Banánovníky začínají usychat



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
pilná včelka - (31) - 210.204 (?) 
15.2.2010 18:37, zobrazeno: 66765x

Mám banánovníky Musa dwarf  "cavendish" od loňského jara. Celé léto až do podzimu byly venku a velice se jim dařilo. Dělaly mi velkou radost. Nyní jsem ale nešťastná. Na zimu jsem je dala do místnosti, která je pěkně světlá a je tam teplota kolem 15°C. Vlhkost 30%. Jsou dané u protější stěny od okna. Postupně jim začaly zasychat a hnědnout listy, tak jsem si říkala, že je to normální a listy odřízla. Pak jsem zjistila, že to začíná už i u mladých listů. Dále jsem zjistila, že ta jedna má dole na kmínku jakoby plíseň. Kdybych měla všechny napadené listy ořezat, tak by mi tam skoro žádné nezůstaly. Vůbec to nechápu, co se děje? V hlíně nemají žádnou plíseň.  Zalévám teď přes zimu méně, přiměřeně. Voda je odstátá, té samé teploty, jako je v místnosti kde jsou. Už jsem uvažovala, jestli nemají malou vlhkost v místnosti, tak je postřikuji a pak, jestli tam pro ně není chladno.  Jestli je nemám dát k radiátorům. Ale napodzim byly venku také v 15°C, tak vám vůbec nevím, co je trápí. Přikládám fotky a moc prosím o radu. Děkuji.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 76.254 (?), 16.2.2010 13:45

Já si myslím, že jsou prostě "ulitý".  To není "jakoby" plíseň, to je plíseň. Mají moc vody, jak je méně světla a teplota nižší, tak oni asi moc nerostou a proto ani moc vody nepotřebují.

Asi je lepší, když jsou na suchu přes zimu, listy sice mohou uschnout, ale když potomk tak 15-20 cm nad zemí "kmínek" prostě uříznete, byl by zdravý a jak se oteplí a bude více světla a začne se zalévat i hnojit trak okamčitě ze středu začnou vyrůstat nové listy.  Co jsem četl zkušenosti pěstitelů, kteří mají banánovníky 5m vysoké, tak je na podzim prostě vyryjí, dají do nějaké nádoby někam kde není mráz a celou zimu si jich nevšimnou. Najaře pokud je nutné zaříznou a jede se dál..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 76.254 (?), 16.2.2010 13:50

Ještě k tomu: podívejte se zde, i pro ty kdo neumí německy tak Bilder a pochopíte všechno...:-))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 16.2.2010 20:41

Ta adresa je super, už jsem ji prozkoumala a důkladně. Je to až neuvěřitelné,  jak velké jim ty banánovníky vyrostou. Mají tam hotovou "plantáž" :-)) Ty moje jsou menší pokojové odrůdy, výška 150 - 180cm. Dnes jsme je dali do místnosti kde je 20°C a pod okno. Tak uvidím, jestli se to zlepší nebo ne. Jinak jak jste psal, že jsou přelité, tak to je velký omyl! Zalévám je teď v zimě opravdu malinko, ale možná byla chyba, že jenom vrchem. Dočetla jsem se v diskuzích, že se jim má voda dávat do misky, což jsem teď v zimě nedělala. Takže dnes dostaly vodu i do misky a ty tu vodu doslova vycucly na jeden zátah a hned 2x po sobě. Takovou měly chudinky žízeň. Nechám se překvapit, jestli to pomůže nebo ne. Spíš mě zaráží ta plíseň na kmeni. Jestli nemá nějakou nemoc? Zkusím jednu palmu seříznout, tak jak ti Němci a uvidím co to provede. Člověk musí pořád něco zkoušet. Předloni jsem měla koupený od Starkla mrazuvzdorný banánovník. Z jara jsem ho šla vyndat ze záhonku, abych ho dala do květináče a z hlíny jsem vytáhla jen shnilý spodek banánovníku. Zřejmě není až tak mrazuvzdorný pro n.v. 450m n.m. Má někdo zkušenosti s tímto mrazuvzdorným banánovníkem? Přežil někomu zimu? Pokud ano, napište jakým způsobem se vám to podařilo a jakou máte nadm. výšku. Nemáte někdo zkušenosti s pěstováním banánovníku "Musa Mahoi"? Daří se mu tady? Dá se u nás sehnat? Předem všem moc děkuji za rady a informace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 117.119 (?), 16.2.2010 23:47

Dobrý den,

jsem rád že je tu konečně nějaký nadšenec do banánovníků.

Mam pár dotazů a připomínek k vašemu textu. Nejdříve kultivar dwarf cavendich je nepřímo konkrétní, jestli nevíte bližší název tak se přikláním k tomu, že to bude tropičtější kultivar než si myslíte a v tom případě 15 st. je ten problém který ho ubíjel. Nesmíte srovnávat to, jak rostli venku a to jak roste v budově, venku se střídají teploty a sluníčko ohřívá nádobu, na zimovišti se tuto neděje. U tropických forem je problém se zimováním, osobně mě ale překvapilo to, že se vašim rostlinkám nevede. Ono 15 st. neni zase tak moc ani tak málo, v zálivce bych problém rozhodně neviděl. Každopádně přestěhování na teplejší stanoviště bych také udělal, akorád se mi vůbec nelíbilo to, že jste jim pořádně dopřála vody, jestli máte substrát z nějakého nasákavého materiálu, tak jste si možná zadělala na pěknou hnilobu kořenů. Myslím, že ani sama jistě nevíte jak jsou na tom kořeny a takhle je téměř přelít po zimě je nebezpečné. Nu co, už se stalo, tak to už nepřehánějte a klidně je nechte vysušit. Opravdu se nebojte jim tu vodu párkrát "nedát".

Další věc, píšete, že jste banánovník na jaře vyndala ze záhonku a on tam nebyl. To znamená, že jste ho tam měla přes zimu jen tak? Stárkl prodává druh Musa basjoo, osobně jsem předloni začínal s jedním, loni tuším jich bylo 14 a letos už 37. On mrazuodolný je, ale asi jako muškát, zimu přežije ale s naprosto dokonalím krytem. Tu mateční rostlinu (má 3 metry) která mi porodila všechny ty děti, zimuju ve sklepě, vyrýt a dát do sklepa a nevšímat si ho. Odnože mám v zimí zahradě.

A když se mi nějaký banánovník nezdá a je ještě malý, tak ho uříznu kde koliv, tak jak psal pán výše a skutečně brzo obrazí.

S banánovníkem Musa mahoi zkušenosti nemám, nikdy sem o něm neslišel a předpokládám že u nás je tento druh spíše nedostatkovým zbožím.

Jen tak okrajově, já bydlím v 460 m.n.m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 17.2.2010 10:27

Dobrý den,

děkuji za rady a informace. Docela jste mě polekal s tím zalitím. Substrát moc savý naštěstí nemají, tak snad to dopadne dobře a přežijí to v pořádku. Zaléváte jenom do misky a nebo i vrchem? Ať vím, jak teda správně zalévat, protože Vy už máte proti mě náskok a praxi v pěstování.  Máte ještě nějaké jiné, kromě těch od Starkla? A už Vám plodily? To by mě taky dost zajímalo, jestli v té naší skoro stejné nadm. výšce zaplodí a dozrají. Říká se, že plodí po třech letech. Je to pravda? S těma obnožema mě to překvapilo. To jich měl opravdu ten první rok ten jeden 14ks? To se mu u Vás teda daří! Ještě se zeptám, do jaké výšky Vám přes léto vyrostl? Myslím tím od jara do podzimu. A jak má dlouhé listy? Měřil jste šíři koruny a kmene? Pokud ano, tak napište rozměry.

Jinak o tom Mahoi jsem se dočetla na internetu, že dorůstá výšky 2m a má velmi sladké plody. Tak proto mě zaujal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 246.123 (?), 17.2.2010 14:05

Zdravím.Od Starkla mám banánovník do -15C.Na podzim jsem jej převezla do paneláku, kde je 23stupňů.Vlhkost pouhých 20procent.List naposledy uschnul v listopadu.Další listy rostou pravidelně.Zalévám vrchem i spodem.Květináč nestojí ve vodě.Listy jsou velké asi 60cm.Než přežije venku, má mit zdřevnatělý kmen.Rada od Starkla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.254 (?), 17.2.2010 13:33

To jsem opravdu zvědavý, jak jste jim tím zalitím do misky pomohla... Pro mne je prostě plíseň vždy spojená s vodou nebo vysokou vlhkostí, to si nemohu pomoct.. I ten substrát na těch fotografiích mně připadá tmavý a tudíž vlhký. Ale mohu se mýlit. Na těch fotkách toho německýho nadšence v sekci Bilder je i " Michaela aus Zurich" se to myslím jmenuje. A tam je zdokumentováno, jak několik metrů banánovník na podzim vyndavají z květináče. Důvod je ten, aby ten bal kolem kořenů rychle vyschnul. Celou zimu ho přezimuje v garáži aniž by viděl vodu. Jinak mrazuvzdorný je vždy jen ten rhizom který je v zemi. Co je nad zemí pochopitelně nikdy nepřezimuje venku. On tam taky popisuje i má fotky, jak najaře na záhonu se objevují "nové" banánovníky z těch "oddenků" které jsou pod zemí. Banánovník není palma, ale to je detail. Napište sem průběžně prosím o osudu vašich rostlin...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 17.2.2010 18:09

Ten substrát co se Vám zdá na fotkách tmavý, tak je tmavý proto, že jsem je zrovna zalila a pak fotila. Měla jsem to udělat obráceně,  protože teď to vypadá,  jako bych banánovníky stále ulívala. To mám poučení pro příště, kdy fotit. Substrát mají normální, pěkně sypký a suchý,  tak, jak je v zadní části těch fotek (ten světlejší). Tak takový mají substrát. Světlý. Nemají žádnou těžkou hlínu ve které by nemohly chudáčci pořádně dýchat a růst. Tady je názorně vidět, že člověk se pořád něčemu učí. A co Vy? Co pěkného pěstujete? Pochlubte se. Tak jdu zkoumat  "Michaela aus Zurich". O osudu banánovníků napíšu, nebojte. Jeden je už dokonce seříznutý, je to ten, co už vypadal špatně. Ale když se seříznul, tak se zdá být dobrý. Tak uvidím, jak mi porostou. :-)) Doufám, že ano.

P.S. Je pravda, že jsem se nechtěně upsala v té odpovědi a místo jeden banánovník jsem napsala jednu palmu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 76.254 (?), 18.2.2010 13:15

Jasně, to o nic nejde, kdy jste fotila a jak potom zemina vypadala, hlavní je, aby to rostliny ve zdraví přežily:-)) já jsem měl, nebo vlastně mám několik banánovníků, vypestoval jsem to ze semen z Německa. Jeden zůstal venku, tak jsem zvědavý, jestli po těch -21 ze země něco na jaře vyleze... Ale vůle k přežití je u banánovníků velká... Jinak mám asi 10 odrůd fíkovníků, něco volně něco v nádobách, tam je to přezimování mnohem jednodušší než u banánovkíků a navíc to plodí už vlastně druhý rok... Já jsem zkusil snad už všechno, co je možný:-)))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika