Čekám, že za své názory budu zase poslán od zdejších konzervativních uživatelů na pranýř, ale alespoň pár poznámek pro ty pokrokovější...
Koloběh živin je v naší společnosti opravdu hodně narušený. Výstižně to pomocí obrázků vystihuje tato stránka:
http://ekozahrady.com/humanure.htm
Hygienické hledisko z lidkých výkalů je samozřejmě rizikové, ale při správném zkompostování jsou patogenní bakterie zlikvidovány. O kompostování a využití lidského odpadu pojednává v zahraničí poměrně známá kniha "Humanure Handbook", jehož český překlad můžete najít na výše uvedeném odkazu.
Práce s lidskými výkaly není omezena jen na kadibudky nebo kompostovací toalety, ale je možno použít obyčejné domácí WC a splaškovou vodu svádět do kořenové čistírny, před kterou je předřazen vícekomorový septik. Živiny využitelné na zahradě tak berete odčerpáváním kalu ze dna septiku (na kompost) či z biomasy kořenové čistírny, která se čas od času pokosí. Na výstupu máte ještě přečištěnou vodu, kterou můžete použít na zalévání zahrady. Mně to přijde jako téměř dokonalá věc, kterou chci řešit několik problémů své zahrady - kde pořád brát hnůj, biomasu na mulčování a vodu na zalévání např. stromků když je poslední dobou takové sucho. Na jaře mám v plánu takové dílo postavit. (Pozn. samozřejmě úplně stejně lze využívat živiny odčerpáváním kalu z klasické čističky na elektřinu.)
Jak již bylo naznačeno - problém je s přítomností solí. A to nejen kuchyňské NaCl, ale pokud byste chtěli i recyklovat vodu z domácnosti pak i všech změkčovacích solí z myčky, pračky, čistících prostředků... V půdě se totiž mohou zdánlivě neškodné prvky akumulovat a postupem času zničit půdu. Z tohoto hlediska je nevhodný chlór, sodík (hromadí se v půdě, ničí půdní strukturu, v jiném než stopovém množství je toxický rostlinám), bór... Problém je, že ani nákupem tzv. EKO drogerie si moc nepomůžete. U těchto produktů je většinou napsáno "biodegradabilní", biologicky rozložitelný atd. Ale všechny tyto výrobky jsou vyráběny, aby méně narušovaly vodní prostředí (např. aby se vlivem fosforu nemnožily sinice v přehradách...), zatímco s aplikací do půdy se tak nějak nepočítá... Takže zatímco fosfor ve vodě škodí, pro půdu je to hnojivo. Naopak soli a sodík neškodí vodě, ale naakumulují se vám v půdě.
V zahraničí (hlavně v kalifornii kde je obecně problém s vodou a lidé zde ve větší míře recyklují tzv. šedou vodu z domácnosti) proto vznikl nový pojem - biokompatibilní, což značí biologickou rozložitelnost na elementární prvky, ale takové, které neškodí půdě, naopak působí jako hnojivo. Např. v čistích prostedcích se dá poměrně snadno nahradit sodík za draslík. V kalifornii jsou dál než u nás, takže tam jsou takové prostředky běžně k dostání. Ale zkoumal jsem složení prakticky všech prostředků do myčky, pračky, mýdla, jarů dostupné u nás a takových prostředků je zatím jen pár. Ale jsou. Jsou sice o něco dražší než standartní prostředky, ale při koupi většího balení nijak výrazně. Zároveň to jsou většinou tekuté gely (pevné tablety nebo prášek obsahují většinou množství sodíku).
Pokud se týče změkčovačů vody - ty jsou většinou na bázi soli. Ale jsou i možnosti bez soli - např. na vstupu vody do domu mám polarizační filtr sestávající z 2 elektrod, který tvrdou vodu tzv. "oblbne" a tvrdé částice se již tolik neusazují, Jsem s tím vcelku spokojen. Ve zmiňované Kalifornii dokonce loni změkčovače na bázi solí zakázali.
Co se týče kuchyňské soli - tu můžeme také omezit. Kupodivu při střídmém solení více vynikne chuť potraviny. Zároveň je spousta možností jak pokrm ochutit jinak než solí (či sůl ve výsledku hodně omezit). Sám jsem koukal, kolik toho dokáží středomořské bylinky nejrůznějších druhů, které jsem vysázel na terase aby byly dostupné při vaření... Jako náhrada se dá použít i pomletý celer, česnek, cibule či orientální koření sumach, případně vinný ocet nebo některé značky sojovky s menším obsahem soli...
Pokud jde jen o kadibudky a ekotoalety, tam je recyklace snažší (prakticky jen omezení soli v potravě). Ale chtěl jsem tímto sdělit, že je možno udělat cyklus živin (jaký býval za našich předků) i v dnešní době, chce to jen informace a odhodlání.