vodní meloun



Stránky: 1,  2,  3   
pražák - (1) 
16.7.2005 8:18, zobrazeno: 60039x
prosím o radu pěstování vodního melounu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 18.7.2005 6:32

P ě s t o v á n í - melouny vyžadují k pěstování opravdu záhřevnou, propustnou půdu, chráněné stanovište. V zásadě se pšstují stejným způsobem, jako okurky.
Protože mělouny jsou velmi náročné na teplo, je vhodné nastýlání zeminy na přímý výsev. Pokud chcete mít sklizn se zárukou, použijte osvědčený způsob primáře Vondry z krčské stráně v Praze 4. Jeho způsob je za léta praxe propracovaný do detailu a úspěch je zaručen. Cukrové melouny nasazují na lodyhách 2.řádu a proto je nutné rostlinu s 3-5 listy seříznout za 3-4. listem, aby se rozvětvila. Vyrostlé lodyhy 2.řádu potom opěr seřízneme za 7.listem a z nich vyrůstající lodyhy se zakrátí za 2.listem, tedy za vyvíjejícím se plodem. Pokud Vám to připadá složitém vězte že než rostlina vyroste, budete mít dost času na zapamatování. Jen si to někam zapište. Melouny sklízíme v září až říjnu. Obdobně jako melouny se mohou pěstovat tykve, ty většinou rodí dobře i bez podpůrných řezů, i když by řez úrodu zvětšil.
P ř i r y c h l o v á n í melounů provádíme od dubna a začátku května. Sazenice melounu cukrového se předpěstují stejně jako u okurek a vysazují do pařeniště, vždy max. 2 sazenice pod jedno okno / myslíme tím unifikovaný rozměr 150x50cm/. Hlavní výhon zaštípneme za 3-4.listem , na postranních výhonech púonecháme po 1 plodu s 1-2 listy a podobně zakracujeme i lodyhy u výhonů dalších řádů - tedy u výhonů, které se větví. Sklizeň nastává asi za 100 dní po výsadbě od července do září. Ve skleníku se sazenice vysazují na vzdálenost 50cm a vedou se po konstrukci. Vzhledem ke vzdušnému vedení ale podporujeme svilušku chmelovou, která nesnáší ranní rosu u rostlin pěstovaných na zemi a dává přednost rostlinám, pěstovaným na konstrukcích. Pak nezbává, než od začátku kontrolovat rostliny a při výskytu tohoto obávaného likvidátora skleníhových rostlin ihned nasadit některý z insekticidů , já osobně doporučuji Omite. U melounu vodního je způsob výsadby obdobný, jen vzhledem k jeho rozměrům vysazujeme po jedné sazenici pod jedno pařeništní okno a rostliny necháme vyrůst z pařeniště ven. Vodní meloun se vůbec neřeže !!! Ve skleníku se výhony tohoto obra vedou po drátěné kontrukci a pro plody je nutné instalovat sí%tky, ve kterých budou plody spočívat.
Pokud chcete raritu podobnou cukrovým melounům, pěstujte nenáročné,populární převislé balkonové Pepino Gold melouny. Podrobné rady a informace na níže uvedené webové stránce
H n o j e n í provádíme před výsadbou 70gN, 45gP, a 160gK, po vzejití ve fázi vývinu 3-4.listu se přihnojuje 20gN ledkem, podruhé přihnojujeme ve fázi kvetení 20gN ledkem. Pokud je možnost zarýt na podzim do záhonu mrvu nebo dobrý kompost, podmínky se zlepší.
Ochrana před škůdci a chorobami:
Svilušky vysávají listy a Vy to zjistíte podle světlých skvrn na listech.Když to zjistíte včas, máte ještě štěstí. Na spodní straně jsou zřetelné malé tečky roztočů,většinou svilušky chmelové, která má světlehnědé tělo a na zádech dvě hnědé tečky. Musíte si na to vzít ale lupu. Odstraňte nejvíce napadené spodní listy,hlavně je neházejte na kompost ale do popelnice, nebo je raději spalte. Proveďte postřik přípravkem Omite.
Molice skleníkové - bílé mušky se v horkém létě vyskytují i na venkovních porostech. Přezimují i venku na hluchavkách nebo ve sklenících.Molis se zaručeně zcela nezbavíte, ale dají se omezit Mospilanem. Vysávají listy,začerňují listy a likvidují rostlinu obdobně jako svilušky vysáváním tkání listů.Okurky zvadnou a přestanou růst plody.Při silném napadení rostliny se odehraje zkáza během několika dnů,takže je dobré preventivně prohlížet rostliny od začátku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 69.56 (?), 22.5.2010 15:56
Letos zkouším poprvé pěstovat Meloun vodní a mám jeden problém. Koupil jsem dvě odrůdy Sugar Baby (s tou problém není) a Crimson Sweet a ten mně po vyklíčení a vyrostení do cca 5 cm odumírá. Začne odspodu vodnatět stonek (jakoby zprůhlední), pak se ohne, změknou listy a uvadne. Poprvé jsem myslel, že jsem je moc zalíval a ony od kořenů uhnily, ale teď jsem zaléval méně a nepřestává to. Poraďte, prosím, kde dělám chybu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 22.5.2010 16:45

Pokud při tomhle počasí ještě zalíváte tak určitě děláte chybu, ale tohle bude asi nějaká choroba.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 72.192 (?), 14.3.2021 16:06

Toto padání klíčících rostlin se mi také stalo. Řeším to tím, že zeminu pro výsev dám na pekáč do trouby a zahřeji tak na 150°C po dobu 30 minut. V podstatě to sterilizuji. Pak je také velmi důležité nepřevlhčit a ani nevysušit vysetá semínka i rostliny. MNOHO ÚSPĚCHŮ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 224.17 (?), 18.5.2011 19:13
dobrý den zkoušim poprvé pěstovat meloun a mam s nim takovy problem přestal rust zasekl se v rustu a dokonce i vadne i kdyz je ve stinu na slunicko ho ted radsi vubec nedavam to by byla asi jeho smrt nevite prosim nekdo co je to za problem předem děkuji za odpověd
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 21.120 (?), 23.7.2006 10:54
Již několik let pěstuji meloun vodní se střídavými úspěchy. Stáváse velmi
často:
1. Melouny květou planými květy
2. Meloun nasadí a ve velikosti desetihaléře uschne - zčerná - odpadne.
    Toto se stává velmi často. Zalévám pravidelně ale nic nepmáhá.
Prosím o radu kde dělám chybu.
Jarmila
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 89.210 (?), 24.7.2006 11:45
Dobrý den,pěstuji vodní melouny v nadmořské výšce cca290-300m.n.m v Plzeňském kraji a pěstuji ji venku na slunném stanovišti ,bez problemů.Jediné k čemu jsem se uchýlil je to že je pěstuji v černých pytlích jako rajčata,ale to spíše kvuli mobilitě.Černý pytel samozřejmně zlepšuje  podmínky pro růst,ale myslim že v Čr je zbytečné v podobné nadmořské výšce jako mam já pěstovat meloun ve skleníku,navíc se tim rostlina kvůli zvýšené vlhkosti ve skleníku vystavuje rizikům houbových a jiných chorob.Dále na rostlině nechávam 3-4 plody ,rostlinu za plodem zaštipuji za 3 listem,proto aby rostlina zbytečně nevyváděla výhony a spíše vyživovala plod.Jedinné co je nutné sledovat je zálivka,kyždý den zalévam  dešťovou vodou.Jednou za měsic přihnojim Celeritem cca jedna hrst. 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 9.141 (?), 7.12.2006 21:55
Chcete-li skutečně pěstovat melouny, obraťe se na prezidenta Pardubické melounové ligy př. Hrstku. Občas ho můžete slýchat i v pardubickém regionálním vysílání Českého rozhlasu. Je to odborný instruktor ČZS a skutčně se melounům věnuje a v pěstování soutěží každoročně. Konkurovat mu múže snad jen pan Gura - opakovaný vítěz soutěže Příroda čaruje - zahrádkář zírá pořádané časopisem Zahrádkář v Litoměřicích na výstavě Zahrada Čech. Tam pan Gura dodává obrovské výpěstky a vítězí - melouny mezi nimi nescházejí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 11.12.2006 10:59

Já považuji pěstování melounů za nevýhodné
1. Rostliny zaberou dost místa, daří se jim pouze v teplých oblastech a tam je každého čtverečního metru škoda,
2. Mají moměrně krátkou dobu konzumní zralosti a malý rozsah využitelnosti
3. V době zralosti jsou i v obchodech poměrně levné

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika