|
Rybíz černý
|
|
|
|
host - 168.81 (?) 16.6.2018 15:48
Sofijevskaja zklamala? (to mě opravdu mrzí) Nebo Vám chuť Démona prostě jen víc vyhovuje? Je typičtější, výraznější. I pach. Já ještě nemám „Sofinku“ zralou. Trochu mě překvapuje, že Démon máte sladší. Napadá mě, že sladkost může být i „zředěna“ větší úrodou k objemu keře. Dalším vyzráním se už nezlepší?
Odrůd černého rybízu je hodně. I různých tónů chuti. Ještě víc je různých podmínek, kde se černý r. pěstuje. Dnes je jednou z omezujících věcí americké padlí. Začal jsem pěstovat rybíz tam, kde byly citlivější odrůdy bez ochrany nepěstovatelné. Postřikovat drobného ovoce nebudu. Jsou i jiné cesty. Patriotismus k odrůdám je pěkná věc, ale nepotřebnost chemické ochrany má také svoje kouzlo. Podobně jako rezistence ke strupovitosti u jabloní. Démon je velmi odolný. Dnes, v jiné poloze, pociťuji i problém sucha. (do loňska jsem nevěděl, že některý černý r. může i zaschnout a neuzrát) To je další věc, která mě u ukrajinských odrůd, mimo spolehlivé odolnosti k houbovým chorobám, zajímá. Navíc je také uváděn mimořádný obsah aktivních látek. JG
|
|
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2
|
|
|
|
host - 143.228 (?), 14.6.2018 23:03
Řekl bych že odrůda Niesluchowski je ukrajinská odrůda, i když to tak názvem nevypadá __ viz. Lvovský institut "sadovnictva". __ Jinak hezké informace o černých rybizech tu na fóru. Sám mám Moraviu z Losin u Šumperka (jako patriot) a Otela z Bojnic (ČSR). Řekl bych že otelo je trochu odolnější na sucho i teplo, Moravia zraje trošku dřív. Chuťově zhruba stejné, možná Moravia trochu aromatictejsi :-) asi __ K. z B.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 15.6.2018 15:40
Démon mám dost dlouho. V „mokru a chladnu“ dobrá odrůda. Sofijevskou mám raději.
Šel jsem oba ochutnat. Sofijevskaja má větší kuličky, ale Démon je chutí a sladkostí prostě démon. Možná je to ale tím, že Sof. je víc ve stínu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 16.6.2018 15:48
Sofijevskaja zklamala? (to mě opravdu mrzí) Nebo Vám chuť Démona prostě jen víc vyhovuje? Je typičtější, výraznější. I pach. Já ještě nemám „Sofinku“ zralou. Trochu mě překvapuje, že Démon máte sladší. Napadá mě, že sladkost může být i „zředěna“ větší úrodou k objemu keře. Dalším vyzráním se už nezlepší?
Odrůd černého rybízu je hodně. I různých tónů chuti. Ještě víc je různých podmínek, kde se černý r. pěstuje. Dnes je jednou z omezujících věcí americké padlí. Začal jsem pěstovat rybíz tam, kde byly citlivější odrůdy bez ochrany nepěstovatelné. Postřikovat drobného ovoce nebudu. Jsou i jiné cesty. Patriotismus k odrůdám je pěkná věc, ale nepotřebnost chemické ochrany má také svoje kouzlo. Podobně jako rezistence ke strupovitosti u jabloní. Démon je velmi odolný. Dnes, v jiné poloze, pociťuji i problém sucha. (do loňska jsem nevěděl, že některý černý r. může i zaschnout a neuzrát) To je další věc, která mě u ukrajinských odrůd, mimo spolehlivé odolnosti k houbovým chorobám, zajímá. Navíc je také uváděn mimořádný obsah aktivních látek. JG
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
1, 2
|
|
|
|
|
|
|