Sázení a pěstování malin



host - 234.164 (?)
11.11.2015 16:00
To by musel ist obrubnik mozno aj pol metra do zeme aby splnal ucel. Mne maliny podliezli aj chodnik z betonovych kociek. Ako vravim nerobte si robotu, mlade zelene vyhonky sa v pohode skosia...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4   
Roman71 - (7) - 20.180 (?), 11.11.2015 9:53, zobrazeno: 61926x

zdravím, uvažuji nad pěstování malin na své zahradě. Dočetl jsem se spoustu informací, které bych si rád ověřil praktickými radami opravdových zahradníků.

Sazenice malin nebudu kupovat, ale dostanu odrýpnutý kus od kamaráda.

Dočetl jsem se, že pro maliník je dobrá propustná půda, která ale dobře zadrží vláhu, kterou maliníky vyžadují. Jak mám tedy půdu pro maliny připravit? Do čeho sazenici zasázet? Moje představa je taková, že na dno jamky bych mohl hodit půl lopaty koňského hnoje, posypat to trochou listí z ovocných stromů - což by zajistilo živiny (až by se listí i hnůj rozkládaly) a samotnou sazenici že bych zasypal lopatou písku (kvůli propustnosti zeminy) a hlínou (ornicí). Jsou moje myšlenkové pochody správné, nebo na to mám raději zapomenout a sazenice zasázet do obyčejné hlíny - jílovitější ornice -> jen vyhloubit jamku a zasypat?

Kam maliník umístit? Dočetl jsem se, že je dobré, když je k maliníku přístup ze všech stran - při pěstování v řadě přístup k oběma delším stranám (asi pro snažší sklizeň?)... Moje zahrada je z jedné strany ohraničena plotem... Chtěl bych malinovníkový záhon situovat k této straně zahrady s plotem... Moje představa je taková, že bych vytvořil záhon (s malinami v řadě) cca 50-80 cm a to tak, aby záhon byl kolmo k plotu... Tím bych docílil toho, že budu mít přístup na obě delší strany. Tím pádem by byl "řádek" malin směřován k jihu.

Tím se dostávám k dalšímu dotazu. Kam záhon s malinami umístit? Na slunné místo nebo do polostínu ovocných stromků?

A poslední otázka... Je potřeba záhon s malinami nějakým způsobem ohraničovat aby se maliny nerozlézaly tam kam nechci? Například do trávníku nebo aby se nezamotávaly do plotu? Ještě uvažuji nad nějakou opěrnou konstrukcí, aby se měly maliníky o co opřít... 

Vím že je toho na jednou asi moc, ale budu velice rád, když mi alespoň společnými silami dokážete zodpovědět mé dotazy a pomoct mi :) Děkuji!!!

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 11.11.2015 10:13

Ohledně malin začnu tím nejjednodušším. Pokud máte půdní podmínky pro maliny méně vhodné, je obava z přílišného rozlézání oddenků zbytečná. Jestliže jim založíte (a hlavně budete udržovat) optimální podmínky v určitém místě, budou se tam snažit udržet (zejména kvalitní odrůdy které hodně plodí a přiměřeně/málo odnožují). Já osobně bych malinovnu vedl podél plotu a nikoliv jako několik záhonků kolmo k plotu. Ono totiž když budete osu výsadbové rýhy vést těch 70-80 cm od plotu, tak budete mít možnost přístupu z obou stran (mezi malinami a plotem bude ulička 40-60 cm) a jednu souvislou drátěnku (no zkuste si nakreslit počet opor pro ty krátké řádky). Substrát by měl živiny obsahovat rovnoměrně a nikoliv jako oddělené složky hnůj/písek. Nejlepší bude, když výsadbovou rýhu vyplníte rovnoměrně substrátem namíchaným z kompostu (pařníkové zeminy vybrané napodzim), listovky, antuky/písku a části původní zeminy. Ten čerstvý koňský hnůj tam nedávejte, použijte jej jako prohnaný kompostem nebo pařeništěm. Maliny koření mělce, výsadbová rýha nemusí být hluboká (stačí 3/4 rýče což je cca 22 cm).

Maliny mají rády sluníčko a pravidelné přihnojování. Dobrá je možnost zálivky v době od odkvětu do sklizně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.164 (?), 11.11.2015 10:32
Malinam vyhovuje mierne vlhka poda. Podu je dobre porylovat s ulezanym hnojom v predstihu, hnoj priamo pod sadenicu asi nie. Teraz by som len zryloval ten pas, prekopal tu zem. Urcite zvolte slnecne miesto, inak su maliny kyslé. Zahon je zbytocne ohranicovat, neziaduce vyhony sa pokosia. Zahon asi bude praktickejsie viest pozdlzne popri plote, ale nechal by som aspon meter priestor, to uz ako vam vyhovuje. Ako opora stacia 4 koliky na rohoch a natiahnut dookola drot, alebo spagat. Teraz uz je na vysadbu najvyssi cas
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 11.11.2015 10:40

Nesouhlasím s názorem, že praktičtější je mít záhon při plotě. Sám tak jeden mám a stojí to za pr. za nic. Je to snad prostorově úhednéjší a to je tak vše. Tazatel to chce kolmo, má místo, je to dobré řešení. Jen bych dal pozor na vytrvalé plevele, hlavně na bršlici, pýr a jiné lahůdky. Z malin to prostě nejde dostat. Jinak maliny jsou plevel, porostou v podstatě všude a rády. Za hnojení se odmění. Doporučuju zjara lehce pocukrovat (posíranovat) síranem amonným, můžete-li chemii.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 11.11.2015 11:08

Jenže jeho kolmo k plotu znamená mít to nacpané na pletivo. Při poměru stram jednotlivých fousů 0,4×0,8 m je to nanic. Pokud podél plotu projede sekačkou a z druhé strany záhonu také, přístup i ochrana proti rozlézání bude pomocí sekačky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Roman71 - (7) - 20.180 (?), 11.11.2015 12:24

Velice děkuji za názory, které jste napsali.

Ano, původně jsem měl na mysli napasovat záhon malin až k plotu. Po zvážení díky Vašim názorům, nechám od plotu cca 0,5 metra na projetí sekačkou, abych mohl záhonek pěkně obsekat... Stále však uvažuji nad nějakým ohraničením těch malin... Do budoucna nebudu mít starosti se zarůstáním trávníku do malin a naopak rozlézání malin do trávníku...

Zabetonovávat chodníkové obrubníky se mi však nechce hned z několika důvodů... Na zahradě mám jahodovou pyramidu ze svahových tvárnic a po stavbě skleníka mi zbylo několik kusů ztraceného bednění. Co kdybych vykopal díru, do které bych posadil tvárnici ztraceného bednění a do té tvárnice zasázel sazenici malin? Stačil by pro maliny tento prostor? Tím pádem bych měl ohraničení vyřešené... a abych nemusel nad každou tvárnici vymýšlet pro maliny opěrnou konstrukci, mohl bych těchto malinových tvárnicových záhonů dát vedle sebe několik... Co vy říkáte na tento nápad? Bednění mi zbylo to, jak je široké 15 cm. Pokud toto není špatný nápad, ale bednění 15 cm široké je málo, koupím větší tvárnice... :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 11.11.2015 12:45

Je to špatný nápad. Kvůli obsekání dejte plastový neviditelný okraj, přichytává se do drnu plastovými hřeby. Maliny co to podlezou zlikvidujete sečením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 11.11.2015 13:28

Ty co máte jsou malé a ty co chcete koupit příliš drahé.

Nejprve se koukněte na původní lokalitě, jestli jsou hodně rozlézavé, nebo k jejich ukočírování stačí travní sekačka a dobrá výživa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 234.164 (?), 11.11.2015 15:54
Nedávajte si zbytočnú robotu s ohraničovaním, kosačka všetko vyriesi, pripadne noznice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 234.164 (?), 11.11.2015 16:00
To by musel ist obrubnik mozno aj pol metra do zeme aby splnal ucel. Mne maliny podliezli aj chodnik z betonovych kociek. Ako vravim nerobte si robotu, mlade zelene vyhonky sa v pohode skosia...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika