Polievanie borůvek a podobných rastlín



František - (26) - 218.135 (?) 
2.5.2018 9:00, zobrazeno: 2495x

Začal som pestovať klikvu a brusnice, majú podobné nároky ako borůvky. Mal by som ju polievať dažďovou tj. mäkkou vodou ale nechcem používať vodu zo svojej strechy. Je tam natretý plech a myslím že nebube voda zdravotne OK. Neexistuje nejaký prípravok na zmäkčenie vody?

Alebo ako to riešite?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 211.100 (?), 2.5.2018 11:56

To by mne docela zajímalo, jakým jedem máte natřenou střechu a co by se mělo uvolňovat. 
Vodu můžete změkčit třeba převařením, voda bude dokonale sterilovaná a nehrozí pak žádná nákaza borůvek. A borůvky budete mít zaručeně bio.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
František - (26) - 218.135 (?), 3.5.2018 7:31

Náter je O 2004 ale staršia verzia, obsahuje viac škodlivých látok. Prikladám z netu: Barva UNIBAL O 2004 je určena pro základní nátěry železných konstrukcí vystavených povětrnosti. Není určena pro nátěry přicházející do přímého styku s pitnou vodou, potravinami, krmivy a pro nátěry dětského nábytku a hraček. podklad pod touto farbou je jej najstaršia verzia s názvom tuším plumbinol a obsahuje olovo. S tým prevarením to viem ale je to "prácne a nepohodlné".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.233 (?), 3.5.2018 9:46

Pokud by byla tímto nátěrovým systémem natřena jímka pro uchování zásoby dešťové vody, byly by vaše obavy tak na hranici rizika (nejedná se o vodu k přímému pití). Jestliže ale střecha má sklon nad 20°, je zdržení vody na povrchu barvy tak malé, že žádné vyluhování škodlivin z barvy nehrozí. Navíc, starý nátěr není na povrchu nikdy čistý a proto máte mezi barvou a dešťovou vodou určitou pufrovací vrstvu.

Je proto lepší zalévat touto vodou než nezalévat vůbec či velmi omezeně. Připomínám, že dostatečná vlhkost substrátu je podmínkou k udržení správně nízkého pH, málo vlhký substrát se oxidací neutralizuje. Srovnejte si procesy rašelinění a kompostování. Tedy dostatek vody je důležitější než její pH, protože trvale mokré piliny vytvoří falešnou kyselou alternativu k rašelině a naproti tomu vlhce vzdušné piliny v kompostu vytvoří neutrální substrát (extrém - spálením zoxidované piliny vtvoří alkalický popel).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika