Sofijevskaja zklamala? (to mě opravdu mrzí) Nebo Vám chuť Démona prostě jen víc vyhovuje? Je typičtější, výraznější. I pach. Já ještě nemám „Sofinku“ zralou. Trochu mě překvapuje, že Démon máte sladší. Napadá mě, že sladkost může být i „zředěna“ větší úrodou k objemu keře. Dalším vyzráním se už nezlepší?
Odrůd černého rybízu je hodně. I různých tónů chuti. Ještě víc je různých podmínek, kde se černý r. pěstuje. Dnes je jednou z omezujících věcí americké padlí. Začal jsem pěstovat rybíz tam, kde byly citlivější odrůdy bez ochrany nepěstovatelné. Postřikovat drobného ovoce nebudu. Jsou i jiné cesty. Patriotismus k odrůdám je pěkná věc, ale nepotřebnost chemické ochrany má také svoje kouzlo. Podobně jako rezistence ke strupovitosti u jabloní. Démon je velmi odolný. Dnes, v jiné poloze, pociťuji i problém sucha. (do loňska jsem nevěděl, že některý černý r. může i zaschnout a neuzrát) To je další věc, která mě u ukrajinských odrůd, mimo spolehlivé odolnosti k houbovým chorobám, zajímá. Navíc je také uváděn mimořádný obsah aktivních látek. JG