Problém s citrusy



Honza25 - (2) - 204.54 (?) 
3.7.2019 22:15, zobrazeno: 1884x

Před týdnem jsem si koupil citroník, limetku a kalamondin. Aby si zvykly na slunce, dal jsem je do stínu na severní stranu k baráku. Bohužel, zrovna byly ty neskutečný vedra - 33 stupňů nebo kolik to bylo. Párkrát jsem je zalil. Po asi 3 dnech, když jsem se je pokusil zaít, jsem u tiho musel bý čtvrt hodiny. Voda stála, nechtěla se vsáknout. Hlínu se mi nepodařilo prolít. Nejdříve nastal problém u limetky, kdy se jí zvedly listy. Pár jich i trošku zkrabatělo. Jen podotknu, že žádné škůdce nemá. Hledal jsem na internetu a našel jsem dva názory - zvedlé listy značí, že jsem je přelil X zvedlé listy značí, že vodu nemají. Nakonec jsem usoudil, že jim spíše chybí voda, protože se mi je nepodařilo dobře zalít. Od včerejška zkouším dávat do podmisky vodu, nechám ji tam dvě hodiny a pak vyleju. Vím, u citrusů by se voda v podmisce nechávat neměla, jenže nicjiného mě nenapadlo. Žel, ani toto nepomohlo. Chtěl bych je co nejdříve přesadit, jneže nejlepší by to bylo na jaře. Nebo prý kdy nerostou, což je až v srpnu. Nakonec se k limetce přidal i citroník a kalamondin začal zvedat listy dneska. Myslíte, že to mám zkusit přesadit teď? Nebo se možná pletu, a důvod je úplně jiný, citrusy jsem dřív nikdy neměl. Taky se podívejte na ten list, je to taky z nezalití nebo jsem jim opět něco udělal? Mohli byste mi porsím pomoct? Napsal jsem později než bych měl, ale nějak jsem se k tomu dřív nedostal.

Děkuji

Limetka
Limetka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 2.136 (?), 4.7.2019 7:41
Môže to byť reakcia na zmenu prostredia. Rastliny doposiaľ rástli niekde v skleníku kde je teplo a vlhko a zrazu sú v prostredí kde je teplo a sucho. Rastlina stráca veľa vody cez listy a vädne. Zvýšená zálievka je chyba, lebo citrusy neznášajú premokrenie. Ak chcete nechať rastliny vonku za domom aj naďalej, ja na Vašom mieste by som ich skúsil menej zalievať, len tak, normálne, aby to nebolo premokrené... ale o to viac, veľmi výdatne rosiť vodou, takým tým ručným rozstrekovačom, ráno a večer, ale cez obed nie. Presadzoval by som ju najskôr po pár týždňoch - teraz by to bol pre ňu teraz ďalší šok, ak sa pozviecha, možno by som ju presadil až na jar. Igor
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Vlasta L. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 234.228 (?), 4.7.2019 9:37

Pokud se Vám podařilo nechat přeschnout kořenový bal natolik, že již nepřijímal vodu, je nutno celý květináč ponořit třeba do kýble s vodou přes noc. Ráno vyndat, nechat okapat a udržovat přiměřenou zálivkou ve vlhkém stavu. Citrusy jsou pěstovány ve speciálních substrátech s obsahem rašeliny, která po přeschnutí již nepřijme vodu, ta jen proteče mezerami. V podmisce nenechávejte vodu trvale, jen co se vsákne během několika hodin.  Dokud se stav neupraví, rostliny nebudou vypadat živě, tak momentálně nepřesazujte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Honza25 - (2) - 204.54 (?), 5.7.2019 20:58

Zkusil jsem je nechat přes noc v kýbli vody, bohužel, substrát stejně nechce vodu přijmout. Drží se na povrchu, takže mi do podmisky nic nenateče. Když bych proces zopakoval, nepřelil bych je? Přeci jen stojí cca. deset hodin ve vodě.

Každopádně děkuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 243.114 (?), 5.7.2019 22:00

Květináče musí být kompletně pod vodou. Pokud mají tendenci plavat, což se u rašelinových substrátů stává, je potřeba zatížit. A to, že se do substrátu vsakuje voda, poznáte, že z něj odcházejí bubliny. Když už to nebublá, tak je substrát nasycený vodou, květináče vytáhněte a nechte stát někde, kde nebude vadit, že z nich poteče voda, určitě je nedávejte do misek, jen volně třeba na dlažbu nebo trávník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika