Postupná úroda jahod (druhy)



Stránky: 1,  2   
host - 20.113 (?) 
18.3.2017 6:15, zobrazeno: 8752x

Prosím, poradíte výběr druhu jahod? Vyčetla jsem, že jednoplodící mají ročně stejný objem úrody jako stáleplodící, která ho má pouze rozdělený ve dvou sklizních, takže asi jednoplodící. Pokud chci více druhů- úroda v různých termínech, tak je můžu dát do záhonu namixovaně, nebo je nutné jednotlivé druhy oddělit? Máte zkušenosti se zasíláním z jahodáren poštou (přežijí rostliny)? Moc děkuji! Šárka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 228.74 (?), 18.3.2017 9:41

S druhy neporadím, ale zaslání jahod mám vyzkoušené a funguje. Kupte frigo sadbu, dobře se s ní pracuje a krásně se chytí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 121.128 (?), 18.3.2017 10:00

Loni jsem objednávala frigo sadbu z jahodárny Vraňany odrůdu Salsa a Florence - doporučuju. Pokud chcete sklízet delší dobu, tak objednejte ještě nějaké rané (třeba Rumba), od každého aspoň 10 sazenic a sklízet budete víc jak měsíc. Udělejte tři řádky a na podzim si můžete namnožit z vlastních.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.66 (?), 18.3.2017 13:13

V záhonu doporučuji jednotlivé odrůdy oddělit třeba na hranu postavenými prkny. Uvidíte, jak která odrůda poroste, nebudete muset při sbírání procházet celý záhon a nepomíchají se vám odnože pro případné množení. Odrůdy neporadím, ale jahodárny mají na svých stránkách přehledy odrůd s popisy.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 191.123 (?), 18.3.2017 18:59

Odrůd je hrozně moc, já jsem jich vyzkoušel v posledních cca 7 letech asi jen deset, a postupným tříděním jsem došel k této sestavě, jejímž cílem je přesně ta postupná sklizeň, na kterou se ptáte, a sice:

KAMA - vybral jsem ji jako ranou odrůdu a jsem s ní vcelku spokojený, pro uspokojení chutí jako první jahoda úplně v pohodě. Ranost může mít i nevýhody - loni při mrazících v prvním květnovém týdnu vymrzly květy a úroda byla velmi nízká (ale toto asi hrozí všem raným jahodám)

KARMEN - následuje jako druhá, vybral jsem ji především kvůli dlouholeté zkušenosti, jde o chuťově perfektní odrůdu, plody různě (až velmi) velké, barva tmavě červená. Nevýhodou jsou dutiny uvnitř plodu a měkkost (není vhodná na dlouhodobé skladování, ani vhodná na kompoty) - doporučuju na okamžitou spotřebu anebo na džemy pro super chuť

PEGASUS - už řazená v kategorii pozdních odrůd, pevné plody, hodnotím všeobecně kladně, plody snáší přepravu, jsou vhodné ke kompotování, džemy, kuchyňské zpracování, přímou spotřebu, vydrží v chladu několik dnů, mražení a jako náplň do knedlíků (pravidelné tvary). Podle internetu je odrůda náchylná k antraknóze, u mě se ale neprojevuje.

PANDORA - extra pozdní odrůda jahodníku začíná zrát až na konci června a přetrvává do července. Říkám jí "krasavci", rostliny mají velkou násadu krásně kulatých plodů, které mají tmavě červenou barvu, jsou pevné, dobré a všestranně použitelné. Nedostatek odrůdy se projeví, pokud se o porost nebudete starat-  vzhledem k tomu že odrůda kvete velmi pozdě a plody rostou a dozrávají až ve druhé půli června, potřebuje velmi častou závlahu, jinak plody nedorostou do požadované velikosti. Násada plodů je velmi velká, což si taktéž vyžaduje přihnojování. Pokud nebudete hnojit a zalévat, budou velké jen první tři čtyři plody, dále bude zdrobňovat.

+

MARA DE BOIS - tuto odrůdu jsem si kdysi pořídil na základě doporučení jisté paní z TV. Jedná se o opakovaně plodící odrůdu, takže první jarní květy odstraňuji a nechávám ji šetřit síly na pozdní léto. Plody nejsou moc velké, chuťově jsou průměrné a celkem dobré, unikátní je jejich aroma, voní opravdu po lesních jahodách. Neodnožují.

Tyto odrůdy můžu za sebe doporučit, i když pravděpodobně jiní lidé budou mít zkušenosti s jinými a budou je doporučovat taktéž. S ohledem na ostatní odrůdy, které jsem pěstoval, hlasuji pro to, abyste nepodlehla touze co nejranější sklizně. Rané odrůdy jsou jistě fajn, ale ty nejlepší jahody jsou dle mého názoru v kategorii těch pozdních odrůd. Tam bych hlasoval pro jejich převahu v zahrádce.

PS: Jahody posledních šest-sedm let beru pravidelně ze SEMPRA Turnov (zásilkový obchod). Vždy dorazí silné a zdravé prostokořenné sazenice za slušnou cenu i s poštovným. Bohužel v mém okolí byla nabídka v zahradnických prodejnách vždy omezena na odrůdy, které nebyly nijak kvalitní, ale lidé je vyžadují, protože je po názvu znají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 104.15 (?), 18.3.2017 19:36

Ja som dvakrat v minulosti kupoval zelene sadenice na jesen zo sempry Turnov. Prvykrat v roku 2007, potom tusim 2012. Prva zasielka este v dobe ked posielali len vramci CR, musel som ist na postu v Květné - najblizsia v CR. Sadenice vtedy vcelku pekne - kupoval som Kama, Dukat, Pegassus, Bounty a dostal som aj Onda. Druhykrat mi poslali sadenice velmi biedne, zrejme tie uplne posledne zo slahunov. Kupoval som Kama, Karmen, Symphony, Rumba, Elkat, Florence, Darselekt. Mam este aj Clery.

darselekt bol extremne nachylny na chlorozu, nepodarilo sa mi mat z neho rozumnu urodu, sadenice postupne vyhynuli.

Symphony odisla bud na fytoftoru alebo extremnu citlivost na prisusky - rastliny tiez postupne vyhynuli, hoci sprvu boli vitalne a vyrobil som z nich mnoho peknych novych sadenic, hoci plody boli chutne.

karmen neznesie prisusok - plody su potom scvrknute s vystupenymi semienkami, nechutne a nejedle a rastliny vyhynu. Aj normalne plody su prehnane velke a strasne makke a otlacuju sa. Mne ani ich chut nevyhovuje. Pri ustrazeni zalievky ale brutalne odnozuju, neporovnatelne s inymi odrodami. Chutovo mi navyse nesedia, uz viac nebudem pestovat.

Elkat je mierne citlivejsi na chlorozu, ale da sa pestovat.

Ostatne boli dobre pestovatelne bez specialnejsej starostlivosti, ale dalej budem pestovat len Rumba, Clery a Florence. Rumba (ta je top) a Clery maju najlepsiu chut, pevne plody, privelmi neodnozuju a su skore. Florence odnozuje viac, je menej sladka a ma menej pevne plody ale z neskorsich je najlepsia. V zalohe si este necham par kusov kama a elkat. Pegassus uz nemam, ale ten by tiez mohol byt v zalohe. Ostatne uz nie.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.66 (?), 18.3.2017 20:12

Je vidět, že každému chutná něco jiného, já zas na Karmen nedám dopustit wink...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 226.62 (?), 18.3.2017 22:06

to já též- pěstuji jen Karmen...

Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 191.123 (?), 19.3.2017 11:52

Jak jsem psal, Karmen za mě ano, ale jen pro doplnění sortimentu.  Základní odrůda to není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 35.93 (?), 19.3.2017 9:05

Chloroza - delal jste nejake postriky listovym hnojivem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika