fíkovník

host - 162.50 (?) 
26.7.2012 3:48

Mohu se prosím zeptat odkud ze Švýcarska máte ty odrůdové rostliny?Je to Mercato Verde?Pokud ano, tak bych pár řízků koupil a nebo vyměnil za jiné rostliny.Děkuji.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 167.137 (?), 26.7.2012 8:54

Ano, je to Mercato Verde. Až budu rostliny stříhat tak jistě něco bude. Ovšem moje zkušenost potvrzuje to, co kdysi říkal Dr.Josífko, který se tímto zabýval - lepší než nějaké "značkové" odrůdy je lepší někde v trochu podobných klimatických podmínkách / např.severní Itálie, Rumunsko apod./ požádat místní a u nich si na zahradě apod. nastříhat řízky. Když je to odzkoušená odrůda, která plodí, je mi milejší než když sice znám její jméno, ale potom nic moc nepřinese. Třeba jako příklad jsem se spálil s odrůdou Dalmatian, která se ještě vůbec ani nepokusila o náznak plodů, dočetl jsem se na německých webech potom, když už jsem jí měl, že stejné zkušenosti s ní mají i tam..Např. v Německu v Porýní-Falci je "fíkovníkové"městečko, kde jsou fíkovníky před každým domem skoro, až mi to vyjde, podívám se tam... I v tom Švýcarsku a nejen na jižních svazích se volně pěstují tisíce fíkovníků. Nejhorší není zimní mráz, ale mráz najaře, který u nás loni přišel myslím 4.5. a letos na velikonoční pondělí... Ten zbrzdí násadu plodů, takže ty nedozrají.

host - 162.50 (?), 26.7.2012 19:06

Děkuji za odpověd.Také mám již docela dost No name fíkovníků z porůznu po Evropě nastříhaných řízků a jsem s nimi spokojen.Ale chtěl bych vyskoušet i nějaké odrůdové rostliny.Když už ne pro koše plodů tak třeba i jen tak pro zajímavost.S pěstováním ve volné půdě jsem již skončil a fíky a tomely(s těmi se blížím ke stovce odrůd) budu pěstovat již jen pouze v kontajnerech.Na podmínky zimování jsou to jedny z nejméně náročných rostlin a při odpovídající péči je i v kontajnerovém pěstování úroda dostačující.Poprosím Vás tedy, až budete stříhat o nějaké řízky.Kdy bych se tak měl přihlásit a připomenout?

stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 26.7.2012 21:55

Dobry den. Znate jmeno toho mestecka? Jinak je treba rici, ze fikovniky se u nas daji pestovat i ve volne pude, ale pouze v nejteplejsich oblastech (Breclavsko), nebo v centru velkych mest (Praha, Brno). A to pouze jako ker a nejlepe u zdi orientovane na jih pripadne jihozapad. Sam mam doma namnozeny velmi odolne lokalni fikovniky z Rumunska, Bulharska a Slovinska a testuju je ve volne pude. Ve sve domovine odolavaji mrazum pres minus 20 stupnu a plodi uz na jednoletem dreve, coz je u nas klicove a zajisti urodu i v letech, kdy zima zlikviduje vetsinu lonskeho dreva.

host - 167.137 (?), 30.7.2012 16:30

Ahoj Stefanos, jasně, Deidesheim... Píší na jejich stránkách, že první fíkovníky tam přivezl jejich starosta v roce 1908 z dovolený v Toskánsku... V roce 1971 tam na objednávku města potom nějaký zahradník vysázel fíkovníky spolu s mandloněmi. Až tam pojedeš, tak mi tam něco nech, dostanu se tam asi až koncem roku... nebo mi něco přivez když tam budeš dřív...))) Pozdravuje tě Svinita:-)))H.

stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 30.7.2012 16:51

:) To zni zajimave, ale prece jen ten vychod je pro nas potencialne zajimavejsi. Zapadni Nemecko uz je dost pod vlivem Atlantiku a mrazy pod minus 15 jsou tam naprosto vyjimecne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz