Problémy s citronovníkom



Shisai - (1) - 199.181 (?) 
8.2.2016 23:53, zobrazeno: 5041x

Dobrý deň,
chcela by som poprosiť o radu. Od novembra mám malý citrónovník, ktorý pestujem v kvetináči. Doteraz s ním neboli problémy- stojí na stole asi 20 cm od okna, polievam ho cca jeden krát za týždeň (v podstate kedy si nanho spomeniem nie však častejšie ako 5 dni a nie dlhšie ako 10), hnojím ho odporúčaným hnojivom.

Keď som nedávno prišla domov som ho našla napoly uschnutý (den predtým taký ešte nebol)- listy nemenia farbu ostávajú zelené- len uschli, alebo stali sa takými kožovitými a napoly uschnutými, neopadávajú. Škodcovia na ňom nie sú a korene tiež nevyzerajú byť poškodené.

Ide o nedostatok hnojenia či sa môže jednať o dôsledok tepla/ prílišného svetla? Čo teraz s nim? Ďakujem :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 9.2.2016 0:26

Možná, nejspíš, nedostatek vody  blush, případně spálení hnojivem, pokud jste zalévala vyschlý substrát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 9.2.2016 6:36

Citronník žije v oblastech, kde je v zimě delší den než u nás,  mnohem vyšší intenzita světla a přitom nižší teplota než v interiéru. U nás může přežít jen při chladném zimování (0-10 st) bez hnojení a s malou zálivkou. Pokud ho máte přes zimu ve vytápěné místnosti, uhyne následkem neodpovídajících světelných podmínek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 9.2.2016 7:03

Pokud ho máte přes zimu ve vytápěné místnosti, uhyne následkem neodpovídajících světelných podmínek...to jsou samozřejmě jen domněnky totálního Neználka. Mám v obýváku na okně jedenuž mnoho let a neuhynul, jiný bývá přes léto venku a v zimě u okna v ložnici, ještě ke všemu včil na něm dozrávají dva citrony velikosti grapefruitu. No a včil mudruj Neználku, čím to je,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 9.2.2016 7:49

Ono je docela rozdíl, jestli je na parapetu mezi oknem a záclonou (radiátorem topení) anebo jestli je od záclony směrem do místnosti a ještě k tomu v proudu teplého vzduchu od radiátoru. Ono se to nezdá, ale v luxech je to rozdíl v osvětlení cca 20-40% a v teplotách cca 5-12°C (podle počasí venku).

Jinak citronník je strom opadavý a je otázkou, jestli se rostlina jen nebrání nepříznivým podmínkám urychlením opadu listí. Zaráží mne také, že tazatelka hnojí pravidelně a nikoliv podle potřeb rostliny. Tj. že přihnojuje i v době zastaveného růstu. Normální je přihnojovat jen v první 1/2 hlavní vegetační sezóny tak, aby rostlina do ukončení ročních přírůstků spotřebovala nabdbytečné živiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.14 (?), 9.2.2016 12:07

Záleží hlavně na podnoži, ta určuje typ zimování. Určitě nehnojit a zalévat až když to potřebuje. Je pravda, že já mám tyto kytky na parapetu a zalévat jsem musela poměrně často. Čím více listů a plodů, tím více zálivky. Jestli listy opadají se zálivkou opatrně. V případě že listy nechnou typicky žloutnutí a následný opad není to podle mě s nedostatku vláshy nebo přebytku. Spíš si jen chce odpočinout a ne aby ho hnojivo pořád hnalo dopředu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 9.2.2016 12:20

 citronník je strom opadavý...no Stando, to je zas hovadina, kdo byl náhodou v tuto dobu třeba na Krétě, Sicílii nebo Tunisku, tak si mohl všimnout, že jsou ty stromky zelené i včil.

Třeba pomeranče se tam prý sklízí dvakrát ročně, ale prý jedna z úrod, nevím, která ale možná ta zimní se moc nehodí k přímému konzumu a využívá se jen pro výrobu marmelády.

Náše citroníky mají plody průběžně po celý rok, nemají žádné  období vegetačního klidu, jeden má včil žloutnoucí plody a k tomu ještě kvete. Druhý má včil jen nasazené malé plody. A tak to probíhá už léta. Na zalévání jsou citlivé, když se pár dní nezalejí, tak se hned projeví kroucením listů a případně opadem, takže je třeba  zalévat dvakrát týdně a to je květináč asi tak s objemem 10 litrů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 9.2.2016 12:53

Plantáže citronníků, bulváry a zahrady s citrusy, kterých jsem viděl v životě stovky, jsou celou zimu plně olistěné. Samozřejmě pokud neomrznou. Takže citrusy nepovažuji za opadavé stromy. Ačkoliv to, co se pěstuje v českém paneláku za oknem se nikdy nedá plně srovnat s normálním stromkem venku. Přál bych vám vidět citrusové očko, z kterého vyroste za pět let výhon s průměrem 10 cm. Taky mám na Vysočině jeden citronník na jižním okně, ale je to jako kapr v desetilitrovém akváriu. (Velké rostliny zimuji v chladnějším prostředí a od dubna do října jsou venku). Na jižním okně je relativně dobré osvětlení a přitom je tam chladněji než uvnitř vytápěné místnosti. Proto vitální rostliny přežívají. Pokud je však vaše rostlina v popisovaném stavu, vyžaduje chladno a spíše sucho.

Přikládám únorovou fotku citrusů u školy, do které jsem kdysi chodil, a slavnost citrónů na konci zimy (2.3.).

Citrusy
Citrusy
Slavnost citrónů
Slavnost citrónů
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika