|
Rybíz černý
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.151 (?) 29.7.2017 18:29, zobrazeno: 14743x
Zdravím,
mám dve otázky ohľadom čiernej ríbezle.
1. Potrebujem poradiť pri výbere vhodnej odrody. Využitie bude na výrobu sirupov a džemov. Moje požiadavky na odrodu: aby bobule dozrievali naraz a nie postupne!, možnosť pestovať bez postrekov, dobrá chuť a aróma + ak by to šlo tak vysoká úrodnosť by určite potešila. Čo sa mi zatiaľ podarilo naštudovať, tak mi ako vhodné odrody zatiaľ vychádzajú Bona alebo Démon. Démon tu bol v minulosti viackrát v dobrom spomínaný o Bone som sa toho na Zahrade veľa nedočítal. Tak sa prosím pochválte, čo pestujete na svojích záhradach a čo by ste mi tak odporučili.
2. Nikde sa neviem dočítať v akom spone tie ríbezle sadiť. Všade sa dočítam len ničnehovoriace popisy tipu ker strednéhu vzrastu, polovzpriameny... Bedem to sadiť v jednom rade cca 10 metrov dlhom.
Ešte asi sedem rokov spätňe som na záhrade mal cca 12 až 14 kríkov ktoré som zlikvidoval keďže išlo už o ozaj staré cca 40 ročné rastliny a často trpeli múčnatkou(padlí). Nato som kúpil dve kríky všadeospevovanej Titánie, no z jej chuťi som veľmi sklamaný. Keď to porovnám so starými odrodami čo som mal, tak to je prakticky nejedlé. A keďže nedozrieva naraz, tak je na spracovanie nepoužiteľná. Samozrejme úrodnosť úžasná, za sedem rokov ani len náznak žiadnej choroby, ale čo z toho, keď sa to nedá jesť...
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.250 (?), 29.7.2017 20:59
Pěstoval jsem Karlštejnský douhohrozen a maďarský FERTODI v nadmořské výšce 450 m. Byl jsem spokojen. Ma´darský je sladší a dozrává dříve. Karlštejn má více vitamínu C a proto je mírně kyselejší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.75 (?), 14.6.2018 6:46
Pán Hlavatý, ako Ste spokojný s chuťou T+T? Vraj majú veľmi dobrý zdravotný stav a silný rast, ale chuťovo je to len prinajlepšom priemer. Ja som si minulý rok narezkoval T+T od suseda, z odrezaných výhonov po výsadbe. Som zvedavý, čo to bude za zázrak, tento rok bude prvá úroda. Lepšie ohlasy som počul na ukrajinské odrody - napr. Sofijevskaja. Po skúsenostiach s vynikajúcim egrešom Niesluchovski (tiež z ukrajinského šlachtenia) by som tomu aj veril.
Trnavsko 145 mnm
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 14.6.2018 9:32
IH: no jo, s tou ironií. Prostě jsem si při prvním čtení nevšiml, nepochopil.
Neuvádění odrůdy je jakýsi prodejní tah (něco nevyšlo, poplatky apod.) Myslím si ale, že Poláci se „pohybují“ v dobrých odrůdách a „nestydí se“, odkud pochází. (viz Niesluchowski).
Titanie je na chuť poněkud „tvrdá“. Ale tu zkušenost mám z cca 600 m/m. Jaká je v Podunajské nížině netuším. JG
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 14.6.2018 12:24
Démon mám dost dlouho. V „mokru a chladnu“ dobrá odrůda. Sofijevskou mám raději.
Zrají stejně. Sofijevská roste rychleji. Delší pruty a víc se rozkládá (i polehne). Zdá se mi, že má větší a sladší kuličky. Bez houbových chorob. Stojí za vyzkoušení. JG
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|