Kiwi nekvete - nerodí



Stránky: 1,  2   
host - 240.44 (?) 
28.5.2013 14:18, zobrazeno: 18116x

Nasadil jsem A. arguta ananasnaya - zakoupeno od Starkla a nasazeno na jaře 2011, samozřejmě samce i samici, nádherně roste a odnožuje. Mám ji na jižní straně, pravidelná zálivka, taktéž hnojení. Doposud mi však nezačala kvést,  pokud správně počítám tak toto jaro je nasazená třetím rokem. Máte prosím zkušenosti, kdy se můžu dočkat prvních plodů? Díky. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 194.226 (?), 28.5.2013 18:50

Trochu to načnu. Ve stejném roce jsem u Starkla koupil odrůdu Jumbo a nechávám jí volně růst po konstrukci (bez střihu). Co jsem na počátku koukal, se střihem se počítá doba do plodnosti na 3 roky po výsadbě. Předpokládám, že i nestříhané sazenice na tom budou podobně. Kvést by u mě mělo tedy až příští rok. Zatím je vidět dostatečný postranní obrost a podle všeho na něm by se v druhé polovině léta měl objevit obrost plodonosný (pro příští rok). Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 188.195 (?), 11.6.2013 15:34

Prvý rok zakoreňuje

Druhý rok rastú zväčša šlahúne

Tretí rok odnožuje

Štvrtý rok, pri veľmi ďobrej konštalácii kvitne.

Spravidla je to však - väčšinou trocha neskôr, výnimky však potvrdzujú to čo sa píše.

Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 173.106 (?), 14.6.2013 9:36

Zdravim... Ja som tiez kupil kiwi zo Starkl ale to uz je asi 7 rokov... a tiez je samica a samec... ale este ani raz nezakvitli ani neprejavili ze by chceli :(... a uz neviem co s nimi mame robit... Vyzera to ze sa im u nas dari len nechcu kvitnut :(... Aj sme ich strihali podla odporucania a nepomohlo to...

Co by som mal robit?

Dakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 14.6.2013 10:34

    Kvete obrost na vyzrálých loňských výhonech. Je lepší keř probrat, aby byl řidší, nebo výhony rozložit na drátěnce, aby si nestínily. pak dobře vyzrají. Letos jsem rouboval samce a protože to je vyzrálý výhon, už pokvete a splní si svou čestnou povinnost už letos. Rostliny prakticky bez péče mi začaly kvést jedna čtvrtý, druhá pátý rok. Pro host 173.106 - nejobecnější doporučení je použít od konce července hnojivo formulace podzim na vyzrání výhonů, doplnění fosforu a draslíku, stopových prvků. A možná i úprava pH. Aktinidie nekoření nijak hluboko, stačilo hnojivo do půdy, do hloubky cca 30 cm. Pro Petr L. S tím plodným obrostem bude nejspíše problém, je to podobně jako u révy. Kvetou loňské vyzrálé (jednoleté) výhony. Obrost se na nich na podzim nevytváří, vše je schované v očkách až do jara, do rašení.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 202.78 (?), 14.6.2013 11:57

Změnu hnojiva taky zkusím, zatím hnojím modrým krystalonem. U toho obrostu jsem kdysi našel nějaký web, kde právě popisovali tvorbu plodonosného obrostu tak, že nejprve vyroste letošní výhon a ten se začne samovolně v druhé polovině léta rozvětvovat. A právě to větvení je základ pro příští rok. Od té doby teda čekám, až mi tam něco takového začne růst :) Přišlo mi to komplikované, tak jsem raději ani nic nestřihal. Pokud na to můžu se střihem koukat jako na révu, pak jsem jen rád a na jaře to prostřihám. Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 252.33 (?), 13.3.2014 20:05

Kiwi se řeže od května do října.Když to na jaře prostřiháte jak píšete, tak vám rány budou ronit mízu a rostliny se oslabí, Jaro je nejhorší doba k řezu všech druhů kiwi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.33 (?), 31.8.2014 21:05

nejlépe vyhodit to co nekvete a neplodí, a nasadit spolehlivou rostlinu s cedulkou, aby se vědělo, jaký je název odrůdy samice i samce. To u Starkla nezjistíte.Je možno to i přeroubovat, pokud to umíte.Nikdo vám to neudělá.Arguta i kolomikta jsou výborné věci pro hoby zahrádkáře, arguta i pro velkovýrobu. Potřebují správné hnojení a závlahu, na jihu i stínění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 4.1.2015 17:32

Dlouhé čekání, pak vztek a nakonec zklamání. Mnozí pěstitelé takhle dopadnou, i když se kiwi pěkně ujalo, pěkně vyrostlo, vykvetlo a – nic. Žádné plody se neobjevily. Kde se stala chyba?Příčin může být mnoho, od nevhodně zvolené odrůdy až po chyby při pěstování.Ale pozor! Stále se často setkáme s rostlinami dvoudomými. Pak platí zásada, že kupujeme jednu samčí rosltinu na dvě samičí.Neobstojí ani námitka, že máme přece jednodomou aktinidii, tak proč neplodí? Vysvětlovat by v tomto případě měla sama příroda. Někdy se stane, že na samosprašné rostlině nevyklíčí pyl a proto nedojde k opylení. Určitou pojistkou je k samosprašné aktinidii vysadit samčí rostlinu, která zaručuje jistotu opylení.

1)Nevyplatí se kupovat anonymní sazenice. Neznáme-li druh nebo kultivar, nebudeme vědět co potřebuje a jak ji pěstovat.
2)Řízkované rostliny kvetou a plodí dříve než semenáče.
3)Pro opylení je nutné, aby kvetla samčí i samičí rostlina současně.
4) Aktinidie vyžadují propustné vlhčí a úrodné půdy. Pro pěstování se nedoporučují půdy vápenité, protože pak trpí aktinidie chlorózou.
5)K přihnojování je vhodná rašelina, vyzrálý kompost nebo zetlelý chlévský hnůj.

Na závěr příhoda ze zahradního centra:

Prodavač se ptá zájemce o kiwi:"Chcete samičí, nebo samčí rostlinu? "To je jedno, hlavně aby hodně plodila!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 99.228 (?), 19.5.2020 18:16
Mohol by mi niekto poradiť, ci je to samčia alebo samicia rastlina. Rastlina kvitne 3 roky, po 7 rokoch. Ďakujem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika