Oskeruše - zkušenosti s pěstováním



Stránky: 1,  2,  3   
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 103.69 (?) 
27.10.2008 20:49, zobrazeno: 51688x

Chtěl bych se zeptat, jestli nemá někdo zkušenosti s pěstováním oskeruší ze semen. Letos jsem si sebral plody a vyluštil semena. Chtěl bych je zkusit vysét, ale nevím zda budou po stratifikaci venku v písku klíčívá. Někde jsem četl, že semena musí údajně projít zažívacím traktem ptáků. Má někdo zkušenosti?

HONZA

Oskeruše
Oskeruše
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 187.17 (?), 13.1.2009 10:39

Semená oskoruší podľa mojich skúseností klíčia dobre, len sa stáva, že niekedy preležia a nevyklíčia nasledujúcu jar, ale až v ďalšom roku, prípadne ešte neskôr. Nie je zlé stratifikované semená občas skontrolovať a pokiaľ napr. po 2 - 3 mesiacoch stratifikácie nehnijú a nie je na nich vidno napadnutie plesňami, sú schopné vyklíčiť. Či vyklíčia túto jar závisí podľa mojich skúseností hlavne od dĺžky stratifikácie. Čím skôr po zbere boli stratifikované, tým je šanca väčšia. Ak však na jar nevyklíčia, ale v tom substráte alebo piesku nezhnili, treba sa o ne starať ďalej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.122 (?), 18.1.2009 21:04

Jádra oskeruší omyjte vodou.Do kelímku např. od Ramy vložte vlhkou vatu.Jádra na ni položte.Do víčka udělejte pár otvorů a zavřete kelímek.Takto jej vložte do chladničky na nejnižší místo, kde je teplota asi 4-5 C.Průběžně kontrolujte.Od tvořící se plísně si pomáhám omytím čistou vodou-musí být studená.Vše dělám opatrně a zpět je vkládám na vatu.Vata musí být neustále malinko vlhká-nepřevlhčovat.Po několika týdnech-asi 16 až 19,vyklíčí.Postupně je beru a seji.Po čase vyseji i nevyklíčená.Doporučuje se vysévat do skleníku, ale dle mne není podmínkou.Vyklíčená jádra brzy rostou.Pozor důležitá rada!!! Opatrně zavlažujte, jen málo.Provedete-li výsev na záhon mimo skleník, tak jej zajistěte proti dešti.Častý déstˇ by Vám zničil mladé rostlinky.V této věci je skleník výhodou, výborně si reguluji zálivku.Z 1000-1100 jader jsem odpěstoval něco do 400 stromků.Vzešlé stromečky zimujte ve skleníku.Ponechal jsem je tam i další rok do podzimu, abych nezničil nevzešlá jádra.Na druhý podzim jsem je vyryl a sadil na venkovní záhon.Ovšem vyznačují se různou růstovou schopností.Od pevných a krásných, až po maličké zcela nevhodné pro sadbu.Jistě je možné, že i s pomocí přímého výsevu, jak jste jej provedl, vyrostou.Když ne letos, tak za rok.Přímí výsev nemám poměřen.Pro sadbu vyberte pak ty nejlepší stromky.Snadno je poznáte.Proti slabým jsou pevnější v růstu a mají krásné kořeny.Skutečně žádná věda, opatrně pak plejte záhon.Z vysazeného počtu stromků, se pouze 3% dožívají více než sto let.V okolí vysazených stromů nelze orat, pouze udržovat travnatý porost.Přeji Vám aby jste tuto mez překročil, to píši upřímně.Dále je možné na mladé stromky roubovat.Plody oskeruší se odlišují, tvarem a barvou.Prostě vyberu si strom, jehož plody se mi zamlouvají, tak roubuji.Co jsem napsal, mám ověřeno v praxi.Přeji mnoho zdaru a zdravé stromky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 107.153 (?), 21.3.2009 19:27

Děkuji za cenné rady. Já jsem na stratifikaci šel jinak a výsledek byl skvělý. Po vyluštění semen jsem je dal do kelímku od jogurtu s děrovaným dnem a smíchal s pískem, celé jsem to pak zakopal do hromady s pískem, která není nijak přikrytá, takře do ní prší, uvnitř je přirozená vlhkost. Celou zimu jsem nachal semena svému osudu. Dnes (21.3.) jsem chtěl udělat kontrolu. Poté co jsem prohrabal velkou část hromady s pískem se mi podařilo kelímek nalézt. Vysypal jsem písek - a ejhle, skoro všechna semena mají klíčky cca 1 cm. Tak jsem naklíčená semena hned zasadil do kelímků ze substrátem. Pokud nebudou semenáčky padat v důsledku houbových chorob, tak budu mít oskeruší, že nebudu vědět co s nimi. Dám si podle vašich rad pozor na to, aby nebyla půda v kelímcích příliš vlhká.

Koupil jsem si knížku o oskeruši - Oskeruše od A do Z, tam je taky dopourčeno stratifikovat semena na vatě v ledničce. Tento způsob s pískem je však méně pracný. Dočetl jsem se, že přinutit oskeruši aby rostla ze semene není vždy jednoduché, někteří autoři píší, že semeno musí projít zažívacím traktem ptáků či jiného živočicha (i člověka), tak jsem rád že to není pravda. Klíčivost semen byla v mém případě velká, z 69 semen neměly pouhé 3 klíček.

HONZA


 Posílám fotku.

klíčící semena oskeruše
klíčící semena oskeruše
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.167 (?), 22.5.2009 11:05

Letos jsem přesadil dvouletý semenáček (asi 60cm vysoký) oskeruše z kontejneru na zahradu. Teď, koncem května má špičák skoro 2metry a vesele roste pořád výš.

Říká se, že oskeruše se nemá řezat, že si udělá korunu sama... mám tomu věřit, nebo ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 89.86 (?), 31.5.2009 15:45

Tak jak píšete, dočetl jsem se že oskeruši není potřeba řezat, snad jen sem tam měco zastřihnout, kdyby se korunka nevytvářela ideálně.

Když má oskeruše dobré podmínky tak roste jak je vidmo v mládí rychle. Ve skleníku se údajně dá vypěstovat za jeden rok ze semene výsadbyschopný stromek. Mě letos ze semen oskeruše narostli tak do výšky 10 cm (posílám fotku z konce května). Ze zkušenosti vím, že pozor je třeba si dát na přemokření, pak začínají kořeny odumírat a rostlina nabírá žlutou nezdravou barvu, tak doufám že přestane pršet.

Oskeruším zdar!

semenáček oskeruše
semenáček oskeruše
semenáček oskeruše 19. 4. 2009
semenáček oskeruše 19. 4. 2009
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 0.234 (?), 1.6.2009 22:15

Zdravim, mám na zahradě 5 letou oskeruši o výšce asi 270 cm, roste jako z vody.Poslední dva roky ale začali černat a schnout větvičky a na kmínku a větvičkách se začali objevovat jakési vředy čico o velikosti asi 1,5 cm, jako když začíná mokvat kůra.Neví někdo o co by mohlo jít a jak se proti tomu bránit?Podmínky má myslím dobré, má dostatek slunce a půda není zamokřená.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.122 (?), 7.6.2009 14:31

Dobrý den.Vznikající otevřené rány na kmínku a větvičkách mohou být příznakem tzv. rakovitosti.Mladé stromky střihnu vždy pod ranou, i kdyby se jednalo o řez tzv. při zemi, obrazí nebo zahyne.S rakovitostí nemá budoucnost.Jedná se o častý problém.Posudˇte ale sám stav věci.

Taky prosím o radu.Proč mi v srpnu hnědnou listy na mladých oskeruších?Na počátku září jsou jakoby ožehlé plamenem.Následující jaro zase rostou a jsou hezké, prostě mají předčasný podzim.Jak se bránit tomuto jevu?Děkuji za radu.Vašek Janoš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.3 (?), 18.6.2009 0:10

Všechno je to o tom, že asi pěstujete jenom oskeruši. Zkuste zasadit ke kmínku např meduňku nebo řebříček a potem se radujte.  Všimněte si, že stromy nerostou ze země jen tak bez ničeho z bylinného patra. Z mých zkušeností jsou pak přírůstky půl až jedem metr za rok, když mu dáte každý rok kompostu dlabanec a k tomu rozemlít řebříček a ještě mu psychologicky domluvit, že takhle to dál nejde . Nezapomenout zásobit půdu vápencem na tvrdost dřeva a cév. Na jaře zneškodnit housenky. Oskeruše je jako člověk.    

Míla Oskeruše z Berouna u Prahy 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.122 (?), 19.7.2009 13:00

Jmenuji se Václav Janoš.Pěstuji ovocné stromy různých druhů a mnoha odrůd, např. švestky, jabloně,hrušně a něco i z drobného ovoce.Otevřená poloha sadu mne nutí pěstovat stromy s vysokým kmenem.Podnožové semenáče si pěstuji sám, které později roubuji.Jsem v kontaktu s více lidmi, kteří mi mají co říci k této práci.Jedná se o směs odborníků bez vzdělání až po genetické inženýry a zahradní projektanty.Vážím si všech bez rozdílu, protože se od každého něco naučím.Například: člověk jež neuměl ani ustřihnout roub, mi do sbírky slivoní dal vzácnou švestku.Bude-li chtít, jistě se vše naučí.

Můj dotaz byl směřován k problematice hnědnutí listů oskeruše během léta.Prosím každého, kdo má zkušenost s tímto neduhem o vyjádření.Děkuji všem.   Zdraví   Václav.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika