Plodnost kamčatské borůvky



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host 
1.11.2005 10:51, zobrazeno: 273884x
Máme již asi 8 let starou kamčatskou borůvku, která nám ale skoro vůbec neplodí. Poraďte jak jí "bezbolestně domluvit". Díky
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 17.11.2005 7:03
Kamčatskou borůvku jsem taky letos vysadil. V receptáři prima nápadů (lze se podívat i v archivu www.iprima.cz) uváděli, že Kamčatská borůvka je cizosprašná.
Pan pěstitel Chovanec (www.chovanec.cz) ,od kterého mám kamčatskou borůvku já, tvrdí, že je samosparšná. Mám odrůdu ,,Modrý triumf" a sháním raději ještě jinou.
Takže moje doporučení je: pokusit se sehnat ještě jeden keřík pokud možno jiné odrůdy (Altaj,...).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host, 17.11.2005 7:05
Nemáte někdo kontakt na další prodejce -pokud možno ty, kteří neprodávají modrý triumf.Díky taborskya@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host, 7.12.2005 21:45
kamčatské borůvky je Zahradnictví Chovanec, které má na to patent. Všichni ostatní prodejci berou od něj. Pokud koupíte kamčatskou borůvku bez ochranné známky, tak to nemusí být pravý druh kamčatské borůvky.
http://www.chovanec.cz/
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
chovanec - (7), 26.12.2005 10:21
Náhodou jsem našel tyto dotazy a rád na ně odpovím a upřesním některé nejasnosti.Kamčatským borůvkám se věnuji více jak 15 let.
Otázka samosprašnosti je podobná jako u kanadských borůvek,literatura stále tvrdí ,že je potřeba více odrůd k uspěšnému pěstování ,přestože jsou i plně samosprašné odrůdy, jako nejvíce pěstovaná BLUE CROP.U kamčatských je to podobné,původní klony uvedené na trh byly směs toho, co se tady dalo použít a namnožit.Odrůda MODRÝ TRIUMF je samosprašná,prošla mnoha testy.Je velmi urodná ,s mimořádně velkými plody a hlavně keře tolik nezahušťují.Problém neplodnosti bývá většinou jinde.Keře kvetou velmi brzy na jaře ,často v době, kdy včely ještě neletájí .Květy jsou odkázány na OPYLENÍ HMYZEM,proto je můžou opýlit jen čmeláci ktěří lítájí jak známo při mnohem nižších teplotách jak včely.Pokud čmeláci nejsou je to problém.
Keře nejvice plodí na jedloletém dřevě,pokud se nezalévá a nehnojí nejsou přírustky a ani plody.
Plody dozrávají velmi brzy a často celou úrodu zkonzumijí ptáci v době dozrávání hlavně na chatách a chalupách ,kde je kontrola obtížnější.
Samozřejmě ,že další odrůdy můžou přispět k vyšší urodě.
Ve prospěch samosprašnosti svedčí i to že se podařilo vyšlechtit i remontantní odrůdu s plody dozrávajícími v červenci.Zatím tříletá plodnost slibuje novinku s plody velikosti malin,uvidime jestli se tato vlastnost udrží.
Plody kamčatskych borůvel jsou zdrojem prvních vitamínů,dozrávají týden až 14 dnů před jahodami.Barviva v plodech obsahují cenne antioxidanty.Dokonce jsou plody prědmětem výzkumu nejen u nás ,ale i USA a Japonsku. Miroslav Chovanec
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 16.76 (?), 9.12.2007 23:12

Kamčatské borůvky jsem také několik let měl, k mé spokojenosti ohledně plodnosti nelze nic říci. Plodily bohatě, někdy i dvakrát, letos i třikrát během jednoho roku. Bohužel, třetí sklizeň se nekonala, protože to bylo již dosti pozdě, takže plody nedozrály. Vzhledem k tomu, že s nimi končím, dal jsem dva keře sousedovi, a zbyl mi tam jeden, který mi bylo líto na podzim vyhodit. Pokud se najde někdo, komu nebude zatěžko si pro něj dojet do okresu Mladá Boleslav, zde je můj mail: b.routner@seznam.cz. Bude si jej moci odvézt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 153.51 (?), 29.5.2013 19:07

Vždy je lepší mít více i různých samosprašných odrůd, protože i ta samosprašná odrůda se lépe opyluje pylem cizím, než vlastním. Je to příroda,  zahradník Podrazský

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 254.212 (?), 29.12.2006 13:43
Dobrý den, tak trochu se zabývám borůvkami a jiným podobným věcem, ale "kamčatská borůvka" je krásný nesmysl. Botanicky pokud vím existuje Zimolez kamčatský. Ten ale botanicky s borůvkou nemá nic společného a jsou to stejní příbuzní, jako člověk s jiným zvířetem.

pouze se u nich vyvinuli některé podobvné znaky jako plod, ale jinak jsou to zcela jiné rostliny. Nějak nemohu uvěřit testům na kamčatskou borůvku, pokud tato je pouze nějakým !obchodním" názvem.

Ing. V.Chalupa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 148.123 (?), 23.5.2011 19:40

Ano, pane inženýre, že se jedná o Zimolez kamčatský, ví snad každý. Není důvod pohlížet na název, který známe z prodeje, jako na nesmysl. Plody chutí borůvku velmi připomínají a nesporně jsou v řadě prvních vitamínů po zimě. Těžko by někdo měl obzvláštní chuť a nápad ochutnávat plody zimolezu, pojmenování borůvka k ochutnání přímo vybízí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 173.4 (?), 13.11.2011 9:07

Vážený pane, mate pravdu v tom, že Kamčatská borůvka je obchodní název a ochranná známka na odrůdy vyšlechtěné v zahradnictví Chovanec. Botanicky to borůvky pravdu nejsou ale rozbory antooxidantů, barviv a jiných látek mají vice společné s domácími lesními borůvkami, než z kanadskými. Chovanec Miroslav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika