Co nepatří do kompostu, který likviduje trávu?



Stránky: 1,  2   
host - 112.196 (?) 
10.5.2017 20:34, zobrazeno: 12175x

Jako člověk sídlištní začínám třetí sezónou používat plastový kompostér. Primárně není na výrobu kompostu, ale na likvidaci posekané trávy. 

Status quo: Do kompostéru šla první sezónu jen tráva, když byl plný, šla do popelnice, ale velmi rychle to v něm slehlo a šlo trávu zase přisypávat. Před zimou a v zimě se nedělalo nic. Druhou sezónu tam šla tráva, jemně prokládaná něčím jiným - větvičkama z meruňky včetně zeleného listí, nějaké uschlé šlahouny ze zahrady, ale nijak to provzdušněné nebylo, protože se to celé zase zasypalo trávou. Až po víko, po slehnutí opakovaně znovu. Dvakrát jsem přisypal popel z dřeva po opékání buřtů. Před druhou (letošní) zimou byl na radu kompostér řádně prolit vodou plus pár konví v lednu - únoru, když zrovna nemrzlo. Stav na jaře byl, že asi do třetiny - čtvrtiny výšky je hnědočerný substrát velmi podobný klasické zemině. Párkrát jsem do toho "píchnul" lopatkou, ale už jsem to neměl šanci nějak opravdu přeházet nebo dokonce převrátit o 180 stupňů. Část větviček se ale plně nerozložila, lopatkou jsem na ně narážel, ale byly silně načaté. Po obvodu kompostéru, hlavně u spodních dvířek a v rozích byla suchá uschlá tráva. 

Co teď? Před třetí sezónou jsme sestavili druhý, větší kompostér. Už první posekání trochu vyšší trávy ho zaplnilo a tak tráva přišla i do toho staršího. Ale vím, že slehne a mohu jí tam dále sypat. Chtěl bych do kompostéru sypat i jiné biologické zbytky a jdu se zeptat, co tam nemám dávat. Jinde v diskuzi jsem četl cokoliv biologického včetně mrtvé kočky, chcíplých mladých králíků, nahnilého a plesnivého ovoce - píšu extrémy.

Takže - co mám a co mi opravdu nedoporučíte do kompostéru dávat? Nahnilé až plesnivé meruňky (kompostér je tak 2-3 metry od stromu)? Žluté pampelišky (pokusně zjištěno, že tam utržené květy nedozrají do běla), v rozumné míře tvrdé rohlíky, zcela minimálně odřezky od masa, listí z ořešáku, napadené listí z broskvoně,... Je něco, co mi z podobných věcí a domácího odpadu "silně nedoporučíte"?

Nezajímá mě, jaký ten kompost bude, jestli bude či nebude smrdět, jde mi jen o to, aby to nebylo, až to vysypu, nějak nebezpečné pro děti a pro rostliny a aby to nelákalo hlodavce. Díky za komentáře :)) Začátečník

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.35 (?), 10.5.2017 21:28

Nedávat zbytky jídla, šly by tam myši.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 136.28 (?), 10.5.2017 21:37

Dobrý večer.  Připojím se k paní Lídě - nedávat tam zbytky jídla a oddénkové plevele. Poku si nevíte rady s trávou pěstujte v ní brambory.Udělá se vám krásný kompost za dvě sezóny. Zdeněk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 112.196 (?), 10.5.2017 22:18

Takže ani ty shnilé a plesnivé meruňky nevadí? Ořešákové listí?

A technický dotaz - v přehledu vidím 120 přečtení a 10 příspěvků. Přečíst ale mohu jen 3 příspěvky. Ostatní jsou nějak schované, je to chyba nebo bych se musel třeba registrovat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 213.153 (?), 10.5.2017 22:58
Osobně shnile ovoce do kompostu nedavam, neboť na podzim kompost kompletně vyprazdňui, vše zarypano do zahonu. Listí oresaku do kompostu dávám, ale drcene. Prozenu je sekackou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 9.129 (?), 11.5.2017 17:13

Myslím, že ořešákové listí není úplně to pravé. Ořešák vylučuje do půdy juglon a rovněž ho obsahuje celá rostlina, kromě plodů. Juglon je toxický pro většinu rostlin. Je otázka, kolik juglonu obsahují listy a jak rychle od opadu listů dojde k jeho degradaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 216.109 (?), 11.5.2017 23:00

Proto ořešákové listí shrabu až v předjaří - se hned rozpadá, zvláštní je ale, že pod velkým ořešákem máme švestky a joštu a jsou úplně v pohodě, asi proto, že ten výluh z listí na podzim již nevadí a do jara se naředí srážkami či ho půda sama nějak zneutralizuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.35 (?), 10.5.2017 23:13

Ne ne, ve vlákně vidíte všechny reakce.         

Včetně tohoto odstavce je jich pod vaším dotazem 6.         Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 112.196 (?), 11.5.2017 22:44

Co se děje u mě? Takže ne kompostovaná, ale spíše silážovaná tráva smrdí - ale jen když kompostér otevřu. Když je zavřený, tak už na metr o ničem nevím. Už tam šly hrozny, které žena zapomněla v lednici, až budou, tak tam polopokusně přidám pár špatných meruněk, ale určitě to nebudu přehánět. Jídlo ne, maximálně v mikroskopickém množství. Našel jsem tam obrovského hlemýždě - nechápu, jak se tam s tou ulitou dostal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 77.142 (?), 12.5.2017 5:51

Na kompost dávám "agresivně ekologisticky" všechno, co je biologického původu, včetně zbytků jídla (myš jsem na kompostu viděla jednou jednu) a různých papírových výrobků. Úspěšně jsem zkompostovala i obrovské množství lepenkových krabic, když jsme vybavili byt novým nábytkem :-) Kompost mám nezakrytý, aby do něj pršelo, kompostování je tak mnohem rychlejší. Celkem asi 5kubíků v pěti kompostérech - dřevěných ohrádkách.

Do kompostu nedávám rostliny napadené houbovými chorobami, jinak opravdu cokoliv. 

Co se týče hlemýzdě, mohl zamlada vlézt do kompostéru, žil uvnitř a vyrostl :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika