Spravne zalozenie jahodoviska, vase skusenosti



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
               
host - 173.17 (?) 
12.9.2017 19:45

Já pěstuji jahody na tkané černé textili. Přes zimu přetáhnu přes sazenice ještě bílou netkanou. Tuto dávám na záhony i tehdy, když jsou v květnu hlášeny noční mrazíky. Před výsadbou dobře pohnojím (loni na podzim jsem tam dal kobylence), v sezóně přihnojuji zálivkou střídavě Kristalonem Gold a ledkem vápenatým. Žádné problémy s tímto pěstováním nemám, i při horkých létech (a letos to bylo opravdu horké) se mně nijak jahody neuvaří. Půdu pod folií nijak neřeším, jahody po dvou sklizních ruším, průběžně každý rok jeden záhon 5x 1 m zruším a vysadím nový někde úplně jinde. I když se to nedoporučuje, tak sázím po hrachu, jiné míso obvykle nemám. Na folii hlavně oceňuji úbytek práce, která není má oblíbená (okopávání a pletí) a hlavně úrodu, kerou jsem nikdy bez folie nedosáhl. Na třech záhonech jsem letos klidil 16 kg jahod. Tkaná folie je jistě lepší než netkaná. Lze ji opakovaně použít, životnost má být 15 let.

Dva záhony jahod
Dva záhony jahod
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 173.17 (?), 12.9.2017 19:47

Zakrytí bílou netkanou- očekávané noční mrazy.

           Vladimír

Netkaná
Netkaná
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.208 (?), 12.9.2017 21:52

Nedělejte si z toho takovou hlavu... Vytahejte rajčata, jestli máte, tak do záhonu při přerytí zaryjte trochu kompostu (těsně před sázením umělá hnojiva nedávejte, mohla by popálit kořínky). Pak to uhrabte, zalijte (ať se půda trochu slehne) a další den sázejte. Pokud chcete jahodník nechat na místě víc, než na dvě sklizně, tak těch 30 cm rostliny od sebe, řádky od sebe 40 cm (jednou i stáleplodící). Nezapomeňte si po 2 nebo třech řádcích dělat pěšinku, ať si pak nešlapete mezi jahodami. 

Na zimu si pak dejte mezi řádky jahod kompost, chrání rostliny před vymrzáním a dodá živiny. Pak už jen zjara a po sklizni přidávám Cererit.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 78.100 (?), 13.9.2017 8:54

Lido, dakujem za povzbudzujuci mail -:)  J

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.213 (?), 13.9.2017 9:44

Pokud nemáte tak písčitou zeminu jako Lída, je možné sadbu dát na měsíc prokořeňovat do kontejnerů s kvalitní zeminou nebo velmi starým kompostem (tzv. tříletým). Mezitím co připravíte záhon, tak budete mít místo prostokořenných sazenic sazenice s balem (tak jako to budete mít u stáleplodících dodávaných v platíčku po 10Ks). Optimální je volit K12 (či něco většího než K9).

Umělá hnojiva můžete dát, ale nikoliv do výsadbové jamky. Optimální je je rovnoměrně zapracovat do pruhu řádku jako kompost, aby nebyly "v sešlapávané mezeře". Zejména u rostlinek s balem popálení kořínků v balu nehrozí.

SfK.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 78.100 (?), 13.9.2017 10:39

dakujem za dalsiu radu, bol som z toho vcera na nervy. Ten napad zatial dat jahody do kvetinacov /mam volne, priesvitne 0,3 l poharky,  ktore v zime pouzivam na pestovanie plant rajcin,  ktore by som na to mohol pouzit/ sa mi zda vcelku dobry,.Ak by som volil tuto variantu, mam po vytrhani rajcin pozemok zrotavatorovat, kolko mu dat potom pauzu pred sadenim, tie dva tyzdne? Nebude to ale potom na skodu ked budem davat jahody do zeme za 2 tyzdne,  nebude to uz neskoro?  Podla vas, kedy je najneskorsi termin na sadenie jahod, aby sa do zimy ujmuli? 

Chatu mam na samote u lesa a siroko, daleko nie je ziaden chovatel, co by mi dal hnoj,  Dam teda neskorsie,  v tekutej forme jesenny Kristalon a na jar a potom pocas vegetacie Kristalon na jahody. 

toto mi pred chvilou poslali z jahodarny: 

"Dobrý den,

pěstování jahod není věda a není potřeba se nad tím nějak odborně vzdělávat :) Přeci jenom je jahoda v podstatě plevelná rostlina, takže dobře roste. Jediné, na co Vás musím upozornit z toho co jste psal, tak do důlku před výsadbou určitě nesypte hnojivo, to by popálilo kořínky. Pokud chcete přihnojovat, tak rozhodit a zapracovat do země nebo rozhodit až tak tři týdny po výsadbě. Ostatní můžete udělat jak píšete."

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.213 (?), 13.9.2017 18:18

Termín výsadby není nijak definován a je v podstatě omezen zamrznutím půdy. Čím blíže ale jste optimu "první týden v říjnu", tím lepší úrodu v první sezóně po výsadbě dostanete. To proto, že naroste mohutný kořenový systém a silné "srdíčko" rostliny se základem květních meristémů.

Příliš čerstvý hnůj (smrdí čpavkem) a příliš koncentrované umístění minerálních hnojiv skýtá jisté nebezpečí popálení kořínků - jak píší nejhorší variantou je dát celou dávku do výsadbové jamky (místo plošně či rovnoměrně v řádku). Nejlepší je, když iontová výměna mezi minerálním koncentrátem a půdními koloidy proběhne ještě v době před výsadbou. Amonné ionty navázané na humínové kyseliny nepálí a přitom jsou instantně k dispozici stejně tak jako fixované proti odvětrání ve formě čpavku. Proto je důležité to NPK zapracovávat splo s kompostem jako zdrojem humínových kyselin a fulvokyselin.

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 170.91 (?), 13.9.2017 19:35

Vysadba cim drive, tim lepe, kazdy tyden je znat na urode. 

Zelena sadba vysazena k 1. srpnu da pristi rok cca 80 % urody, vysadba k 1. zari uz jen cca 40 %.

V rijnu se jiz sazet nedoporucuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.102 (?), 6.10.2017 20:53

Bohužel srpen bývá takové sucho a vedro, že se nedá vůbec nic sázet, jahody mám pod textilií a v létě bojují o přežití. Optimální mi to připadá právě teď, kdy je konečně dostatečně vlhko a půda již nevysychá ani při slunečnu, mrazíky ještě nehrozí a sazenice jsou ze šlahounů mohutné stejně jako matky. Roman z Vysočiny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika