Jak ostříhat kiwi?



host - 33.3 (?) 
28.1.2017 9:10, zobrazeno: 38745x

Zdravím, chtěl bych poradit, jak otříhat teď v zimě kiwi, na kolik oček a jak daleko od sebe.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 145.34 (?), 17.2.2017 14:26

Též bych potřeboval poradit jak zapěstovat kiwi, co jsem četl, tak se má střihat jako víno, ale s tím též nemám zkušenost.

Mám postavenou dřevěnou konstrukci, která je přes 2M vysoká a do budoucna bude nahoře plochý prostor 3m na 3m po kterým se bude pnout a pouštět šlahouny dolu(taková je vize).

Každopádně, nevím jestli ořezat všechny výhony a jeden nechat pnout až nahoru, kde se pak bude pouštět šlahouny a bude se provádět řez podobně jako u vína.

nebo nechat třeba 4 nejsilnější šlahouny pnout a i plodit už po konstrukci nahoru?. Jediné co vím je, že by se neměly výhony do sebe zaplést aby nedocházelo k jejich udušení.

kolem konstrukce mám celkem 4 rostliny, které takhle nechám růst. Vím že prostoru pro růst se zdá být málo, ale myslím, že to bude fungovat, nebo se alespoň o to pokusím. případně se časem zbavím odrůdy, která nebude dobré chuti

Rád bych tedy znal co si myslíte, že by pro tenhle případ bylo nejvhodnější? Popřípadě nějaké jiné rady?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 9.129 (?), 17.2.2017 21:28

V žádném případě nestříhejte kiwi v období vegetačního klidu. Rány se nezahojí dostatečně rychle a dochází k masivnímu klejotoku a rostlinu to oslabí a zpomalí v růstu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 33.3 (?), 18.2.2017 6:30

a tak kdy strihat kiwi zacatkem brezna uz je pozde    vina reva se striha v obdobi vegetacniho klidu    kiwi a vina reva jsou podobne na strihani

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 145.34 (?), 18.2.2017 16:07

Konečně jsem našel nějaké stručné, rozumné informace:

Řez
Řez minikiwi bývá často diskutovaným tématem. Aktinídie jsou obecně vzrůstné liány, délky výhonů bývají až desítky metrů. Lze je přirovnat k viné révě. Kvést a případně plodit budou i bez řezu.Často se toho využívá, například samčí rostlina se nechává volně pnout po stromě, plotě apod.. Pokud chceme sklízet pravidelně větší množství kvalitních plodů, dále pak rostliny udržet ve vymezeném prostoru, vzhledné, nepřehuštěné je nutné rostliny stříhat Actinidia arguta velmi snáší dobře řez s výhradou předjaří, kdy značně slzí a keře se zbytečně vysilují. Do stáří 2-3 let není nutné zásadním způsobem řez provádět. V tomto období se tvoří mohutný kořenový systém. Keř se obvykle pěstuje na 2-3 výhony, na jaře se odstraňují jen uschlé, namrzlé, poškozené, případně nadbytečné výhony. Výhony se vedou po opoře, před vyzráním je lze ohýbat.Ve 3-4 roku začíná minikiwi kvést a plodit (odrůda ISSAI začíná kvést a plodit i 1-2 rokem). V tomto období lze jarní střih posunout až do doby, kdy se se tvoří plody. Výhony stříhám několik oček za poslední násadou. Keře udržujeme nepřehuštěné vzdušné, po sklizni odplozené výhony zakracujeme. Výhony nestříhámě těsně u očka. Aktinidie kvetou a plodí na nových výhonech vyrůstajicích ze staršího dřeva. Existuje několik schémat řezu A.arguta, především pro vedení na klasické drátěnce a na T opoře. Je známý i radikální řez A. chinensis, podobný řezu viné révy používaný na Novém Zélandu. Předpokládám, že každý pěstitel si pro svůj konkrétní způsob vedení najde postupně řez, tak aby sklízel plody, jednak i rostliny byly vzhledné, nepřehuštěné. Přestárlé keře je možné radikálně zmladit řezem u země, následně vyráží nové výhony. Keře s více výhony je vhodné zmladit postupně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.250 (?), 18.2.2017 17:36
V Chile pestujú kiwi takto (foto). Základným pravidlom z ktorého treba vychádzať je zrejme to, že kiwi rodí na jednoročných výhonkoch. IH
Stříhání kiwi
Stříhání kiwi
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 145.34 (?), 18.2.2017 23:12

Tak dva dny prohledávání internetu:

Řez

A. arguta vytváří v první růstové fázi (od narašení do konce června) nové přírůstky dlouhé přes 1 až 2 metry. Na těchto dlouhých letorostech vyrůstají v druhé růstové fázi (červenec až srpen) přírůstky kratší, na kterých aktinidie příští rok plodí. Z toho důvodu je vhodné nové, dlouhé přírůstky zkrátit na 5 - 6 oček (za pátým až šestým listem) od báze výhonu. Termín zkrácení je nejvhodnější koncem června až začátkem července. Nový obrost, který po tomto zakrácení naroste, bývá v příštím roce plodný. Slabý obrost, který je hodně rozvětven a neplodí, můžeme během vegetace odstranit. Kiwi se nedoporučuje řezat v předjaří a na jaře před rašením, kdy hodně roní mízu.

A pokavaď se něco většího nehodí, tak uříznout na podzim.

Hnojení během vegetace

Před výsadbou doporučuji vyhloubit jámy alespoň půl metru hluboké a naplnit je dobrou, vyhnojenou zahradní zeminou bez příměsí vápna. Velmi dobrý je zahradnický substrát typu B, tedy substrát pro zeleninu, obsahující dostatečné množství výživných látek pro první 2 měsíce růstu. Potom je nutný pravidelný přísun živin ve formě hnojiv. Vhodnými hnojivy jsou především: Kristalon na plod a květ, hnojivo na surfínie nebo hnojivo na azalky a rhododendrony. Mám zkušenost s nespokojenými zahrádkáři, kteří vyrýpli di trávníku otvor 30x 30cm na hloubku poloviny rýče a a rostlinu zasadili. Její přírůstek byl minimální a jejich nespokojenost tomu úměrná, zvláště, když porovnali svoji rostlinu s mými, které prvním rokem po výsadbě dosahují 2m výšky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 100.198 (?), 19.2.2017 8:55

Nemyslím si, že plnit jámu pro výsadbu arguty samotným substrátem B nebo jiným by bylo ideální, sám volím směs kompostu, zetllelého rozloženého hnoje a rašeliny, případně jen zbytek nějakého substrátu. Arguta koření poměrně mělce, takže jáma nemusí tak hluboká jako na ovocný strom, v suchém období je zálivka nutná. vzhledem k dlouhověkosti je nutné hnojení používám Kristalony v zálivce, granulované Hnojivo pro drobné ovoce, jednou za několik let kompost, případně zetlelý hnůj. Mám zafixováno, že aktinidie nesnášejí bór a to ani v popelu. Jako oporu bych dřevo z důvodu životnosti po zkušenostech nedoporučil. Největší problém jsou mrazíky v době, kdy má arguta již poupata většinou už nezaplodí. Myslím si, že toto je ten největší problém,  jak keře těch několik dní před mrazy uchránit, u nás to vloni byly 2 rána s -3,5C. Jinak děkuji za popis řezu, že se nesmí řezat v předjaří a na jaře z důvodu slzení je jasné, dosud jsem argutu řezem víc poškodil než jí pomohl, takže jem pěstoval systémem více méně houští. Popsaný řez zkusím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 20.30 (?), 20.2.2017 13:55

Řežu pouze v období od květu do října, nikdy jindy, zato však po celou tuto dobu kdykoli.
Při řezu je nutno brát v úvahu charakter dřeva aktinidií. Pruty mají vysokou pevnost v tahu, ale skoro žádnou v lomu. Proto není správné ustřihnout prut a pak se snažit ho z porostu vytáhnout. Tím dojde k polámání všech ostatních prutů, které jste chtěli zachovat. Ustřihnout a rizstříhat na kousky a vydrolit z porostu nebo nechat at samy vypadnou časem. Nevytahovat silou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika