Rakytník řešetlákový



Stránky: 1,  2   
host - 73.141 (?) 
19.8.2009 17:47, zobrazeno: 30878x

Nejsem si jist, že je to stále ještě exotické ovoce, ale chtěl bych vědět, je-li možno pojídat čerstvé, právě utržené dozrálé bobulky rakytníku. Snědl jsem jich asi 8 a myslel jsem, že bude do rána po mně. Studený pot, břichabol a vůbec příznaky otravy. Jsem opravdu takový osel, nebo je to následek něčeho, čeho jsem si nevšiml, nebo to bylo to všeobecné blaho, které rakytník působí? Můžete mi někdo poradit, případně zde uveřejnit nějaké způsoby zpracování plodů?  Díky Pavel

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 176.18 (?), 20.8.2009 0:33

A nebyla to sugesce? Kamarádka je přímo z keře uzobává pořád...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.10 (?), 20.8.2009 9:23

Šlo určitě o rakytník?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 20.63 (?), 20.8.2009 15:16

Pane Vysložile, v invertorech jsem Vám poradil bez postranních úmyslů. Pokuste se mi stejně poradit u rakytníku. Na Floře jsem za ten křak vysolil nemalý peníz, fůkal jsem tomu do řiti (vzletně, ale trefně řečeno) a nakonec jsem málem zanechal stopy na nmístním krchově. Je možné, že to je pláně, nebo něco jiného. Sliboval jsem si d toho nekonečné zdraví, nekonečné mládí, nekonečnou er...:-) a mnoho jiných nej. Skoro jako česnek, akorát že to nepáchne. Díky Pavel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.10 (?), 20.8.2009 16:56

Nemám postranní úmysly, pokud to tak chápete, omlouvám se. Neudal jste, že jste keřík koupil. Existují keře - např skalníky, které se rakytníku svými plody dost podobají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 20.63 (?), 20.8.2009 15:18

Ale že vydrží, co? Pavel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 53.209 (?), 21.8.2009 9:47

To by myslím musela být nějaká alergie nebo co?? Já už jsem sklidil, při sklizni notně uzobával a na keři si nechal ještě dost plodů na to, abych každé ráno si mohl utrhnout 10-15 bobulek a hned je čerstvé sníst... Nikdy mi nic nebylo ani náznakem... Komu nevadí kyselá chut, je to pochoutka. Jinak o zpracování taky už bylo napsáno mnoho příspěvků-já prostě jen vylisuju štávu, tu zmrazíme / uděláme z toho "kostky" co jsou na led/ ty potom celou zimu přidáváme do čaje. Co zůstane po vylisování, to usušíme a je z toho potom vynikající "zvýkačka". včetně semínek, rozkousat pomalu a potom sníst. Takže nepřidávám žádný cukr, nemořím to varem apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.16 (?), 21.8.2009 12:32

Pane Pavle-vážně a bez postraních úmyslů.Zkuste sem dát fotku, nebo ustřihněte větvičku a zajděte za někým, kdo rakytník opravdu má.To že Vám na Floře někdo prodal květináč, ve kterém byla jmenovka s nápisem rakytník, ještě neznamená, že to byl opravdu on.Ve výprodeji v xxxxmarketu jsem za levný peníz nakoupil bílé rybízy, v takových barevných vysokých krabičkách.Mám solidní plantáž černého rybízu.Hezký den přeje Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 21.8.2009 13:13

Dobrý návod!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 18.164 (?), 21.8.2009 13:53

Se záměnou rostlin se setkávám dost často.Tady u Nového Jičína na jedné vesnici paní množila jedovatý Celastrus Orbiculatus a jezdila po okolních městech a na výstavy to prodávat.Prodávala to s kopií článku o Schizandra chinensis z časopisu včelařství, kde se píše o tom, jak je schizandra léčivá. Možná zas na něco takového přišla, co se snadno množí.
Jinak rakytník je třeba kupovat jen s cedulkou určující odrůdu. Bez odrůdy se mohou vyskytovat semenáče, často úplně divokých, které podrůstají a nejde se jich zbavit, plody mají malinké a kyselé neb hořké.Samec by mohl být snad bez názvu odrůdy.V tom nás předběhli poláci, patentovali si samce. Ted přicházejí do mody zakrslé rakytníky, jsou k dostání ve finsku, švédsku a j.   Ušlechtilé rakytníky obvykle nezaplevelují.
Já dám vrstvičku asi 1,5cm do skleničky, zasypu trochou pískového cukru, a zas vrstvu plodů a cukru.Plnou dám do ledničky, bez sterilizace, do 10 dnů pustí štávu a pak vždy po lžičce nebo víc mlsáme, je to super.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika