Staré rybízy a josta - co s něma?



L_B - (20) - 104.242 (?) 
12.8.2019 15:10, zobrazeno: 4344x

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu, co se starýma keřema rybízů a josty.

Pronajali jsme si zahradu, která byla nějakou dobu udržovaná velmi sporadicky. Za domkem jsou vysazené 4 keře červeného rybízu, 2 keře josty a jeden černý rybíz. Červené a josta jsou větší, ale černý tam mezi něma vyložene skomírá.

Myslím, že nějakou tu desetiletku už tam vysazené budou. Většina roste jenom z jednoho kmínku, letos toho moc neurodily (dohromady ze všech keřů cca jeden kyblíček od maxi-jogurtu) a myslím, že ani do budoucna nemůžeme počítat s větší úrodou, pokud je nějak "nedám dokupy".

Prosím o radu, jak keře prostříhat, omladit. Popř. mám je přihrnout, aby mohly zakořenit i další větvičky?

Můžu stříhat už teď v srpnu nebo raději počkat na podzim či až na jaro?

Pro lepší přehled přikládám fotky.

Všem předem díky za rady.




Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.54 (?), 12.8.2019 18:34

Nevím, co poradí ostatní. Teď bych se snažila v okolí keřů trochu vyplet trávu -rybíz koření mělce a tráva mu bere živiny. Vystříhala bych nejstarší větve (ale moc vysloveně starých tam není) a některé sestřihla na nižší rozvětvení (také touto dobou). Před zimou bych do keřů nahrnula kompost (jak zakořenění větví, tak výživa), na jaře by každý keř dostal dvě hrstičky cereritu. Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 227.141 (?), 12.8.2019 22:06
Staré kríky cervenych ríbezlí mi zmladili dokonca až 2x moji chlapi, keď kosili záhradu, určite to pomohlo, potom som okolo nich vyplela, dala odležaný hnoj, nakopčila,, polievala, väčšia úroda až na tretí rok, ale kríky sú svieže a zdravé, zarodili viac ako nové 3ročné červené ríbezle Jonkher van tets... Tie mi tento rok dosť zničili vošky. Neviem, prečo záhradkári nezmladzuju kričky, všade sú prehustené, slabo olistené, na jar budem zmladzovať 4ročnu jostu, vidieť, že to treba urobiť.Josta obrastá rýchlo, netreba báť vyrezať hrubé výhony. Netreba zabúdať zavlažiť v období sucha. Plus Ceresit na jar alebo iné hnojivo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.54 (?), 12.8.2019 22:30

Zmlazovat 4 letou jostu je škoda, dobře plodí i na starších výhonech. Nepletete si zmlazování a normální udržovací řez?           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
L_B - (20) - 104.242 (?), 13.8.2019 9:29

Díky oběma!

zatím jsem vystříhala jenom vyloženě uschlé výhony a zlikvidovala semenáčky náletů - původně to vypadalo takto - viz foto.

Takže to teď ještě propleju/okopu, vystříhám nejstarší výhony a zbylé výhony mám zastříhnout tak o 1/3?

A když mluvíte o zmlazení, myslíte uříznout celý ten keř rovnou u země? - to by mi tam zbyl ale jenom ten jeden kmínek - to bych se bála, aby mi to pak ještě obrazilo?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 13.8.2019 9:44

Pokud nutně musíte-chcete-bude se Vám to pak víc líbit- zkracovat ponechané větve, tak můžete odstraněný materiál nařízkovat, zasadit nahusto do zkypřené zeminy. Taky, ikdyž se jedná o keře, by nebylo od věci do jejich středu zatlouct kolík-tyčku a jednotlivé větve vyvázat ve stejném odklonu -zlehčí Vám to práci při pletí, kypření, hnojení... Na radikální-tzv.pařízkový řez Vaše rostliny dle fotek ještě nevypadají. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.54 (?), 13.8.2019 12:25

Udělejte, jak píšete. O tu třetinu zkraťte jen tak polovinu zbylých výhonů (ty, co mají nejmenší letošní přírůstky). Před zimou nasypte do každého keře kbelík kompostu. Zjara přidejte po hrsti cereritu. Mělo by to zabrat. Neřežte celý keř u země, u starších keřů se stává, že pak zahynou, už nemají sílu obrazit. Pokud byste je chtěla někdy později takto zmladit, tak až poté, co v přisypaném kompostu výhony pustí kořeny.             Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 227.141 (?), 13.8.2019 20:17
Presne tak, musí sa nakopčiť, aby nevyschli, proste dať im lepšiu starostlivosť... potom skúste po vyrašeni nových odrezať staré výhony.Ak to pôjde najprv s jedným, tak pokračujte, Môžete ale aj vedľa krika zohnúť pár konárov a potápaním si vypestovať nové mladé kríčky. Nech sa zadarí!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 227.141 (?), 13.8.2019 20:22
Máte pravdu... dosť je zahustená, myslela som nie ju dať k zemi celú, iba presvetlit, jeden, dva hrubšie vyhony preč.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika