|
Sladký angrešt odolný proti padlí - co mi můžete doporučit?
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.136 (?), 19.5.2018 16:18
Také si nemůžeme vynachválit starý dobrý Zlatý fík. Pěstujeme ho již přes 20 let, někdy potřebuje postřik 2x někdy jen 1x (většinou Discus) a je pokoj.
Nové odrůdy jsou většinou riziko jako u všeho dokud se nevyzkoušejí. Hodně z nich je jenom kšeft a vábnička na pěkné plody, rezistenci, atd.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aldyk - (34) - 176.230 (?), 30.5.2018 12:48
Cca 10 let mám stromkový červený angrešt Nesluchowski a nemůžu si ho vynachválit. Sladké chutné velké plody, odolný padlí. Pěstuji bez chemie, ani jednou jsem nešplíchal a přesto nevím co je padlí. V porovnání s jinými odrůdami které jsem vyzkoušel nemá konkurenci.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1597) - 77.140 (?), 30.5.2018 13:21
Volba je jednoduchá:
1 - koupíte údajné rezistenty, nebudete ošetřovat a sklidíte plody které chuťově s opravdovou angreštovou chutí nemají nic společného ( měl jsem vynuceně Invictu, po ochutnání dostala druhým rokem krompáčem - nic neříkající hmota.
2 - koupíte klasický angrešt (Bilý nádherný, Citronový obří, Zletý fík nebo odrůdu ze šlechtění Sempra Losiny) dvakrát ošetříte, v pozdním létě zakrátíte napadené konce čemuž se říká péče ale budete mít opravdovou vynikající chuť angreštu. - Mičurin II (470 m)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 30.5.2018 13:48
Je taky otázkou, co s plody angreštu zamíříte. Většinou jen malá část se sní začerstva - aspoň u nás. Konkurence jahod, malin, rybízů, višní, meruněk je velká. Velká část část končí jako kompot, tam je důležitější hladká slupka a malé plody, beztak se zavařují nezralé. Na marmeládu a šťávu zas trocha padlí nevadí. Ano, starší odrůdy jako Zlatý fík, Citronový obří, Chryso, mají lepší chuť, ale taky chlupaté plody, což v kompotu vadí. Bílý nádherný či Produkta mají ideální konzervárenské vlastnosti (zelenou barvu, hladkou slupku, vysokou plodnost), ale chutí se od hladkoplodých rezistentů (Prim) liší jen málo.
Losinské novošlechtění Mita je dobrá volba.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 80.51 (?), 30.5.2018 18:17
Když dozrává ungrešt, je pro mě na prvním místě před vším ostatním ovocem, kterého bylo dostatek od dětských let a tím není vzácné. Jen se podivuji, že Invicta byla u Vás mdlé chuti, jste druhým, který s ní kvůli chuti spokojen není, či nebyl. Mám pozemek 260 n.m. těžší hlinitojílovitá půda a angrešt, sázený na granulovaný hnůj a přihnojovaný cereritem je výborné návinné chuti. Stříkaný jednou kuprikolem, beru to zároveň s broskvemi a tři roky absolutně čistý. Vloni bylo z každého keře 3/4 kg, letos obsypáno - počítám dvojnásobek. Milujeme piškot se zavařeným angreštěm, vábí nás více než táč s meruňkami. S angreštwm se vracím do mladých let. Po dvaceti letech bez angreštu mám teď šest keřů a tři mladinké stromky Nesluchowski.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 30.5.2018 22:27
Invicta opravdu moc chuti nepobrala, navíc plody se na přímém slunci "spaří". Mám jí jen proto, že jsem ten krumpáč použít nechtěl. Ale koupil jsem před 10 lety červenou Rolondu a dnes už jich mám deset. Padlí jsem na ní nikdy neviděl. Walter
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
|