pak z toho neotrávila želva, která pojídá lístky přímo z trávníku, který bude hnojený, případně díte, které s radostí do pusy taky strčí vše co vidí. Nicméně chápu-li to dobře, tak pokud to nechám co nejrychleji rozpustit nebo to budu aplikovat rovnou zálivkou, tak k otravě by dojít nemělo.

Jde mi v tuto chvíli hlavně o látky, které mohou být v těch pytlíkových močovinách jako dodatečné, protože ty kousky trávy, které pokropil pes, zjevně závadné nebudou - želva to žere vesele dál bez sebemenší úhony. 

Zkusím to tedy zkombinovat, snad se ten trávník trochu srovná. Moc děkuji za odpověď :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 226.114 (?), 8.6.2016 19:22
O jakych "pytlíkových močovinách" a "dodatečných latkach" mluvite? Mocovina se vyrabi synteticky a pouziva se napr. ke hnojeni obili. Z obili se napr. vyrabi mouka a z mouky se napr. pece chleba. Jedna se o ucivo zakladni skoly.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 114.211 (?), 8.6.2016 19:40

Např. FORESTINA Mineral Močovina 2,5kg. Jinou dostupnou močovinu jsem nenalezla. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 226.114 (?), 8.6.2016 19:47
Mocovinu mají snad na kazdem e-shopu, kde prodavaji nejaka hnojiva a prodava se i v zahradnickych prodejnach. Pro travniky pak existuji hnojiva pro travniky, coz podle mne bude lepsi a levnejsi, nez granulovany kravsky hnuj.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 114.211 (?), 8.6.2016 21:19

Standardní hnojiva na trávníky se nám příliš neosvědčila, navíc v množství používaném běžně pro trávníky není úplně zdravotně nezávadné pro zvířata. Kravský hnůj je byť pomalejší, tak vím, že zvířatům neublíží. Navíc trávníček máme poměrně malý, takže se to na celě tolik neprojeví. Nicméně ten dusík tam evidentně hodně chybí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 232.153 (?), 8.6.2016 21:31

Jsou i jina hnojiva s dusikem, ledek vapenaty, siran amonny, Kristalony. Vse je o davkovani, hnojeni mocovinou urcite nezvysuje obsah dusicnanu (oproti jiným hnojivum). Ale potreba o tom neco vedet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 114.211 (?), 8.6.2016 21:47

U ledku vápenatého jsem se dočetla, že obsah dusíku je tam významně nižší než u močoviny a taky bude působit pomaleji. Navíc pokud se jedná o zálivku, nikoliv rozhoz granulek, tak mnozí doporučují právě močovinu místo ledku. Síran a Kristalony nejsou bezpečná pro zvířata. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 232.153 (?), 8.6.2016 21:57
Uz jsem psal, ze je to o davkovani. Ledku na plochu date vice, močoviny méně (musite spočítat kolik). Ledek bude působit rychleji nez močovina, mate chybne informace. Sirany a Kristalony jsou bezpecne pro lidi. Tot z me strany vse, uz mi to pripomina diskusi o absolutni zdravotni nezvadnosti papiroveho kartonu a nechci z toho skoncit na psychine.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika