Banánovníky začínají usychat



host - 138.37 (?)
8.9.2020 19:48

mam kvetoucí bananovník čím doporučujete hnojit?


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 18.2.2010 15:03

Tak to jste dobrý. A zazimoval jste ho tak, jak ten Němec co jim staví tu boudu? :-))  Pošlete fotku zimního stanoviště. Pochlubte se,  jaké máte odrůdy banánovníků a jaké odrůdy fíkovníků. To jste ani neměl psát, že máte 10 odrůd fíkovníků. Ty já přímo miluji a vždy, když je vidím v obchodě, tak jim neodolám a musím si je koupit. Chtěla bych je také pěstovat, ale pořád  mám obavu, že by mi tady snad ani neuzrály a jestli vůbec by plodily. Ale chtěla bych to také zkusit. Vím, že jsou plody buď modré nebo zelené a nebo žluté. Jaké jsou nejchutnější? A které opravdu dobře a hodně plodí? Problém je ovšem v tom, že ani přesně nevím jaký druh by mi tady v těch 450m.n.m. opravdu rostl a hlavně plodil. Můžete mi prosím poradit? Můžete mi napsat v jaké nadm. výšce bydlíte Vy? Jestli nebydlíte někdě v nížině. :-)) Pošlete nějaké fotky těch fíkovníků i s plody a banánovníky taky. Ano? Ať se trochu pokochám tou exotikou, jak se jí v našich krajích daří. Já když jsem kupovala ty banánovníky, tak jsem si myslela, že budou mít aspoň 3m na výšku a až potom, když jsem začala zjišťovat na internetu co jsem vlastně koupila, tak jsem zjistila, že to jsou takové pokojové velikosti. Takže budu shánět, snad se mi podaří někde sehnat vyšší odrůdu. V obchodech jsem viděla zatím jen ty co mám. Když píšete, že jste zkusil už snad všechno možný, tak to jste určitě zkoušel i pěstovat nektarinky. Jak ty Vám rostou a plodí? Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
miron - (5) - 156.27 (?), 20.2.2010 15:27

Mohou být přelitý ale myslím si že by neuškodilo trochu nějakého hnojiva

3letá rostlina
3letá rostlina
velkej uhnil a toto jsou nové odnože na tom samém mistě
velkej uhnil a toto jsou nové odnože na tom samém mistě
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 20.2.2010 16:25

Panečku, tak to je úroda!!! Přiznám se, že to vidím poprvé, aby tady tak rostly banány. Pane Nováku, gratuluji! To je nádhera. Tak to mě hned dobře naladilo a na zimu jsem úplně zapomněla. :-) Co to máte za odrůdu? To Vám plodil poprvé? Nebo už víckrát? Předpokládám, že poprvé, když všude píší, že plodí po 3 letech a nebo až mu odroste 60 listů. Přiznám se, že nevím, jestli to je pravda a tak se ptám. Jaké hnojivo používáte? Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 156.27 (?), 16.7.2011 20:58

Občas NPK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 156.27 (?), 16.7.2011 21:03

A to už jsou zase skoro 3 roky a tentokrát bude trhat i vnouček Novák


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 138.37 (?), 8.9.2020 19:48

mam kvetoucí bananovník čím doporučujete hnojit?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 58.225 (?), 19.2.2010 16:27

No teplo, světlo,vlhkost, to je všechno pravda, ale podle těch obrázků to vypadá nejspíš na nějaké fuzárium, nebo co jde na banány a myslím, že by to chtělo nějaký systemicky působící fungicid, jako Acrobat, nebo ze starých zásob Topsin, Bavistin,který se už nepoužívá, ale jinak může být tomu banánovníku jedno, jestli je zalitý, nebo ne, protože ta houba už si s ním poradí. pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 117.119 (?), 20.2.2010 13:57

No páni, člověk tu tři dy neni a najednou se tu sejde koukam spousty pěstitelů. Já projíždim kdejaké diskuze, ale tato je snad nejžhavější za poslední půlrok.

Zajímá mě pěstitel s koncovým číslem ID 76.254, mohu poprosit o odtajnění identity? jakýmkoliv způsobem který by mi vás přiblížil, děkuji.

Co se týče mě a na mě kladené dotazy, tak začnu s odpovědmi, já zalévám pouze na substrát, ale většinou proto že na 50 litrové květináče (sudy) se špatně shánějí (nebo spíše jsou drahé) podmisky. A v zimní zahradě je podlaha udělaná tak, že jí voda neublíží. Banánovníky doma s podmiskou zalévám také pouze na substrát, voda se pak dostane všude tím jak jí gravitace tlačí dolu.

Banánovníků mám hafo, mám pár kousků s Holadska od pěstitele i od pěstitelů tady s Čech a i od jiných firem (Sieberz). Z toho Sieberzu mam Ensete ventricosum maurelli, krásný banánovník ještě nemá ani rok a už má přes dva metry a obvod kmene přes 70 cm. Ty z Holandska jsou Musella lasiocarpa, Musa basjoo red a Grand nain (chiquita banana), Obědnával sem si i semena, ale nějak se to nepovedlo a neviklíčilo ani jedno. A pak taky jsem oběvil různé kultivary cavendishů v krámech, tak jsem to hned zkoupil, jedná se o ty zakrslé formy, ale každý je jiný, jinak stavěný.

Ještě mi žádný neplodil, ale jeden už má na to věk i výšku, čekám to jarem. A vaše nadmořská výška určitě není problém k pěstování exotů! Spíše záleží kde přesně bydlíte, myslím tím jak na vaši oblast působí pohoří a jiné faktory. Já mám taky fíky venku a rostou a přezimovaly bez problémů. Mam na dvoře i spoustu palem a taky zimu přežily bez problémů, jen mají pár omrzlích listů-to doroste. Takže určitě do tý exotiky dětě!

Co se týče odnoží, tak já už mám pravnoučata s prvního Musa basjoo ze stárkla, odnože mají své odnože a ty zas svoje a to pouze za dva roky!

Rozměry mateční rostliny jsou úctyhodné, na podzim měly listy i s řapíky 180 cm, kmen měl 170 cm na výšku a obvod jsem zapomělale rukama jsem ho neobejmul.

V zimní zahradě dokáže banánovník za léto narůst do výšky i přes 2,5 m. Venku potom naroste a to už mám ověřený, vždy jednou krát tolik, když ho sázíte. Takže jestli vysadíte na jaře banánovník s kmenem 80 cm, na podzim bude mít kmen minimálně 160 cm. To aspoň platí u chladno milnějších banánovníků.

Omlouvám se že nevkládám foto, ale já je vkládám snad všude a furt a už mi to neba, snad časem jestli si najdu chvilku čas a klid na to.

Tak snad sem na nic nezapoměl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 20.2.2010 19:17

Dobrý den, to víte, 3 dny je dlouhá doba. :-)) Obzvlášť, když se ptá ženská. A jak známo: " ženská je zvědavá jak opice" tak taky proto ty banány, abych se měla čím živit... :-)))) A pak se řídím pořekadlem: " Kdo se neptá, nic se nedoví." Takže já se ptám a mé vědomosti se aspoň rozšiřují. Což je důležité. Jsem ráda, že to je teda tak žhavá diskuze. :-) To mám radost.

Dívala jsem se na internetu na ty odrůdy co jste psal, že máte a ten z toho Sieberzu, tak to je teda paráda! Na to, že mu není ani rok, tak když si ho představím za 3 roky? To bude kolos! Dále jsem se dívala na ten Musella lasiocarpa a to jsem se dočetla, že ten je spíš takový ozdobný svým krásným květem, který připomíná květ lotosu před rozvinutím a že kvete 6-9 měsíců. Je to pravda? To by jste mohl poslat nějaké fotky. Co říkáte? Pak jsem hledala ten Grand nain, ale bohužel, ten jsem fotky nenašla ani moc povídání ne. Ten by mě teda zrovna zajímal. Už Vám plodil? A jaké měl plody? Co do velikosti a chuti? Pošlete také foto. Nejlepší bude, když si uděláte opravdu čas a pošlete nám sem na ukázku pár fotek, aspoň od druhu jednu fotku. To jsem zvědavá, kolik Vy máte druhů? Typuji tak 10 - 15 druhů. O kolik jsem se spletla? Jinak to pěstování ze semínka asi není legrace, ale 76.254 se to povedlo. Je to šikulka! Má kouzelné ruce. Jinak bydlím v Podhůří Orlických hor, tak uvidím. Ty fíkovníky bych chtěla taky opravdu zkusit. Píšete, že je máte i venku, tak snad by tady taky mohly přežít tu zimu. Docela mě zarazilo, jak píšete, že máte palmy venku přes zimu. To bych teda měla strach. Jaké to jsou mrazuvzdorné? Jaký druh? Ten Musa basjo, tak to je teda divočák. Ten teda roste!!! Ten bude teda taky pořádný kousek!!! Teď uvažuji, že zkusím dát z jara aspoň jeden ten svůj banánovník do země a uvidím, jak bude hoch růst ve volné půdě, proti těm co budou v květináči. Takže moc děkuji za odpověď. reznickova@iol.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 117.119 (?), 20.2.2010 20:31

Povím vám upřímně, že takhle zapálenou ženu do banánovníků a jiných exotů jsem ještě nepotkal, je to zajímavé, ale toto většinou zajímá muže.

Za poslední roky jsem se bohužel naočkoval tak ošklivou nedůvěrou v diskutující lidi, že mi bude chvilku trvat něž zjistím jestli si třeba neděláte šprťouchlata. Ale tak snad taková nejste.

Já vám rád odpovím (a jistě i ostatní diskutující) na vše co vás zajímá, není lepší možnost jak se to naučit, i já sem začínal a měl jsem spousty dotazů, tak schutí do toho.

Jestli dovolíte začnu s palmami, protože s tich mám po zimě největší radost, my jsme tu měly naštěstí mráz "jen" -16, ale i tak to přežily. Mám třeba 3 metr vysoký Trachycarpus fortunei v zemi na dvoře, vedle ještě jeden meší (180 cm). Též mi zimu přežila i Washingtonie filifera a Chamaerops humilis, s důkladným zábalem to opravdu jde! Palmy to je na hodně dlouho co probírat, ale teď se věnujem banánovníkům...

Já jsem psal (ale bylo to asi moc informací najednou), že mi ještě žádný nekvetl, snad letos, některé už mají na to výšku a jeden i věk. Ten Grand nain jsem si vygoogloval a našel jsem nezpočet informací a foto, tak jen hledejte, ale zkrátím vám to tím, že tento kultivar se používá ve velkopěstírnách a rostou na něm ty typycké plody co se prodávají v obchodech. Musella lasiocarpa skutečně kvete hodně dlouho a je spíše krásná než užitečná velikostně taky ucházející, někteří pěstitelé říkají, že je to nejodolnější banánovník a ochotně přežívá zimi venku. Já ho měl už přes metr vysoký, ale při podzimním přesazování jsem ho zasadil do studenýho substrátu a on začal odcházet, teď je bez listů a čekam jestli znova vzdejde.

Ty druhy jste trefila, pokud jsem na nějaký nezapoměl tak jich mám 10, se semenama co mi nevyklíčily by sem jich měl 13.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika