Mango



host - 100.238 (?)
14.3.2012 13:23

Vypěstoval někdo u nás na mangovníku plody?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 224.130 (?), 13.1.2011 20:04
Zdravím, taky jsem se pustil do pěstování manga. Jádro jsem vyloupl a dal do vaty na topení na cca 10 dní. Potom jsem ji zasadil do substrátu - typ pro citrusy, a během 14 dnů má nějakých 18cm. Ovšem přestal růst do výšky a energie jde evidentně do listů, protože jsou opravdu obří v poměru velikosti stonku. Na dvou lístcích začal hnědnout, pokusil jsem se o záchranu a hnědé špičky ustřihl a světe div se, na postižených listech se už nic neobjevilo. Mušky jsem vyhubil Mospilanem. Uvidíme, jak se bude dařit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 226.9 (?), 2.3.2011 21:44
a kedy sa ma zostrihnut?a aky velky kus sa ma odrezat?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 34.178 (?), 24.5.2011 0:35
Tak nevim, zkusil jsem snad vse krome toho nakliceni ve vate.Tedy zasadit jen vvyjmute semeno, cely obal se semenem a to jak uzavreny tak i pootevreny, drhnuti duziny kartacem docista atd... VZDY to skoncilo stejne, kdyz uz to nezplesnivelo tak se z toho po 2-6 mesicich stalo uhli :-o Nevim co delam spatne.A to jsem to zkousel i dat na rozpaleny radiator a zakryt igelitakem kvuli teplote.Cetl jsem, ze pokud je mango skladovano v chladnicce apod tak semeno nevyklici.Je nebo bude leto, tzn varianta radiator uz i z ekonomickych duvodu nepripada v uvahu, Nejaky napad jak to mango "rozchodit"? To same ananasovnik - stejny problem, budto uschne nebo shnije, obvykle shnije dole u korinku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 100.238 (?), 14.3.2012 13:23

Vypěstoval někdo u nás na mangovníku plody?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 63.232 (?), 2.6.2012 23:51

Ahojky uživatelka která zde dala fotku napadeného manga má na něm jasnou svilušku což je jeden z nejčastějších škůdců v bytech na pokojových rostlinách. Rozhodně doporučuji postřik pesticidem vhodným na svilušku. Dobré jsou i přípravky na olejové bázi nicméně v tomhle stavu doporučuji chemii. Ostatní co zde popisujete nějaké příznaky chce to detailní popis a nejlépe fotografii detail pak mohu poradit. Co se týká zasazení pecek a plísní rozhodně nesmí být substrát přemokřen a nejlepší by bylo aby byl ošetřen fungicidy to samé i pecka. Pokud nemáte fungicid je dobré zeminu propařit nebo vystavit vysoké teplotě v troubě aby se zničili jakékoliv chroboplodné zárodky. Jinak postřik na svilušku je velmi dobrý Omite 570 EW.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 154.137 (?), 7.8.2012 23:22

Taky jsem s tím měl ze začátku problém. Hlavní a NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je sázet pecku z dozrálého manga, které nepřešlo mrazem (mráz naprosto likviduje klíčivost manga). Dozrálé mango krásně sladce voní a má na omak měkkou dužinu. Dá se koupit třeba v Albertu nebo Tescu (dvě manga na platíčku v igelitu - Ready to eat).

Následně se mango sní a vyndá se z něj velká bílá chlupatá "pecka". Ta pecka se po obvodu v nejtenčím místě opatrně seřízne nožem a silou natvrdo rozevře. Vypadne z ní semeno, které vypadá zhruba jako velká fazole. Ta fazole má na horní hraně takový jako... výrustek, jako klíček, a sází se svisle do hlíny zhruba do dvou třetin výšky pecky (tedy sází se na výšku výrustkem nahoru a na bok). Hlínu udržovat normálně vlhkou (nebo se dá vyklíčit ve vatě jako normální fazole). Substrát lehčí a vzdušný, na dno samozřejmě drenáž. Doporučuju rovnou sázet do vysokého květináče (má kůlový kořen).

Pro vyklíčení je důležité (krom životaschopné fazole ze zralého manga) TEPLO ODSPODU. Dát na radiátor, na monitor počítače, na akvárko, apod. Do měsíce by mělo vyklíčit, ale jedna pecka mi vyklíčila i po půl roce, kdy jsem na ní zapomněl.

Klíčení vypadá tak, že z klíčku začne růst kořen a vršek fazole se rozevře a vyroste z něj kmínek. Zpočátku mango roste hodně rychle, potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost, ale rozumnou mírnější zálivku, teplo odspodu a cirkulaci vzduchu.

Bohužel mi vždy mango do tří let umřelo - hnědé skvrny na listech, zasychající kmínek od terminálu a nakonec smrt. První příznak je usychání a opadání nového patra lístečků na terminálu. Nevím co s tím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 148.162 (?), 27.8.2012 11:03

Zdravím všechny.)) nevím, zda jsem to někde nepřehlédla.) ale vypěstoval někdo plody manga?)mám 70 cm vysokou rostinu a daří se jí dobře.) když ji nahoře seříznu, aby nešla do výšky, tak se bude rozrůstat do šířky?.) chápu to dobře?:)no jo.) ale nemůže se potom stát, že ten kmínek to rozvětvění neunese?.)nebo bude kmínek sílit?.))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 112.73 (?), 6.1.2013 13:13

Keď to tak čítam, je to princezna citlivá. Aspoň v našich podmienkach. K dnešnému dni mám tri manga, pár mi už odišlo. A vždy to prebiehalo opadom listov a zaschnutím a sčernaním vršku. ale ja sa nevzdám. Nájdem "fazuľku", ktorá bude odolná v našich podmienkach.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 148.32 (?), 17.4.2018 16:21

Mám doma knihu Pěstitelské praktikum subtropických rostlin od pana Šamly a on tam píše, že Mangovníky jsou velmi citlivé na houbové choroby, že i v zemích, kde se pěstuje Mango normálně celoročně venku, často houbová choroba dokáže zlikvidovat celou plantáž. Dle mého názoru se v našich podmínkách houbová choroba na list Manga dostane díky smutnicím. Ony jsou totiž ty houby běžné přítomné v půdě, kde nijak neškodí, naopak jsou prospěšné pro vitalitu rostlin. Problém je však v tom, že smutnice tráví hodně času na povrchu půdy a zároveň hodně času na povrchu listů. Tímto pendlováním zároveň přenášejí z půdy na listy spory (zárodky) půdních hub, na které jsou listy manga mimořádně přecitlivělé. Jak to tam ty smutnice dostanou, tak už se to většinou pak nedaří zachránit. Jediným řešením je pěstovat mango v místnosti, kde nejsou žádné smutnice. To se dá vyřešit tím, že na povrch půdy do květináče nasypete vrstvičku písku, čímž případným smutnicím znemožníte množení (protože ony se dokáží množit jedině z vajíček nakladených v půdě - díky písku se do půdy nedostanou, takže se nerozmoží a vymřou). Musíte ale pak zalévat pouze do podmisky, ne na povrch písku. A musí být takto ošetřeny všechny květináče v místnosti, aby se smutnice nemnožily v sousedních květináčích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 100.28 (?), 10.12.2017 0:28

Moment, v tom, co píšete, je rozpor. Klíček má přijít směrem nahoru, ale přitom je to budoucí kořen? Nemá se sázet tedy klíčkem do země? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika