Krmení slepic v zimě



Stránky: 1,  2,  3   
host - 87.2 (?) 
28.12.2014 11:07, zobrazeno: 71791x

Prosím zkušenější i radu. Asi před dvěma měsíci jsem dostala na starost dvě slepičky, plemeno neznám, ale jsou to normální, takové hnědé - spíš rezaté. Jsme na venkově, máme nepoužívaný zděný chlívek, tam mají slepice svůj kurník, hřad, podestýlku a asi všechno, co potřebují k životu. Dosud jsem měla k dispozici krmení - pšenici, granule, šrot, dokud nemrzlo, dávala jsem jim zelené ze zahrady, jinak dostávají zbytky z kuchyně, pečivo, které jim máčím do vody, nebo strouhám, a samozřejmě vodu. Teď ale došla pšenice a novou kupovat nehodlám - slepice nejsou moje a majitelka se k tomu a vlastně ani k nim nemá. Denně jim nosím čistou vodu, která ale vzápětí zamrzá. A hlavně mám pocit, že ty ubohé slepice musí v zimě strádat. Asi nejsou tak v pohodě, nesou - tak zhruba 1-2 vejce za týden. Co pro ně mám víc udělat? Děkuji za rady i za názory Zdeňka  

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 28.12.2014 11:14

Vrátit!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 28.12.2014 22:10

Zdeňko, z Vašeho dotazu jsem celkem zmatená. Na jedné straně se ptáte co můžete pro slepice udělat, aby chuděrky netrpěly a straně druhé nejste ochotná jim koupit pšenici.. která je pro ně nejdůležitější částí stravy... fakt tomu nerozumím. Co bude až dojde další? Bez vody se také neobejdou.

Nehledě na to, že pokud Vám voda zamrzá v kurníku, tak Vám ty dvě slepice stejně brzo pojdou s omrzlinami.

Já Vás nechci soudit, ale.. něco mi tu nesedí... slepice nejsou Vaše, tak je můžete vrátit. Pokud je dotyčný nechce nebo odmítá převzít, tak si buď udělejte polívku a nebo se o ně pořádně postarejte. Hm.

Dvě slepice si nedokáží vyrobit dost tepla, aby neprochladly... mmch protože je jim zima, tak málo nesou. S dostatkem solidní stravy, přístupem k vodě a v teplejším prostředí by těch vajec bylo zhruba 7x víc. Samozřejmě mj. u zdravých slepic.

Tomuhle nerozumím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 29.12.2014 13:24

Nevím nic o vztahu dárce a asi danajsky obdarovaného, pokusme se tedy poradit a zároveň nestrašit. Zatím nevíme, jak jsou zmiňované pipky staré, pokud dříve více nesly a teď nesou méně-to nemusí být NIC patologického. Ani nepřítomnost pšeničného zrna v krmné dávce není nic tragického-šrot, granule i pečivo jsou vyrob. převážně z pšenice! Voda je nezbytná, dá se předkládat opakovaně, slepice vezmou i sníh, drobnou ledovou tříšť-bez újmy na zdraví. Lépe přečkají suchý mráz bez průvanu, než vlhké vlaho s průvanem... Důležité je světlo-stačí přírodní-to aby zvíře předložené zobání v ubikaci našlo! Neberte, prosím, mé připomínky jako návod na správnou péči-nejde o ideál!, ale dá se takto přečkat se ctí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 87.2 (?), 30.12.2014 13:51

Děkuji moc za odpověď. Ano, nejraději bych pipky vrátila, ale zatím to nejde. Ale vaše odpověď mi hodně pomohla. Měla jsem strach, abych něco nezanedbala a slepicím svou "péčí" neublížila. Jsou asi 2, možná 3 roky staré, dříve jich bylo větší hejno - tedy asi 8 a nevím, jestli dříve nesly a teď jen odpočívají, nebo je to stav setrvalý. Jejich majitelka je na delší dobu mimo, domluva s ní není možná, tak jen čekám, co se z toho vyvine. Já o chov asi nestojím, mám pocit, že je to velký závazek, každodenní starost - obzvlášť teď v zimě. Ekonomicky se asi nevylatí, spotřebujeme tak cca 5 vajec týdně a vklad do chovu se mi zdá neúměrný. Nehledě na nutnost mé každodenní přítomnosti. Třeba přeháním, dělám víc, než je nutné - dnes jsem jim strouhala mrkev, v mrazech k nim běhám s teplou vodou několikrát denně, drtím sušené skořápky, hřad i hrabání mají v suchu, bez průvanu, dbám na to, aby měly čistá hnízda, ale cítím za ně zodpovědnost. Snad mou péči přežijí a já také. Přeju vám klidný, zdravý a úspěšný rok 2015 a ještě jednou děkuji. Zdeňka.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 216.228 (?), 30.12.2014 17:51

nepřítomnost pšeničného zrna v krmné dávce není nic tragického

No, minimálně na zimu je celé zrno, i třeba kukukuřičné, rozhodně ve stravě potřeba, živiny jsou v něm v koncentrovanější formě, déle se tráví a slepice tak přečkají dlouhé zimní noci nasycené. A finančně to tedy rozhodně není žádná katastrofa, alespoň u nás jsem je kupovala v ZZN za 430 Kč metrák, bez problémů mi navážili požadované množství. 10 kilo, například, by muselo dvěma slepicím k dalšímu krmení vydržet čtvrt roku nejmíň, takže nechápu, proč tazatelka kategoricky odmítá ivestovat necelou padesátikorunu. Patrně by se jí i vrátila ve vejcích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 87.2 (?), 30.12.2014 14:06

Veselko, děkuji za reakci. Inspirovala mně v tom, že si slepičky nedovedou vyrobit dost tepla. Udělala jsem jim v kurníku menší, zateplený (starými koberci na konstrukci) prostor cca 1,5x1,5m s bidýlkem, kde můžou hřadovat. Psala jsem, že je kurník ve starém, nepoužívaném zděném chívku. Je fakt, že se tam netopí, ale na podlaze mají hoblovačky s pilinami a popelem ze dřeva, takže si myslím, že neumrznou. Vodu jim do kurníku nedávám, po zkušenostech, v tu ránu byla plná steliva a nepoužitelná, mají ji venku v chodbičce chlívka, tam dávám i krmení - a ta tedy zamrzá. Jak píšu níže, chodím jim vodu doplňovat cca 2x denně za teplou, nezmrzlou. Výběh je veliký, cca 100m2, teď v zimě jim je asi k ničemu. Uvidím, jak se situace vyvine, možná, že i časem na tu polívku dojde. Krásný nový rok vám přeje Zdeňka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 30.12.2014 14:58

Tak teď už aspoň Zdeňko chápu to co jste psala v širších souvislostechsmiley. Předně, vím sama moc dobře co péče o zvířata obnáší a tak nikoho nesoudím protože to nechce dělat a zvířata si nepořizuje. Proto jsem Vám psala vrátit nebo udělat polívku není-li vrácení možné.

Na straně druhé jsem člověk zvířaty postižený a tak jsem přesvědčená o tom, že pokud člověk zvíře má, ať už k tomu dojde jakýmkoliv způsobem a dál je hodlá mít, měl by se o ně řádně starat a proto jsem dále reagovala právě tak jak jsem psala.

Nicméně v širších souvislostech které jste uvedla, vidím, že snažíte se situací nějak vyrovnat a v rámci svých možností jejich životní podmínky nějak řešit. To rozhodně hodnotím kladněsmiley.

Nepochopila jsem to umístění vody. Vycházela jsem ze svého chovu, kdy mám pro slepice zkrátka takový speciální kyblík na nožičkách a tak i když si sem tam do něj nějaký ten bordýlek zanesou, voda je stále pitná a stačí ho jen stáhnout rukou/slámou/hadrem apod., protože uvnitř kyblíku je voda čistá a znovu do pítka nateče. Čili jsem automaticky předpokládala, že voda je přímo v kurníku. To, že jsou slepice hrabavky, v podstatě jejich jedinná činnost, a tím dělají nepořádek je jasná věc. Je dobře, že mohou hrabatsmiley.

Co se týče ekonomiky, tak to v podstatě v domácích podmínkách zase tak moc nejde, pokud mají mít slípky o sebe dobře postaráno (i když i to je různé podle vlastních možností), v létě je to lepší, ale v zimě spíš ne. Nemyslím si, že by nutně muselo vycházet vejce vysloveně draho, ale levnější než v obchodu spíše nebude, ale jako domácí od zdravých slepic rozhodně budou lepší.

V každém případě slípky jsou zřejmě starší jak píšete a tam ta snáška může být prostě menší, ve spojení s chladem, kratším dnem a řekněme slabší stravou zcela určitě. Nicméně k tomu chladu, jak správně napsal uživatel přede mnou.... Pro vlastní život se snáze vyrovnají s chladnější konstatnější teplotou než s průvanem. Samozřejmě, že ne mrazem a vlhkem, ale to Vy vítesmiley.

Se stravou nevím co bych poradila. To je těžké, dle mého názoru dvě slípky toho moc nezbaští. Nicméně ať tak nebo tak, slepice jsou velmi vděčné strávnice a zbaští prakticky cokoliv.

Rády si také jídlo vyklovávají. Nevím jaké máte tedy vlastní možnosti, ale například, jestliže vaříte pro rodinu vývar, udělejte ho trochu víc a to co v něm nejíte.. např. cibule, kosti atd., nechte s nějakou tou částí samotného vývaru zchladit v nějakém kyblíčku/kastrůlku a pak jim to vyklopte do toho chlívku. Když je to poctivý vývar z kostí, tak stačí nechat v tomhle počasí venku a je z něj zakrátko kompaktní hmota. Slepice budou mít potřebné živiny i zábavu na celkem dlouhou dobu.

Jestli pro ně máte ještě nějaké to zobání, tak jim k němu.. nebo i samostatně přidejte nadrcené usušené skořápky. Je lepší je nechat na pár minut zpražit v troubě, ale nemusí to nezbytně být. Dát jim můžete prakticky cokoliv co Vám doma zbude, samozřejmě nezkažené, ale to určitě víte. Máte-li třeba vařené těstoviny, ty přímo milují a nejvíce to co připomíná červa... špagety, roury atd., ale i jakékoliv jiné jim přijdou k chuti. Stačí tak jak jsou, jen uvařit a slít. Rovněž přeji šťastný Nový rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 30.12.2014 15:15

Krásně jste se rozepsala Zdeňko! Slepičky si vyrábějí teplo z přijaté potravy-ostatně i vejce nemůžou mít jiný původ. Tato drůbež je všežravá, ocení-především v zimě-větší podíl živ. produktů v krmivu, což by Vámi zmiňované kuchyńské zbytky mohly obsahovat. Kéž by všichni chovatelé projevovali takový zájem o své svěřence, jako Vy! HLUBOKOSKLONyesS.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 87.2 (?), 30.12.2014 22:33

Dobrý večer, rádcové! Všem děkuji za zastavení a reakce, jsem moc ráda, že jsem našla tyto stránky! Jste moc milí, nad pochvalou posledního hosta jsem se snad až začervenalablush. Jak tak čtu vaše příspěvky, snad bych i uvažovala o tom, že si slípky nechám a chov snad rozšířím! (Ne, asi žertuji..) Ale co stojí kilo pšenice, kde ho sehnat a že se dá koupit i menší množství - nehledě na spotřebu pro své dvě svěřenkyně - to jsem fakt nevěděla. Než jsem k nim přišla, vůbec mně to nezajímalo...  A třeba ten vývar - to mně fakt nenapadlo. Budu se snažit, abych se s péčí o ně se ctí vypořádala. Ještě jednou všem děkuji a přeji hodně chovatelských úspěchů a taky trpělivosti s takovými "chovatelskými diletanty" jako jsem já. Zdeňka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika