Množení ostružin



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 157.239 (?) 
6.11.2018 20:26

Jen drobnost-"co pokvetou napřesrok"-myšleno v r.2019?-příští rok? A ta stálezelennost? Díky za vysvětlení, SPCH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 7.11.2018 8:03

Tu stálezelenost nejlépe ocení chovatelé strašilek a jiného býložravého hmyzu, pro který je potřeba schánět nevadnoucí, nejedovaté čerstvé listí.

Dále také ta stálezelenost končí odplozením výhonů a tak po prvních mrazících snadno i začátečník pozná, které výhony má vystříhat (maliny opadají všechny) a které ponechat.

Ano, nějak jsem se přepsal, následující vegetační rok není napřesrok. Jde o to, že k zakořenění dojde za cca 6-9 měsíců, pokud je výhon vhodný a nebo nikdy, pokud je výhon odplozený.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.81 (?), 7.11.2018 22:25

Náhodou jsem si přečetl toto vlákno, a protože mi připadá poněkud zmatečné, „sepsal“ jsem tento svůj příspěvek. Třeba někomu pomůže.
Ostružin je několik různých typů růstu a nejsnadněji se, podle toho, množí taky různě. Jsou typy (měl jsem), které se množí jako maliny. „Rozlézají se“ kořenovými výběžky, na kterých tvoří nové výhony. U těchto odrýpneme kořen s výhonem a máme novou sazenici.
Jsou typy ostružin, které ale netvoří žádné boční odnože na kořenech a rostlina zůstává pořád na místě (ty mám nyní). Dělit (roztrhnout, rozseknout) tento trs možná jde, ale nebude to úplně jednoduché. Ostružiny, které mám nyní, tvoří dlouhé, silné, rozvětvené a obloukovité výhony. Jejich jemné špičky, když dosáhnou země, ihned vypouští kořínky a konec výhonu se obrací znovu vzhůru. Rozdal jsem několik samovolných sazenic (slabých, v trávě). Mladý výhon ohybem dosahuje země o prázdninách. Když se ošetří přihrnutím, ukotvením a odplevelením (nějaký mulč), vznikne do podzimu silná sazenice. Po odstřižení sazenice výhon normálně zaplodí (sám „nesním jednu rostlinu“, a to jím opravdu hodně, taky bublanina je výborná). Začít nezakořeněnou špičku výhonu zakořeňovat před zimou mě doposud nenapadlo a tak nevím, jestli to jde.
Taky jsou typy ostružin, které se „nerozlézají“ a tvoří tenké nerozvětvené pruty dlouhé několik metrů (ještě dožívají u sousedky). Ty by asi také šlo množit zakořeňováním mladého, přihrnutého výhonu. Třeba hadovitým potápěním. Ale tyto ostružiny nikdo v okolí nechtěl a pěstují nyní ty „moje“. Připojuji obrázek, schémátko, hřížení „mé“ ostružiny (odrůdu neznám). JG

hřížení špičky výhonu ostružiny
hřížení špičky výhonu ostružiny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika