Kanadská borůvka - je samosprašná?



host - 130.109 (?) 
16.5.2011 12:08, zobrazeno: 23608x

Dobrý den,

včera jsme si v zahradnictví koupili kanadskou borůvku, přesněji Vaccinium cor. Brigitta.  V zahradnictví nás ujistili, že se jedná o samosprašnou borůvku a stačí nám tedy jedna rostlina. Teď jsem ji dle latinského názvu hledala na internetu a dočetla jsem se, že se jedná o cizosprašnou rostlinu a potřebuje prý jinou odrůdu borůvky pro opylení. Mohl by mi nějaký zkušený pěstitel poradit, jak to tedy je?

PS: Sousedka má na zahradě kamčatskou borůvku, stačila by pro opylení?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 49.39 (?), 16.5.2011 12:29

Kamčatská borůvka neopylí kanadskou borůvku.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 69.62 (?), 16.5.2011 13:45

Až na vyjímky jsou borůvky částečně samosprašné. Přítomnost další odrůdy zvýší úrodu. Měla jsem Northland a po 5 letech jsem sklidila cca 5 litrů. Následující rok jsem si pořídila další odrůdy a z Northlandu jsem sklidila 9 litrů. I když to zvýšení mohlo být tím, že se keřík rozrostl. Teď mám odrůd 14 a všechny mám v nádobách - kulatých kalfasech.

Tak bude asi nejlepší, když se pořídítepro jistotu ještě jednu. Jsem zvědavá na zkušenosti dalších.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 106.232 (?), 30.5.2011 3:44
Ad 1 : Kamcatska cucoriedka neni cucoriedka (vaccinium), ale Zimolez Kamcatsky (lonicera). Kamcatska cucoriedka je len obchodny nazov. Cize tato Vam kanadsku isto neopeli. Spolocne maju iba to ze su to kry, maju zelene listy a modre plody, geneticky su uplne odlisne. Ad 2 : Kanadske cucoriedky su az na par vynimiek cudzoopelive aj samoopelive. Vysvetlim. Ked sa kvietok rozvinie, je na svoj pel necitlivy a potrebuje pre opelenie inu odrodu. Ked vsak do urciteho casu nedojde k opeleniu, zacina byt citlivy aj na svoj pel. Cize ak mate jednu odrodu, dockate sa plodov. Vzajomne opelenie s inou odrodou, vsak zaisti vacsie plody u oboch rastlin a spolahlivejsie opelenie. U niektorych odrod je rozdiel v pocte opelenych plodov vacsi (max cca 30%), u inych mensi az ziadny. V kazdom pripade sa odporuca mat minimalne dve odrody, nakolko ten rozdiel vyplyvajuci z kvalitnejsieho opelenia a vacsich plodov byva zaujimavy. V Statoch sa na to robili aj vyskumy a vo velkovysadbach davaju podla ich doporuceni presne stanovene odrody ku inym odrodam do riadkov, pre maximalizaciu vynosu. Pokial mate skutocne kanadsku cucoriedku, plati co som napisal a co pisali prispievatelia vyssie. Pokial vsak mate Aljassku, alebo Kamcatsku, potom to niesu kanadske cucoriedky. U zimolezov opelovacie pomery nepoznam ale princip je ten isty. Viac odrod - vacsia uroda. U Muchovnikov (kvazi Aljasska) neviem. Brigitta je z neskorsich odrod. Plody ma velke a chutne. Ja ju nepestujem, takze tento udaj o chuti aj neskorosti, je len sprostredkovany z webu a zo skusenosti inych pestovatelov. Prajem vela uspechov v pestovani.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 74.138 (?), 3.7.2013 9:38
Ma nekdo zkusenosti s opylenim kamcatek? Odruda Duet se mi svym zakrslym vzrustem hodi spis na skalku 50 metru od ostatnich kamcatek a nevim zda pro jeji opyleni k ni musim pridat odrudu jinou, nebo zda se vzajemne opyluji 2 keriky Duetu. Dekuji. Jindra
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 96.54 (?), 5.7.2013 11:36

Duet by měla být samosprašná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.230 (?), 8.3.2020 10:44

Dobrý den, muž zakoupil kanadskou borůvku ale už se neoptal zda je samoprašná nebo zda potřebuje k sobě další keřík. Ještě sme borůvku neměli takže je to takový pokus zda se nám ujme také, když kdekoliv čtu jaké jsou výsledky. Půdu máme jak kyselejší tak i hlinitou což prý borůvky vyžadují. Druh dle štítku by to měl bý Herbert. Na netu jsem nedohledala více info. Děkuji za odpověd s pozdravem Lucie H.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 57.222 (?), 8.3.2020 16:04

Jedna rostlina je i z hlediska urody malo, prikupte dalsi. Kan. boruvky vyzaduji pH pudy 3.5-5.0, coz se bezne nevyskytuje. Pro vysadbu to chce aspon 1 pytel raseliny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 8.3.2020 22:23

Kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum) původně samosprašné nebyly, ale čím mladší kultivar, tím lepší je jejich částečná samosprašnost. Přesto dosud není žádná plně samosprašná, takže pokud máte na zahrádce dva/tři kultivary, je počet plodů i jejich velikost podstatně větší.

Je dobré, že víte odrůdové jméno již zakoupeného kultivaru, takže víte že budete potřebovat s jiným jménem a nejlépe i s jinou dobou zrání. Herbert je pozdní a proto by jste si měli dokoupit středně_rannou (např. Duke, Bluecrop) a velmi_rannou (např. Earlyblue, Goldtraube 23), případně polopozdní (Goldtraube 71).

Pokud máte půdu hlinitou s nízkým pH (např. železité červenice), nemusíte výsadbovou jámu vystýlat separační folií pro oddělení rašelinového substrátu od podloží). Při nákupu rašeliny je potřeba dávat pozor na to, aby nebyla neutralizovaná, ale je lepší nakupovat mladší (bílou) hrubě vláknitou z pobaltí. Na řeči pseudoekologů o tom, že nákupem přírodní rašeliny drancujete přírodní zdroje nedejte. Přes 90% světové těžby rašeliny je ta tmavší, která projde kamny (jako u nás hnědé uhlí). Ta světlá je vlastně odpadní skrývka povrchových vrstev.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika