Rybíz se semen



Stránky: 1,  2   
host - 240.122 (?) 
13.5.2016 17:46, zobrazeno: 12626x

Je možné pěstovat rybíz (červený, černý, bílý) ze semen? Pokud ano, jaká se dá očekávat kvalita? Bude hodně horší, než ušlechtilý? A kříží se bílý/červený/černý navzájem?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 98.220 (?), 13.5.2016 18:41

Všechno se dá pěstovat ze semen, vždyť to je základ šlechtění.

Výsledek ale závisí na náhodě a další výběr kvalitního je běh na dlouhou trať.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.81 (?), 13.5.2016 20:58

Dobrý den.
Rybíz ze semínek je možné pěstovat. K rybízům patří i meruzalka a angrešt (někdy Ribes uva crispa). Třeba pan Vrána nedávno vyšlechtil kvalitní odrůdu angreštu Prima (a taky další). Byli i jiní šlechtitelé.
Rybíz dobře klíčí tam, kde je vlhko a stín (humózní půda). Záměrně jsem jej nikdy nesel, ale samovolně (z opadlých kuliček) mi již vyklíčily spousty rybízů a jost. Také klíčí tam, kde se zdržují ptáci žeroucí bobule (kosi, drozdi). Někdy jich klíčí tolik, že připomínají mech.
Další pěstování a selekce semenáčků je určitě náročné na práci a místo. Já je třeba sázel na hustotu 50x50 cm. Tak si představte, že si jich takto vysázíte třeba 100. To je na pletí záhon 5x5 m. Bude místo na česnek?
Horší, lepší. Řekl bych, že semenáčky jsou ponejvíce podobné rodičům. Já jsem si vybral dva. Jsou hodně podobné odrůdám Ceres a Titánie (možná má delší hrozen, možná jen lepší místo). A proto si nejsem jistý, jsou li to semenáče (při řezu někde zašlápnete kousek větévky).
Panu Vránovi se to povedlo. Třeba Vám se to povede také. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.122 (?), 14.5.2016 12:07

Děkuji za obsáhlou odpověď. Normálně je množím rízkováním, ale třeba chuťově odlišné keře i třeba při snížené úrodě mě lákají. U řízků si ani nejsem jist, jestli pocházejí ze stoprocentně zdravých rostlin (virózy) a třeba ty semenáčky jsou zdravější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.81 (?), 14.5.2016 23:33

Mám vedle sebe dva keře Rondomu různého původu. Vypadají stejně. Ale zdá se mi, že nemají stejnou chuť. Ten, co pochází z Losin, mi připadá chutnější.
Taky jsem vykopával keř rybízu pro kamaráda. Nebyl moc starý. Když jsem jej vykopal, zjistil jsem, že jsou to keře dva. Rozdělil se ten původní nebo v něm vyrostl semenáč? Žádného rozdílu jsem si předem nevšiml.
Se zdravotním stavem. Původně jsem měl několik keřů černého, který mi chutnal, ale hodně trpěl padlím (vlhká poloha). Myslel jsem, že mezi semenáčky najdu nějaký odolný. Ale trpěly padlím jako rodič, až mě to přestalo bavit. A to vlastně byla selekce na padlí snadná a rychlá. Už první rok. Semenáčky jedné odrůdy rybízu mi připadají, jako by rodičovské odrůdě „vypadly z oka“. Asi samosprašnost. U josty to bylo trochu jiné. Každý „roček“ vypadal jinak. Chlupatý, hladký, hodně, málo rostoucí, jiný tón barvy. Ale pak se to vyrovnalo.  Vyzkoušet v daných podmínkách více odrůd a z nich zvolit nejvhodnější je snadnější a rychlejší. Odrůd je spousta. S virózami (asi zvrat rybízu) nemám zkušenost a jsem rád.

PS: Teď mám novou zahradu. Rybíz jsem tam ještě nestihnul převést a tak tam mám jen semenáče, které tam vyrostly. wink JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 19.5.2016 9:22

Černý a červený (bílý) rybíz se v přírodě nekříží. Poromstvo bílých rybízů se rozpadá, některé jsou bílé, některé červené. I v potomstvu červených rybízů může být bílý semenáček. Semenáče rybízu bývají rodičům podobné, šlechtí se už stovky let, a vzhledem k tomu, že na zahradě nejspíše nemáte žádný botanický druh, nebude mezi nimi moc velký rozdíl. Odlišná bývá ranost, vzrůst a krom jiného i chuť, šťavnatost bobulí. Mám v zahradě spoustu semenáčků, jen červené a bílé, nějaké potomstvo Josty. U potomstva Josty je chuť mnohem odlišnější (kyselé) a plody před dozráním více padají. Rybízy mívají kraší třapce, kuličky jsou drobnější, mají více zrníček, jen jeden bílý je na úrovni standardu 15 a více kuliček, přijde mi ranější a sladší než dostupné. Ale co to udělá, až ho nařízkuji, či naroubuji - to nevím. Pana Vránu nemůžete brát jako člověka, který nechává vše na náhodě, kříží už cíleně "kvalitu" s "kvalitou". Když si vezmete, kolik semínek je v jednom plodu angreštu, že klíčivost je velmi vysoká, tak těch nových odrůd zas tak moc není, je to piplačka, každý rok spousta semenáčků, jejich hodnocení z hlediska chorob, kvality plodů, výnosu, velikosti plodů. Uvádí se, že po naroubování na meruzalku bývají plody angreštu větší. Ale musí se to odzkoušet. Nechávat si semenáčky - v době, kdy je tolik odrůd, odlišných v nárocích, růstu, výnosech, opravdu je z čeho vybírat - je spíše "kontraproduktivní" než chvályhodné. Ale permakulturisté by vás pochválili.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1695) - 168.103 (?), 5.5.2020 23:45

Semenáček červeného rybízu (pozdní dozrávání), postupně odkvétá. Walter


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 168.81 (?), 6.5.2020 19:06

Panečku, to je ale délka, pane Waltře. yes

Na semenáček s takovým hrozínkem (cca 30 kuliček) jsem ještě nenarazil. Mám teď i Tatran, který se mi taky blíží k 30 kuličkám. Výnosem mě zaujal Svjatomichajlovský.

Na „nové“ zahradě jsem teď několik roků semenáče používal. Jednak ze zvědavosti, jednak protože byly. Účel, zajistit mi rybíz, docela splnily. Ale většina nemá úroveň uznaných odrůd, jejichž keře mi už dorostly. A další nové sazenice odrůd přerůstají a tak většinu semenáčů chci nahradit. JG

 

Tatran délka hrozínku
Tatran délka hrozínku
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 57.152 (?), 6.5.2020 19:55

Tady léta chodím po místních topolových bažantnicích, kde jsou stovky rybízových (nejen) semenáčů a snažím se nějaké zajímavé objevit a převést do kultury, ale především nedostatek světla v podrostu bažantnic je pro ně limitující, což se projevuje na množství a kvalitě plodenství. Na druhou stranu tu mají příznivé teplotní a vlhkostní podmínky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.103 (?), 6.5.2020 21:15

 Na ostružině se vykadil pták a vzešla bezejmenná rostlinka rybízu, tu jsem přesadil a po pár letech mě udivil počet plodů na hroznu. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika