Které psidium - quajava nebo cattleianum?



host - 240.18 (?) 
11.8.2014 22:02, zobrazeno: 3520x
Dobrý den, chci zkusit pěstování psidia, ale nevím které zvolit. Podle informací na netu je cattleianum odolnější, tolerantnější k chladu, guajava má zase větší (a podle mne hezčí) plody. Náročnosti pěstování se nebojím ani u jednoho, zda se mi někdy podaří dopracovat se k plodům je samozřejmě ve hvězdách, ale podle něčeho se rozhodnout musím :) Nikde jsem se nedočetla např. srovnání které psidium má plody chutnější? Které má větší listy? Máte někdo zkušenosti a můžete srovnat? Děkuji.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 26.150 (?), 12.8.2014 9:29

Pro výběr Psidia je potřeba zvážit především, kolik místa mu můžete poskytnout. P.catleyanum je malý keřík, který ho moc nezabere, plodí celkem spolehlivě, ale plody jsou malé (maximálně velikosti třešně). Existuje základní odrůda s červenými plody a vzácnější Lucidum s plody žlutými. Moje plody Lucida:

Moje Lucidum
Moje Lucidum
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 26.150 (?), 12.8.2014 9:39

Guajava je už docela vzrostlejší, může se sice střiháním udržovat také okolo metru, ale plodit asi tak nebude. Moje začalo plodit v 5 letech od semene, ale velikost v té době byla už 2,5m na výšku a 1,5m na šířku, samozřejmostí je velký květináč v této velikosti min. 50l. Plody jsou velmi chutné, s těmi které se občas dají někde sehnat v obchodě se to vůbec nedá srovnat. Existuje ale spousta odrůd s dužninou od bílé, přes žlutou až k červené a fialové, tvaru hrušky nebo jablka. Velikost plodů je taky dle odrůdy od 4cm do 15cm. Moje guajava má plod s bílou velmi chutnou dužninou. Pokud byste měl zájem mám vypěstované malé rostlinky ze semen, která jsem vyndal ze svého plodu viz níže. 27ok74zavináčseznam.

plod ze zimy
plod ze zimy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 240.18 (?), 13.8.2014 15:13
Děkuji za podrobný popis, moc pomohl, i za nabídku, ale prozatím tedy guajavu pořizovat nebudu :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika