copak o to, ono se fíkovníkům v květináčích líbí, ale musí být veliký (klidně 100l u velkého), musíte to stačit uzalívat (v létě i 2x denně) a cca 1x za 3 roky přesadit. A hlavně mít místo na zimování kde je tak -10 až + 10st. Kdysi tady byl odkaz na video pěstitele z Kanady - pěstuje stovky rostlin v květináčích a vyrábí komerčně marmelády. Fikovník na jaře vyklopí z kontejneru, rýčem oseká bal o 1/3 a dá novou zeminu.
Výhoda květináčů je nesporně v tom, že můžete kytku vytáhnout po zmrzlých. Já to většinou nevydržím a pak mi v dubnu namrzají. Ve volné půdě to v posledních letech šlo i bez krytu, ale stačí jedna klasická zima s -20 a začínáte z kořenů znovu. Nebo jeden dubno-květnový mráz -4 a máte po sklizni. Na druhou stranu tahat kontejnery o hmotnosti i přes 100kg není práce pro důchodce. Daník