Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Drobné ovoce > Trnky a šípky

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.135.140 (?)
26.10.2015 21:56, počet návštěv: 11169
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den. Potreboval by som trochu pomoct.

Pri behani lesom som natrafil na dost vela krikov šipky. Nacital som si nejake veci ohladom zberu a preckal som uprsany posledny tyzden(lebo sa maju trhat suche) a dnes som ich siel zberat. Co ma zarazilo je, ze su tvrde ako kamen(ani nechtom do nich skoro nepsravim vryp) a ja vobec neviem ci maju byt prave taketo. Farba suhlasi je oranzova az cervena-boli u nas len jemne mrazy-silne mrazy ich zevraj mozu znehodnotit a zmaknu a to uz je zle. Takze mam ich uz zberať či nie?

Druha vec: v tejto oblasti kde su sipky rastu aj modre bobule-par hodin som googlil a na 99% som si isty, ze su to trnky. Dnes som nejake aj natrhal a vyzeraju tak ako sa pise na wikipedii "Plod tvoří zmiňovaná namodralá slupka, pod kterou se nachází zelená dužina obklopující hladkou pecku." Zopar som aj rozrezal a okoštoval na jazyk a boli trpke. Trpkost sa ma vraj zmiernit az po silnejsich mrazoch. Avšak potrebujem si byt na 100% isty ze to je naozaj trnka.-aj ked som nenasiel ziadny iny podobny jedovaty krik... clovek nikdy nevie.

Prikladam aj foto trnky(krik),trnka plod+narezany plod, kde vidiet tu zelenu duzinu+pecka(kostka)+su tam sipky co som dnes obral na skušku.

Vopred ďakujem za pomoc.

Obrázky:

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.234.7 (?)
26.10.2015 22:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Sipky mozte zbierat v pohode, ja som ich uz pred par tyzdnami zbieral, a dnes som ich akurat vysusene mlel
Připojit reakci
      

Trnky a šípky


vyslouzil (17163) - xxx.xxx.92.38 (?)
26.10.2015 22:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Trnky můžete trhat v pohodě taky.

Připojit reakci
         

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.17.106 (?)
26.10.2015 22:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a su to teda na 100% trnky?

Připojit reakci
            

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.216.228 (?)
27.10.2015 6:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, jsou.

Připojit reakci
      

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.17.106 (?)
26.10.2015 22:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no tak to som rad lebo ich je dost vela, len mi prislo divne ze to nikto neobral. hlavne som zvedavy ako to spracujem potom kedze su fakt tvrde ako beton.

Připojit reakci
         

Trnky a šípky


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.106 (?)
26.10.2015 22:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To záleží, co chcete dělat s těmi plody. Šípky se nejlépe suší, dokud jsou tvrdé/pevné. Na marmeládu jsou nejlepší přemrzlé, ale i na to v dnešní době funguje jednoduchá pomůcka zvaná mrazák. Jednak víte přesně, že kritické zmrznutí a rozmražení proběhlo pouze 1× a tím je chuť i obsah vitamínů maximální a v druhé řadě se pevné plody trhají nepoměrně lépe, než ty co se patlají a lepí po prstech.

Připojit reakci
            

Trnky a šípky


vyslouzil (17163) - xxx.xxx.92.38 (?)
26.10.2015 23:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Plané trnky jsou použitelné snad jenom na ovocné víno. Myslím si ale, že za tu námahu jeho výroba nestojí.

Připojit reakci
               

Trnky a šípky


Ferda Mravenec (1934) - xxx.xxx.247.50 (?)
27.10.2015 5:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nekdo pridava kosik trnek do becky kvasu, pry to zlepsuje chut slivovice.
Připojit reakci
                  

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.32.169 (?)
27.10.2015 10:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dakujem vam vsetkym za rady :o)

Připojit reakci
                     

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.236.43 (?)
27.10.2015 10:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Podobně jako šípky patří i trnky k surovinám z kterých lze vyrobit jedno z nejlepších domácí vín. A taky i likér nebo destilát.
Jsou to všestranně použitelné suroviny. Mají jen jednu chybu - nedají se za "syrova" jíst.
*
U šípků jsou likéry a vína lepší ze sušených plodů, u trnek se nemůžu rozhodnout. Jedno lepší než druhé:-)))
Rafael.

Připojit reakci
                        

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.88.62 (?)
27.10.2015 11:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A nějaký receptík na víno či likér z trnek by nebyl???

Mám naložené trnky v 70% slivovici a něčím bych je dochutila - tedy jestli je potřeba. Používám tento recept: cca 1/2kg sušených plodů na 1L alkoholu. Cca po měsíci alkohol sleju a zaleju opět alkoholem a nechám stát další 4týdny. Pak sleju a na 1L alkoholu opražím 200g třtinového cukru a přidám 4DL vody povařím a vychladutí přidám k alkoholu.Nechám rozležet a na vánoce už se může ochutnávat.

Dáváte ještě něco - koření či bylinky na vylepšení chuti?

Bára

Připojit reakci
                           

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.131.12 (?)
27.10.2015 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Ing. B.Valenta, Příprava domácích vín, 1966:
(Ke stažení na netu).

(Rp. na 5l. p.Valenta celou tu příručku napsal pro 5l okurkové láhve)

Pro přípravu domácího trnkového vína používáme zralé, nejlépe namrzlé plody. O zralosti je nutno se přesvědčit ochutnáním, protože tmavě modrá barva trnek není dostatečným důkazem.
S výhodou používáme trnky hlavně jako přísadu do jiných, chuťově nevýrazných vín (např. hrušky), nebo do špatně se čistících (kalných) vín (např. jablka).
Z čerstvých trnek dostaneme víno jasně červené, ze sušených trnek hnědočervené.

I. postup
2,5 kg zralých, popřípadě namrzlých trnek se zbaví stopek, očistí v tekoucí vodě, rozmačká a spaří 2,5 l vroucí vody. Směs se asi 15 minut povaří na mírném ohni (nebo lépe ve vodní lázni podle obr. 3) a za horka prolisuje. V horké šťávě se za míchání rozpustí 20 Dg krystalového cukru a 1/2 balíčku živné soli. Po vychladnutí se přidají vzklíčené kvasinky a mošt se ponechá v kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou asi 3 dny zakvasit. Potom přidáme za míchání polovinu roztoku 1,3 kg cukru v1 l vody a asi za týden zbytek cukerného roztoku.
(Vždy promíchat a uzavřít kvasnou zátkou!)
S poslední dávkou, je-li třeba, se mošt doplní převařenou vodou na požadovaný objem. Po skončeném kvašení, když přestanou unikat bublinky kysličníku uhličitého a roztok se jasní, víno stočíme, ponecháme ustát a plníme do lahví.

Poznámka
Při použití nezralých trnek zůstává víno kalné po celou dobu kvašení a nevyjasní se prakticky ani několikerým přetáčením a stáním. Vždy před použitím je třeba trnky proto ochutnávat, a jedině tak posoudit zralost.

II. postup
2,5 kg zralých nebo lépe namrzlých trnek zbavených stopek se očistí v tekoucí vodě a
bez rozmačkávání spaří 2 l vařící vody. Po vychladnutí směs vlijeme do kvasné nádoby, přidáme vzklíčené kvasinky, 1/2balíčku živné soli, 1/3objemu roztoku 1,5 kg cukru v1 l
vody, mošt promícháme a nádobu uzavřeme kvasnou zátkou. Vždy za týden se přidá po dalších třetinách zbývající cukerný roztok. Po skončeném kvašení, kdy trnky klesnou ke dnu víno se vyjasni a přestanou unikat bublinky kysličníku uhličitého (v celém průběhu kvašení se trnky ponechávají v moštu), několikrát přetočíme vždy po několika dnech stání v uzavřené nádobě a plníme do lahví.


III. postup
2,5 kg trnek spaříme 2 l vařící vody, krátce povaříme, po vychladnutí přelijeme do kvasné nádoby, uzavřeme kvasnou zátkou a ponecháme zakvasit. Několikrát denně nádobou zamícháme a asi za týden směs vylisujeme. Do moštu přidáme 1/2balíčku živné soli a vzklíčené kvasinky.
Dále postupujeme stejně, jak je uvedeno u předchozích postupů

IV. postup
1,5 kg sušených trnek se omyje v tekoucí vodě a dále postupujeme podle jednoho ze tří výše uvedených způsobů.


V. postup - příprava dezertního vína
a) k již hotovému vínu, vyrobenému podle některého z výše uvedených předpisů stočenému s kvasnic, přidáme 0,5 kg krystalového cukru a ponecháme v nádobě uzavřené kvasnou zátkou stát další měsíc. Po přetočení a ustátí plníme do lahví.

b) k moštu vyrobenému jedním zvýše uvedených postupů se hned na začátku po bouřlivém kvašení přidá o 0,5 kg cukru více, než je předepsáno.
*
Rp. na trnkové likéry jsou spousty. Záleží na chuti výrobce a jeho okolí proto těžko něco opisovat a radit. Já jsem od všech těch ochucení postupem času ustoupil a používám u takových ratafií jen základní surovinu, neutrální líh, vodu a cukrový sirup.
Jinak se u takových výrobků nejvíce koření klasicky skořicí, hřebíčkem, vanilkou, muškatovými oříšky, květy, novým kořením, citrusovými slupkami, atd., atd.
Ale osobně se mi to neosvědčilo. Myslím si, že takový typ výrobku by měl chutnat jen po konkrétním ovoci.
Beru to taky jako nejkvalitněji a nejchutněji zakonzervovaný vitamín a zdroj cenných minerálních přírodních látek apod...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.49.15 (?)
19.11.2018 9:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výborné plody trnek... mají i silně stahující účinek, tedy jsou výborné na pleťové masky, stačí 3 plody, rozmačkané, namixované, lžička medu, lžícer zakysané smetany a nanést na obličej, nechat 20 min...

pak jsou vynikající na super léčbu paradontózy, vždy, když trpkost z úst zanikne, vemte další jeden plod, zoskousat a co nejdéle mít v ústech...

pak tinktura při krvavém poranění, stahuje...

má vitaminy A, C, E, ten je super na pohlavní orgány a ledviny..

ale i džemy z nich jsou super, v misce jsem opatrně paličkou na maso rotačním pohybem je vykulil, vypeckoval, pecky pak vybral, hmotu rozmixoval, přidal do ní želírku a povařil, hmota je hodně hustí, tak vařit pomalu, po 3 min varu přidat cukr podle návodu na želárce, a vařit 5 minza stálého míchání, slít pak zcela rovně, nenechat ani mm, uzavřít a poklopit dnem vzhůru. Džem nemá chybu... 

Připojit reakci
                           

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.18.16 (?)
27.11.2018 14:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Hezký den, chtěl bych se zeptat. Za humny jsem objevil remíz s rozložitými keři trnek. Jenomže vůbec neplodí. Na jaře krásně kvetly ale teď jsem na nich nenašel jedinou bobulku. Setkali jste se s tím někdy?
Připojit reakci
                           

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.57.21 (?)
27.11.2018 16:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U mě je to taky tak. Remízky, kraje lesa, trnkových keřů celkem dost, kvetou, ale plodů poskrovnu. Přičital jsem to šárce, ale teď nevím.
Taky by mě ta neplodnost zajímala!
*
(Za mlada jsme jezdívali k Žilině, vesničky Stráňany a Trnové. Tam byly neskutečné plantáže. Místní o ně neměli zájem, měli neskutečně úrodné švestky které sbírali taky až v mrazech. Celkem často tam byly vidět pytle nebo soudky pod stromy).

Rafael.

Připojit reakci
                           

Trnky a šípky


host - xxx.xxx.28.101 (?)
2.12.2018 14:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A nejdou na to třeba taky pilatky?

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ostružina Navaho neroste1619.7.20191393
Rakytník - jaké velikosti dorůstá2419.7.201917896
Zkušenosti se zeleným a růžovým rybízem219.7.201997
Co je to za ovoce 517.7.2019451
Josta, letos vůbec nezaplodila1316.7.2019838
Posekaný rybíz + angrešt1316.7.20191327
Rybíz a josta 314.7.2019319
Stále plodící maliny1212.7.20191194
Sklizeň 2019 75.7.20191477
Co to je? 23.7.2019256
Jaké ovocné keře na zahrádku?113.7.201910485
Vajíčka škůdce v kořenech maliníku 43.7.2019351
Neznama rostlina 327.6.2019364
Nemocný angrešt 325.6.2019626
Kanadské borůvky - hnojení222.6.2019607
Jen jeden červený a jeden bílý rybíz - jaké ale?322.6.2019560
Angrešt zakrnělé konce620.6.2019739
Pěstujete muchovník?919.6.20193550
Kamčatská borůvka - lonicera4819.6.201985152
Jahoda Allegro 1015.6.20191173
Jahody - hnědé okraje listů 215.6.2019418
Maliník a túje511.6.2019951
Vaše nejoblíbenější top odrůda angreštu1047.6.2019131865
Borůvky - okyselení vody66.6.2019962
Ostruziny beztrnne46.6.2019582
Maliník55.6.2019853
Angrešt - usychající větve, scvrkávající se plody 75.6.2019953
Chore jahody 104.6.20191293
Jahodník neroste54.6.2019677
Rozmnožování muchovníků1731.5.201917916
Proč nekvetou jahody930.5.20196345
Jaký druh angreštu mám koupit?1329.5.201929428
Malinik co mu chybi? 1528.5.20192882
Jahody - hnědnutí listů 924.5.20191384
Angrešt Tanja, Rodnik, Kameniar, Niesluchowsky422.5.2019804
Hodnocení rezistentních odrůd angreštů3421.5.201939333
Seschlé květy u borůvky. Co s tím? 221.5.2019497
Co s odnožemi u jahod 1020.5.20191622
Skvrny na listech rybízu 1917.5.201936511
Která borůvka brzo kvete?1016.5.20191054
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Pořízení kozy19.7.2019
Africký šnek - péče18.7.2019
Pořízení kozy18.7.2019
Pořízení kozy18.7.2019
Chov pstruhov11.7.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů