(Ne)rozrůstání borůvek



host - 208.228 (?) 
4.6.2018 18:34, zobrazeno: 2430x

Dobrý den,

třetím rokem na naší zahradě stojí dva keříky borůvek. Emblue a Bluecrop. Letos jsme přisadili Elliota. Všechny keříky mají bobule. Myslím, že letos to bude na malou mističku, loni to byla hrst. Kanadské borůvky mají být nejpomaleji rostoucí drobné ovoce. Přesto mi přijde, že rostou až moc pomalu. Za 6 let po zasazení by měli být plně vzrostlé a plodící. JE to vůbec možné? Co je pravdy na otrhávání květů, aby neplodily a rostly? 

(Keře byly při koupi tříleté to odpovídá i plození)

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pavel s - (24) - 45.22 (?), 4.6.2018 22:34

To už je divné... Předpokládám že kyselou půdu dostaly v dostatečném množství? Zálivka přiměřená? Osobně se mi osvědčilo vzít starou vanu, ucpat špunt, rozbruskou 10cm nade dnem prokrojit díry pro odtok přebytečné vody, zakopat a naplnit rašelinou. Dvě borůvky na vanu, dohromady tři vany, rostliny staré asi jako Vaše a loni to naše dvě "kobylky" už ani nezvládaly ozobat (červenec-říjen). Jo ale přikrýt aspoň netkankou k omezení útoků ze vzduchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 140.137 (?), 4.6.2018 22:50

Berte to tak, že kanadské borůvky jsou jedny z nejnáročnějších na vodu, protože pocházejí z oblastí, kde je vysoký roční úhrn srážek (nad 1000 mm/rok) a poměrně vxžší vlhkost vzduchu. Pro optimální vlhkost vzduchu je potřeba mít v okolí rostliny silně odpařující vodu a pro ně i borůvky zajistit odpovídající zálivku.  Ti kdo přikrývají keře bílou netkanou textilií proti ptákům bělají nevědomky i tu službu, že zlepšují vlhkost vzduchu u těch borůvek. No a aby se ta voda měla kde akumulovat, je potřeba mít kořenový bal v dostatečně velkém balíku rašeliny (tak 80-120 litrů po načechrání).

Zabráněním plození růst nepodpoříte, je potřeba dostatečně hnojit na počátku rašení, kdy se probouzejí vegetativní pupeny na bázi hlavních výhonů. Jakmile je výživa v této fázi nedostatek, pupeny zůstanou spát a rostlina pouze vykvete, když o 14-21 dní později otrháte základ budoucí úrody, už na tom nic nezměníte. Jen podpoříte diferenciaci nových plodných pupenů na obrostu = v příštím roce rostlina ještě ochotněji nasadí plody a méně poroste...

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika