Jak zjistit druh banánovníku?



host - 6.81 (?) 
4.8.2009 15:29, zobrazeno: 17763x Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 117.119 (?), 4.8.2009 23:38

Dobrý den, jsem rád za toto téma.

Každopádně je to dost tvrdý oříšek! Mohl bych vás odbýt s tím, že se jedná o nějaký kulitvar Cavendishe, ale já vím, že tomu tak není.

Cavendishe v genech má, tomu naznačují ty skvrny, ale ovšem tvar skvrn je už přinejmenším vzácný. Ukazuje to na spoustu možných kultivarů, výběr zužují červené okraje řapíků, ale pořád se může jednat o desítky možná stovky kultivarů. Pomohl záběr na kmínek, hlavně jakou má barvu. Jestli zelenou, tak to výběr moc nezuží. Jestli bude do hnědo červena, tak by tu bylo pár zástupců.

Zajímal by mě původ banánovníku. Je totiž podobný Grand nain, to je kultivar který se používá na plantážích, má totiž plodenstvý až 60 kg. Ovšem nemá takhle zvláštní skvrny.

Přiklánil bych se dokonce ke kultivaru FHIA, banánovníky s tímto označením, se záměrně šlechtí a kříží za účelem zlepšení jejich vlastností (odolnost, plodnost...). Ale u nás se tyto banánovníky, nedají prakticky sehnat.

Každopádně všechny mají v genech toho Cavendishe, pěstování tohoto rodu je prakticky stejné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.81 (?), 5.8.2009 11:58

i1001.photobucket.com/albums/af134/eXxik/DSC02026.jpg

i1001.photobucket.com/albums/af134/eXxik/DSC02027.jpg

Dostal jsem ho od stryce a odkud to ma on to vubec nevim, ale on taky nevi co to je za druh.. Mam ho od ledna a jak je videt uz ma 2 odnoze.. Jinak ty skvrny muzou byt i castym zalivanim protoze ho mam venku na balkone a nechci aby mi ho slunicko znicilo.. :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 117.119 (?), 5.8.2009 12:33

Tak záivka nemá na skvrnitost určitě žádný vliv, to je v genech.

Ještě se chci zeptat jestli plodil, a jestli se ty plody daly jíst, jakou měl květ barvu, velikost plodenstvý. Nebo nějaké další poznatky, jesti třeba byl vystaven mrazu a tak podobně.

Jo a nebojte se ho dát na sluníčko, na slunečném místě poroste lépe. Ale nejlepší je ho začít navykat někde pod řídkým stromem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.81 (?), 5.8.2009 12:53

skvrny jsou jen na poslednich trech listech a stryc na zadnem bananovniku skvrny nema... ja mam bananovnik od ledna takze neplodil a strejdovi bananovnik taky neplodil myslim..  na slunicko se ho nebojim dat.. uz je na balkone od cervna a zatim to preziva.. rostou mu vetsi listy ale tak 2 za mesic :))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 117.119 (?), 5.8.2009 13:16

Vidíte, sám jste řekl důležitý poznatek a ani jste si ho neuvědomil.

Předpokládám že strýc má větší rostlinu, to znamená že ty skvrny jsou pouze na mladších listech jako projev Cavendishe, jinak k němu má hodně daleko.

To je důležité, protože to vylučuje strašně kultivarů. Dostal jsem typ na Musa zebrina, ale když ty skvrny mizí tak se o něj nebude jednat.

Přikláním se tedy k názoru o nějaký vyšlechtěný druh, který v obchodě neseženete. Teď už zbívá asi jen počkat jak poroste dál a až zaplodí.

Na sluníčku se dočkáte určitě lepších přírůstků, možná že i list týdně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
-wolf- - (7) - 200.1 (?), 17.7.2010 15:11

Dobry den.

Pred nejakym casem mi znamy podaroval bananovnik, ale bohuzel s tim, ze nevi o jaky druh se jedna.

Proto bych se rad optal, zda-li nekdo pozna z fotek nize o jaky druh se muze priblizne jednat. A kdyz ne primo druh, stacilo by jestli je to dle znaku neco mensiho, nebo dorustajiciho x metru. (*spodni listy spalene sluncem, byl navykly na bytove klima)

+ jeste podotykam, ze skvrny nejsou na vsech listech. Co jsem se dival, tak na starsich listech skoro nebyly.

Diky.

Listy
Listy
Odnoz
Odnoz
Spodek
Spodek
Cela r.
Cela r.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.120 (?), 25.1.2014 21:43
Prosim o radu, zasadila jsem si seminka z koupeneho bananu a zatim jedno klici, poradi mi nekdo o jaky druh se jedna a pokud mi vyroste, muzu ho zasadit na zahradu a na zimu ukryt do sklepa?Dekuji za odpovedi..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 195.22 (?), 26.1.2014 11:40

Dobrý den. Semínka z koupeného banánu nebo koupená semena banánovníku?smiley  Plně vyvinutá semena dělají pouze plané druhy banánovníků, takže jestli jste sázela něco z normálního koupeného banánu, tak Vám nic nevyroste.

Vhodnost pro pěstování se potom odvíjí od druhu - některé "horské" banány jsou schopné u nás venku růst se zimním krytem celoročně vysazené, jiné tropičtější zástupce je třeba přenést na zimu do teplejších podmínek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika