Odroda ribezli na vino



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?)
20.3.2017 19:46

Mezi bílými rybízy mi nejsladší - a tedy snad nejvhodnější - připadá odrůda Jantar. 
   Z mého pohledu rybízová vína víc žádaná nejsou. V dobách studií byl rybízák, ať už domácí, či koupený,  nejlepším přítelem člověka. Dnešní studenti pijí úplně jiné nápoje. Ani v obchodech - třebaže nabídka vín a lihovin je stonásobně bohatší - již na rybízové víno nenarazíme.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 21.187 (?), 19.3.2017 21:09, zobrazeno: 5662x

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či niekto nemáte skúsenosti s porovnaním odrôd ribezlí, ktoré sú vhodnejšie na výrobu vína. Či už z hladiska cukornatosti, kyselín, úrody, spracovania, atď. Viem že sa to nedá veľmi porovnávať, tak ako u révy, ale predsa musia tam byť isté rozdiely.

Ďakujem

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.202 (?), 19.3.2017 21:41
Na otázku Vám odpovedať neviem (osobne si myslím, že v prípade vína z ríbezlí viac záleží na technológii výroby, medzi odrodami nejaké veľké rozdiely nebudú). Ale jedno viem určite - vynikajúce ovocné víno je z mixu čiernych ríbezlí a arónie. Naozaj delikatesa. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 140.190 (?), 20.3.2017 1:36

Dost velký rozdíl v kvalitě, někdy i propastný,  je když se víno kvasí s plody nebo jen vylisovaný mošt. Taky záleží jak dlouho se bobule nakvašují. Kvůli stopkám a třapinám...
Jednotlivé odrůdy rybízů se z hlediska vinařství liší minimálně. V cukernatosti jsou si jednotlivé odrůdy skoro rovnocenné, ta je mizerná, kyseliny se musí snižovat u všech a silné aroma, hlavně u černých, je spíš na závadu. Proto se míchají černé s červenými odrůdami.
Bílé rybízy jsou nejlepší samotné, ty se nemíchají s ničím i když se v některých Rp. píše všelicos.
*
Při výsadbě rybízového vinohradu bych se při výběrů odrůd zaměřil hlavně na plodnost, velikost bobulí a odolnost keřů vůči nepříznivým vlivům a nemocem. Na rozdíl od jiných druhů ovoce bych u rybízů jeho senzorické vlastnosti neřešil.
(Měl jsem kdysi, dnes už ta výsadba dožívá, 400 rybízových keřů a 50 stromových aronií...)
A můžu zodpovědně napsat, že víno ze samotného červeného nebo černého rybízu moc nechutnalo nikomu. Ani mi. Na rozdíl od rybízů bílých.
*
Aronie je kapitola zvláštní. Z nich se mi nikdy nic dobrého vyrobit nepodařilo.
Jen likér, ratafii na bázi macerátu. A ten v mých podmínkách mohl konkurovat i kyselým višním, černým rybízům apod.
Ale víno z ní, i když se komerčně vyrábí, podobně jako ze samotného černého rybízu, nechutnalo taky nikomu.
Nemám proto z toho mixu co píše p.Hlavatý moc dobrý pocit.
Ale "sto lidí - sto chutí..."

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.188 (?), 20.3.2017 8:08

Jednou se mi podařilo vyrobit z aronií naprosto chuťově skvělé víno, ale spíš náhodně.  Potom jsem to zkoušel několikrát zopakovat, ale nebylo to nikdy dobré. Takže ona ta technologie - jak moc naředit, jak upravit kyseliny a třísloviny - asi existuje, já ji jen nenašel. Jinak souhlasím, že nejlepší víno (rybízové)  je z bílého rybízu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 99.187 (?), 20.3.2017 19:10

Ďakujem za názor.

Mňa to len tak zaujalo, že či neexistujú nejaké výskumy, prípadne šľachtenie takýchto cielených odrôd, keďže v súčasnosti je šľachtiteľstvo na celkom dobrej úrovni, a ríbezlové vína sú (aspoň z môjho pohľadu) stále viac žiadané. Či sa už niekto tomu nevenoval, zlepšiť požadovanú kvalitu či už samotných plodov kvôli spracovaniu, alebo samotnú senzorickú kvalitu vína, a tým aj rozšíriť rozmanitosť ríbezlových vín. Predsa by bolo celkom zaujímavé vyrábať "odrodové" ribezlové vína.

Mám vysadených zatiaľ len pár desiatok koreňov, a rozmýšľam, že by som výsadbu jemne rozšíril. A tak zisťujem informácie, či existujú nejaké vhodnejšie odrody. Možno v zahraničných článkoch sa niečomu takému venovali, skúsim ešte tam pohľadať.

Zatiaľ vám ďakujem pekne za vaše skúsenosti.

K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 20.3.2017 19:46

Mezi bílými rybízy mi nejsladší - a tedy snad nejvhodnější - připadá odrůda Jantar. 
   Z mého pohledu rybízová vína víc žádaná nejsou. V dobách studií byl rybízák, ať už domácí, či koupený,  nejlepším přítelem člověka. Dnešní studenti pijí úplně jiné nápoje. Ani v obchodech - třebaže nabídka vín a lihovin je stonásobně bohatší - již na rybízové víno nenarazíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.77 (?), 20.3.2017 21:06
"Ani v obchodech... již na rybízové víno nenarazíme." Fuj, to je teda nepekné od štátu českého, takto diskriminovať svojich občanov.😉 Českí noťovia, hor sa na Slovensko, tu vás čaká raj ríbezľových vín! (Foto). 😁😁😁. IH. (P.S.-vysvetlivky: Noťo = notorik, takže žiadna národnostná urážka, iba terminus technicus).










Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 20.3.2017 22:57

No, možná v hlavním nebo krajském městě nějaký specializovaný obchod mít budou, ale v běžné síti jsem viděl jen višňové z Lednice - ze školních sadů Mendlovy univ. a musím přiznat, že dobré. Přesto zůstanu věrný viné révě a nápojům vyrobených těmi, co se tím živí.
     Za totáče se kupovalo rybízové víno v litrovkách za 12 Kčs, jablečné za 7,50. Podle "dizajnu " slovenských lahví nepředpokládám, že jde o nápoj chudších vrstev. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 156.146 (?), 21.3.2017 1:34

Ale máme, i v tom Česku, v tom torzu zanikajícího a nesvéprávného státu taky různá ovocná a netradiční vína. Jen nejsou k dostání v běžných obchodech jako kdysi ovocné dezertní "čuča" v každém krámě.
Třeba takové farmářské trhy, obchůdky nebo eshopy, příp. výrobci jich nabízejí velmi široký sortiment. Jen ty ceny a kvalita je úplně jinde než ty z tehdejšího Selika.
*
I když na druhou stranu možná zas až tak levné nebyly. Myslím tím v porovnání s tehdy celkem kvalitními a nešizenými mošty které byly doslova za hubičku.
V marketech jsou dnes k mání nejrůznější krabicová, plastová velmi levná vína, možná daleko levnější než ty tehdejší "čučáky", ale zkuste si za jejích cenu, nebo nižší, koupit nějaký nešizený mošt.
Ta levná marketová jsem nepil, tak je nemůžu porovnat s tehdejší produkcí. A ono by to po létech ani moc nešlo...
(Možná, že kdyby dnešní neplnoletí pili ta dnešní marketová vína..,
způsobem jako my někteří ty "čučáky" kdysi...)
Čímž se omlouvám za možná blbé srovnání.
*
Myslel jsem to hlavně tak, že i z ovoce apod., se dá vyrobit kvalitní víno, ale je to dost těžké, ne technologicky, ale díky jeho pošramocené pověsti.
*
Fota přikládat nebudu, myslím, že stačí ta od p. Hlavatého, segment trhu máme myslím v tom směru stejný.
Ale co si neodpustím a přiložím je zas ten marketing!!!
Nevím jak koho, ale mně takové kecy přímo urážejí.
*
Ale zpět k původnímu tématu:
Jak psal p.Vysloužil o tom bílém Jantaru napadlo mně, že v oblasti těch rybízů by bylo nejlepší zaměřit se na novinky, na novošlechtění.
Že v tom směru by asi nebylo dobré trvat na tradičních a osvědčených odrůdách.
Jak jsem kdysi vysazoval rybízovnu, taky jsem si koupil jen ty nejnovější. Ale z nostalgie, úsporných důvodů, opylování a pestrosti výsadby jsem si namnožil i původní výsadbu po dědečkovi. A nebyl to dobrý nápad.
Po nástupu do plodnosti jsem se jich rychle zbavoval. Těm "novým" odrůdám nemohly konkurovat v ničem.

Rafael.

Marketing aneb jak tohle vyrábějí?
Marketing aneb jak tohle vyrábějí?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.67 (?), 21.3.2017 10:36

Hmm, 14,2% alkoholu a žádný přidaný cukr? Zázrak!
Pravda, ty dnešní krabicáky a demižony v akci jsou reálně ještě levnější než tehdejší jabčáky a rybízáky.  Tehdy horší révové víno v litru stálo 19-21 a poměrně slušné odrůdové v sedmičkách (pro nás študáky nedosažitelné) vyšlo na 35 Kčs. Dnešní rozdíly mezi levnými víny a průměrnými přívlastkovými jsou mnohem větší - až řádové. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika