Špendlíky či ryngle?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
MarcelaF - (2) 
3.2.2005 12:25, zobrazeno: 151532x
Ahoj!
Mám prosbu. Mám ráda obyčené špendlíky,blumy a takové to staré ovoce našich babiček.
Zatím marně pátrám v zahradnictvích ...
Pokud jsem vykopala stromek např. žlutých,či fialových špendlíků někde v poli,nebo u cesty - ikdyž byl stromeček malý,nikdy nepřežil.
Máte nějakou zkušenost,či radu?
Děkuju Marcela
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 26.12.2005 14:23
Zrejme se jedna o nepresnost,spendlik je žluta svestka ,ktera se pěstovala a byla znama asi nejvice v oblasti Valašska a vůbec severni Moravy.Blo to oblíbené ovoce ze ktereho se delala vynikajici marmeláda i palenka.Bohužel po nástupu šárky švestek toto ovoce teměř vymizelo a přežívají v některých lokalitách posledni stromy.Možná že se toto ovoce podaří oživit.V ostatních častech republiky se pod timto názvem pěstuje myrobalán kterých je nepřeberné množtvi ,,kultivarů".velmi často se používají jako podnož pod švestky .Plody většinou nejdou od pecky a jsou KULATE.Spousta starých odrůd zaniká at z důvodů nemocí jako u švestek a nebo tím že je školky nemnoží z mnoha důvodů.
Velmi zajímavy byl kříženec tmaveho myrobalánu(plody tmavě červene ,téměč s černou slupkou) a merunky.Tento kříženec ma plody menší meruňky,s oranžovou dužinou a červenočernou slupkou.Dužina je nejvic chutná těsně po dozrání,pozdej rychle moučnatí a ztraci štavnatost a chuť.Velmi dobrá na zavařování.Bohužel je náchylná na šárku,ozdravování je finančne velmi náročné a nemocné stromy se nesmi rozšiřovat.Na moravě je jen nekolik posledních stromů zásluhou několika nadšenců. Miroslav Chovanec
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 235.12 (?), 30.6.2006 9:13
Špendlík je myrobalán, je to velmi rozmanitě vypadající kěř či strom dorůstající mnohdy obludných rozměrů, s trním nebo bez trnů, se žlutým až velmi tmavě zbarveným ovocem v plné zralosti mdlé chuti. Trpí šárkou a množení slivoní odkopkem netnámého původu by se mělo zakázat. Existují i kulturní odrůdy "špendlíku". U nás jsou povoleny pouze dvě ukrajinské odrůdy a to "Obilnaja" a "Zurna".
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 10.34 (?), 28.9.2006 6:47
Vážený, špendlík v žádném případě není myrobalán, ale je to druh slivoně, latinsky Prunus domestica, kdežto myrobalán je latinsky Prunus cerasifera. Asi nejznámější kultivar špendlíku je známý "Katalonský špendlík, ale myslím, že se množí minimálně. Pohodu přeje Stanislaw:-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 107.84 (?), 15.12.2006 12:24

Naposledy jsem viděl několik stromů špendlíku u silnice na Kyjovsku. Marně sháním stromek špendlíku.

Špendlík není mirabelka, jak se omylem hlavně na Moravě říká. Špendlík je podlouhlý a podobný švestce, jenže žlutý. A také má pochopitelně jinou chuť a vůni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 149.8 (?), 11.8.2009 19:44

Dávám za pravdu tomuto pánovi, že špendlík není mirabelka. Pocházím z kyjovska a mohu potvrdit, že plod špendlíku má žlutou barvu a jeho chuť je velmi odlišná od plodu ze stromu švestky domácí,  jejíž stromy jsou šarkou téměř zlikvidovány. Za mého dětství jsme na zahradě měli dva špendlíkové stromy, dávající chutné plody, každoročně měly oba stromy velikou úrodu. Jeden z obou citovaných stromů měl plody s dobrou odlučitelností od pecky, tvarem i hmotností podobné plodu švestky domácí. Druhý zmíněný špendlík měl plody neodlučitelné od pecky, tvarem podobné spíše durancii, hmotnost plodu byla o poznání nižší než u durancie. Z hlediska kulinářského byl pochopitelně oblíbenější plod s odlučitelností od pecky. Moje maminka byla znamenitá kuchařka a cukrářka, a plody špendlíků ve velkém množství všestranně zpracovávala. Podotknout musím, že špendlíky jsme nevyužívali k výrobě pálenky, u nás měla přednost slivovice ze švestek. Stromy jsme nakonec porazili z toho důvodu, že veliké množství opadaných přezrálých plodů na trávníku hnilo a lákalo zejména vosy a ničilo trávník. Úklid opadaných plodů byl "nekonečným příběhem". Vosy ohrožovaly mé sourozence i mne a další děti, které si k nám toto ovoce chodily sbírat i česat. Vos bylo opravdu mnoho. Takže z vlastní zkušenosti nemohu potvrdit zničení špendlíkových stromů šarkou, jak se o tom občas hovoří. Ostatně od patnácti let žiji v jiné lokalitě, daleko od svého rodiště a ve městě. Sám zahrádkařím a pěstuji ovoce, ale zde jsem nikde o špendlíkovém stromu ani neslyšel. Jistě bych plody špendlíku rád ochutnal, z vlastní zkušenosti bych jejich pěstování nedoporučoval tehdy, pokud pěstitel celou úrodu nemůže zpracovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 180.128 (?), 11.4.2007 16:00
Nevím zda není pozdě čtu Vaši informaci o špendlících a musím reagovat a zároven Vám nabídnout možnosti tyto stromky rozmnožit ,budete li mít zájem dejte vědět.Žlutý špendlík máme na zahradě vysazen jiš asi 100 let ,který sázel můj děda (otci by bylo 92 ) a ten strom pamatoval jako dítě.Mohu říci že zrodí každým rokem .Je obrovský.Dále máme i Vámi popsané červené špendlíky ,o těch Vám musím prozradit že si je pamatuji 1 stromek a ještě bývaly červivé ,tak ho můj otec zlikvidoval,ale po x-létech vzrazil z kořenů asi o 20 mertů nový a ten má plody bez červů již x-let.Obojí plody jsou neskutečně dobré a marmeláda z nich je k nerozeznání ba chutově lepší než merunková.   Každým rokem výrůstá x-stromků které likvidujeme,ty co jsme nechali červené jsou naprosto chutově stejné bez nějaké úpravy.Se žlutýma jsme to jaště nezkoušeli.J REICHARDT
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Humila - (26) - 75.64 (?), 26.1.2015 23:46

Je to již 7 let, kdy jste napsal tento příspěvek. Nevím tedy, zda je dosud aktuální.

Špendlíky, jako ovoce, kdysi dávno přinesly do zahradnické učňovské školy moje spolužačky. Tenkrát jsem se o zahradničení až tak moc nezajímal a proto jsem si jej nenamnožil. Ale občas si na něj vzpomenu, protože od té doby jsem jej neviděl.

Využívám tedy této příležitosti abych se zeptal, zda by bylo ještě stále rouby špendlíku získat. Děkuji předem za event. odpověď. humila@centrum.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 26.1.2015 23:57

V zahradnictvích jej zakoupíte například pod označením Mirabelka nancyská.

Kříženec M.nancyské s "čačankou" pod názvem Belamira si sice podržel rezistenci vůči šarce (PPV), ale odolnost Moniliózám poklesla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 27.1.2015 7:00

"V zahradnictvích jej zakoupíte například pod označením Mirabelka nancyská".

Ale ne - špendlík (ne lidové označení pro plody myrobalánu) je něco jiného, než mirabelka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika