Staré kanadské borůvky



chrapu - (8) - 252.120 (?) 
21.6.2017 15:06, zobrazeno: 8279x

Dobrý den, máme cca 20 let staré kanadské borůvky a téměř neplodí. Zjistil jsem asi chybu, že jsou na slunné straně a málo zalévané. Je ještě u takto starých keřů možnost přesazení, zda to má smysl, případně provést nějaký radikální omlazovací řez? nebo raději koupit nové.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 184.133 (?), 21.6.2017 15:46

Slunce nevadí, naopak - pokud mají vhodný substrát, dostatek vody, dokáží toho využít. Na totální sesazení už je letos pozdě, proberte je na polovinu větví (vyřízněte ty nejstarší), možná ještě obrazí od země nějakými novými výhony. Noa na jaře je můžete (až na ty nové výhony sesadit úplně. Přihnojte teď se zálivkou a zopakujte to ještě jednou, dvakrát. Na jaře přihnojte až začnou obrážet. Jestli dříve plodily a chutnaly Vám, nen důvod je ničit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.63 (?), 21.6.2017 18:12

Nevím kolik každoročně doplňujete rašeliny, ale pro vyrážení nových výhonů u paty keře je potřeba dávat dost velkou vrstvu. Takže nyní klidně přidejte tloušťku 10 cm což znamená na každý keř cca 70-100 litrů v balení.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Dandenka - (41) - 222.66 (?), 28.6.2017 10:04

Připojím se s dotazem... máme kanadskou borůvku v kontejneru. Tři roky rodila hojně, ale letos sotva obrostla listy a květ ani jeden. Bála jsem se, že vymrzla, ale potom se vzpamatovala. Pravděpodobně je také už pozdě na nasazení květů. Listy jsou malé a dost světlé. Dočetla jsem se zde, že přímé slunce nevadí. Je možné, že je to opravdu mrazem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 28.6.2017 10:42

Spíš než přímé slunce vadí borůvkám nedostatek vláhy. Taky je možné, že kyselé půdě, do níž jste boruvky vysadila,  za ty tři roky vyrostlo pH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 39.6 (?), 12.7.2017 13:39

Ako ste čučoriedku za tie tri roky hnojila, v čom je zasadená, v akom substrate a v akom velkom kontajneri. Svetlé a malé listy naznačujú, že čučoriedke zjavne niečo chýba.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.121 (?), 18.7.2017 15:32

Pokud jsou listy světlé a rostlina málo přirůstá, má v substrátu málo dusíku a dostupného fosforu. Fosfor se stane pro borůvku dostupným, pokud upravíte pH opět někam k 4,8-5,6. Dusík je potřeba dodat ve formě fyziologicky kyselého hnojiva. Takže hnojivem první volby je síran amonný.

Nic také nezkazíte, když podle návodu na obalu použijete vhodné listové hnojivo (kapalné aplikované postřikem na list).

Pokud není doba na přesazování, je možné substrát v kontejneru okyselit (regenerovat) zálivkou 5% ním roztokem kamence (siranu hlinitodraselného).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 160.231 (?), 23.7.2017 10:26

Mám 9 keřú kanadských borůvek starých 15 let a nikdy jsem je nestříhal. Ale každý rok od jejich 3 let po zasazení na podzim ke každému keři dám hrst granulí hnojiva pro borůvky a zasypu to rašelinou. Přes zimu se to vohou rozloží a prosákne do kořenů rostlin. Hnojení granulemi na jaře, jak je doporučováno se mi neosvědčilo. Keře rodí pravidelně a hodně. Borůvek máme dost na koláče, zavařování i rozdávání. Voda je také důležitá - mám je v místě vysoké spodní vody a v posledních 5 letech je musím i zalévat. Předtím jsem je 10 let nikdy nezaléval a rostly a plodily pěkně. Na vzpamartování rostliny borůvky je talké dobrý Kristalon pro rododendrony. Pokud se po zalití po dvou týdnech nevzpamatuje - nepřestane schnout, nevyraší nové lístky, tak je s ní konec. Taky mravenci - mraveniště přímo v kořenech je pro rostlinu katastrofa. Jednu nově zasazenou jsem musel zase vytáhnout, rašelinu s mravenci vybrat, rostlinu namočit do vody a vyplavit mravence. Pak jsem ji znovu zasadil do nové rašeliny a zalil Kristalonem pro rododendrony. Už roste a pouští nové výhony.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika