Které maliny?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 137.170 (?) 
2.7.2012 14:19

Dobrý den.
Jestli budete maliny sázet „u plotu“, není pro výběr odrůdy, odrůd, úplně podstatné. I když názor souseda, ke kterému pak porostou, může být zajímavý. Podstatnější jsou úplně jiná hlediska. Půda (a pojem, který se na tomto webu kupodivu takřka nevyskytuje, humus), nadmořská výška, poloha, vláha, osvětlení a odolnost odrůdy. O podmínkách nepíšete nic. Zřejmě jsou ve světě pokládány za špičkové současné polské odrůdy (Polka, Polana, atd). Nabídku odrůd maliníku i s popisy, si lehko najdete. Maliny se podle vývoje a doby plození dělí na dvě skupiny. Remontantní = stáleplodící = dvakrátplodící = jednoleté, které se standardně pěstují s holosečí v mimovegetační době. Pak plodí ke konci vegetace (konec srpena, září) na výhonech vyrostlých na jaře. Ale také je můžete pěstovat (ošetřovat) podobně jako odrůdy druhé skupiny, klasicky = jednou = druhý rok = na dvouletém dřevě plodící maliny, které plodí až na loňských výhonech, které přezimovaly a v červenci. Pokud vysadíte na záhon společně například odrůdu odolnou a choulostivou a choulostivá vyhyne, tak původně společná výsadba následně dobrému ošetřování zbývající odolné odrůdy určitě vadit nebude. Toto jsem vícekrát sám vyzkoušel za účelem zjistit, které odrůdy snesou moje, pro maliny nevhodné, podmínky. Poradit konkretní odrůdu takhle nepůjde. Poohlédněte se v okolí, co se komu daří. Čas na to je nejlepší. A to si pořiďte pro začátek. Zpočátku a v horších podmínkách, preferujte odolnost, protože jinak může plynout čas neúspěšnými pokusy. Mám například vyzkoušeno, že velmi odolné jsou polské odrůdy a že né vždy platí to, co píše prodejce. 6 keřů Titanie jste vysadil spíše pro manželku ke zpracování (vzhledem ke krátké době zrání). Pro děti můžete vyzkoušet doplnit ještě odrůdy Démon a Sofijevskaja. Které jsou ranější, sladší a mají slabší rybízové aroma. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 230.134 (?), 2.7.2012 15:19

Poloha je trochu vyšší okolo 470 m.n.m chráněné místo.Když není taková zima a jarní mrazy jako letos tak se tu daří skoro všemu.Záhon bude dobře prohnojen kompostem a možná přidám i uleželí koňský hnůj.Zkusím nejspíš tu Polku, Polanu,Zevu II nebo III, Herytage,a možná žlutý Falgold, uvidim co seženu. Sousedi zde sem tam maliny mají ale jenom samé hodně staré odrůdy a já bych chtěl zkusit nějaké novější.Jo a ten rybíz je opravdu výborný na šťávu, marmeládu ale i zobnout přímo z keře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 137.170 (?), 3.7.2012 8:52

Dobrý den.
Jistě to chce zkoušet, ale 4m² není na zkoušení nic tak moc. Dobrá půda, 470m/m, to jde, ale raději se vyhněte malinám, u kterých je zmínka, že mají rády teplo a chemii. Taky klasické nezatracujte úplně. Co tak 2-3 remontantní a 1-2 klasické odrůdy? Ať jsou vidět rozdíly a prodlouží se sklizeň. Je možné pořídit kontejnerované sazenice. Pokud remontantní kontejnerované dobře zasadíte ještě letos v létě, do jara se jim rozrostou kořeny a v podletí příštího roku budou už plodit naplno.
PS wink - na Titánii se ještě těším (540m/m), dětem bez „zácviku“ ale opravdu smrdí (proto rusky smarodina). JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 3.7.2012 9:13

Všechny odrůdy lze stříhat úplně stejně. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.134 (?), 5.7.2012 11:08

Po opětovném přečtení zdejších diskusí mám také ten pocit, že se všechny druhy daji stříhat stejným způsobem.Nechat živé loňské výhony pro dřívější sklizeň.Letošní budou rodit více ale později a ty suché výhony odstranit.Podle mne to jde i u remontujících odrůd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.2 (?), 9.7.2012 13:10

cheekyJistěže mate pravdu.ALE figl ve střihu a ošetřovani porostu malin neni zda se jedna o jednouplodici nebo o remontantni.Staleplodici přesněji opakovaněplodici odrudy střihem připravite o dalši sklizen.Remontantni odrudy se daji sklizet běžně i v listopadu, a to většina zahradkařek chce mit už zahradku uklizenou a připravenou na přezimovani.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 219.2 (?), 9.7.2012 19:41

Můžu to přeci ostříhat až na jaře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 141.175 (?), 27.6.2016 12:20

Stříhání se odvíjí právě od těch skutečností ve kterých máte hokej. :D

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 141.175 (?), 27.6.2016 11:33

Některé silnější odrůdy vytěsní ty slabší :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 211.126 (?), 31.7.2012 10:02

Mám vyzkoušený Tulameen, plody jsou velké a dobré. V poslední době všude chválí remotantní odrůdu Polka, až mě to taky zlákalo ke koupi. Zatím nemám zkušenost. Plody údajně velké a výborné, nabízí ji už většina zahradnictví.

Mo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika