Likvidace ostružin



Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 152.113 (?) 
23.6.2018 19:23, zobrazeno: 9858x

Vloni jsem se část pozemku ve svahu na ploše cca 10x5m snažil zbavit ostružin. Snažil jsem se všechny poctivě vyrývat, u většiny jsem vyryl velký trs kořenů.

Letos se opět objevily výhony, tak jsem provedl to samé, vše se snažil vyrýt. Přišlo mi, že výhony rostou jen ze zbytků kořenů, které zbyly po loňském vyrytí. Žadné trsy už nebyly.

Vy, kterým se podařilo zbavit se ostružin: je toto správný postup, jak se jich postupně zbavit? Budou se tímto opakovaným vyrýváním zbytky kořenů oslabovat a časem to vzdají? Nebo je to zbytečná námaha, a stačilo by pravidelně sekat výhony? A nebo nic takového k likvidaci nepovede, a budu muset použít herbicid?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.189 (?), 23.6.2018 21:06

Ostružiny, které mají blízko trnitým botanickým druhům se dají množit kořenovými řízky, takže cesta formou devitalizace je obtížná (stejně jako u akátu). Lesníci proto používají postup, kdy porost sníží pokosením křovinořezem, mulčovačem apod. a po 14-21 dnech, kdy začnou ostružiny obnovovat mladými výhony na tyto aplikují levný totální herbicid (nejčastěji nějaký čistý glyfosát).

Připomínám, že starší studie o škodlivosti Roundupu byly studiemi dvousložkové formy (glyfosát + aditivum), které pak prokázaly, že aditivum je teratogenní a tak cca od roku 2002 je stará verze Roundupu ve většině zemí světa zakázána. Nyní v EU prodávaný Roundup by se neměl lišit od konkurenčních přípravků (Dominátor, Kaput,...) a měl by být jen čistým glyfosátem bez biologicky aktivních aditiv.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika