Kanadská borůvka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 70.100 (?) 
12.7.2010 13:39

Já Vám naprosto neupírám snahu diskutovat v teoretické rovině, nicméně toto fórum je více prakticky zaměřené a příspěvky takto zaměřené jsou "více vítány". Váš příspěvek (ky) mě nijak nepomýlil, dokážu se orientovat sám. Jen jsem chtěl poukázat na to, že rozpoznání SKUTEČNÉ odrůdy borůvky, která mi roste na zahrádce je oproti jablku prakticky nemožné. Nejsou informace, pomologické popisy, nic. A ten důraz na praktičnost - přečtěte si, co se tu o borůvkách napsalo. Stejně jako v jiných internetových fórech a tématech, v podstatě diametrálně odlišné názory. Jeden radí čistou rašelinu, druhý, že je to nesmysl. A tak podobně. Proto jsem rád, že se ve Vašich příspěvcích občas objeví i nějaká praktická zkušenost. Dobrý je nápad s bazénkem, bohužel pozdě, fólii jsem zespodu propíchal. Ale taky mě to mohlo napadnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 187.104 (?), 18.7.2010 15:33

Ako pisete. Rozpoznanie skutocnej odrody cucoriedky neni v sucasnosti prakticky mozne. Dobre je, ze sme problem pomenovali. Aspon vieme co treba riesit.

Modelovy pripad: Pretoze ak si kupite viac odrod cucoriedok a niektora Vam zachuti viac, je prirodzene, ze by ste si ju chceli dokupit. A ajhla. Pri prvej urode zistite, ze tie nove kriky neni to co ste chceli.

Kde sa teraz stala chyba? Bola povodna ina? Su nove ine? Ako riesit danu situaciu? Podrobnejsi popis znakov jednotlivych odrod by sa hodili, ale zas na druhu stranu, pokial by sme isli podla zahranicnych webov alebo podla nasich webov, ci podla pozorovani zahradkarov, stale nevieme na sto percent urcit o ktoru odrodu sa jedna. A to mnohym obchodnikom vyhovuje. A nielen tym na trhu. Rastlinka je odroda taka, aku si momentalne praje zakaznik. Na slovensku jeden taky, nie trhovy obchodnik je, co v minulosti toto praktikoval a nepochybujem, ze sa nejaky najde aj v cechach. Nechcem nikoho hadzat do jedneho vreca. Vacsina obchodnikov su cestni ludia, ale ani oni nemaju moznost si overit, ci to, co im bolo dodane, je v skutocnosti to, co si objednali. Dokial nebude dostupna moznost, ako si overit pravost odrody, dovtedy tu tieto pochybnosti a rozcarovania v pripadoch podobnych modelovemu budu.

Je to problem, ale s nim si my drobni pestovatelia asi neporadime.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 187.104 (?), 9.7.2010 0:27

zabudol som sa venovat este folii.

Foliu treba nejaku pevnejsiu, napriklad tu, ktora ide pod bazeny. Vytvori sa z nej bazenik, cca 10 cm vysoky (vyska a tym aj prehlbenie jamy je zavisla na Vasich moznostiach a zameru), na dno celej jamy pre pestovatelsky substrat. Ak sa obavate, ze by cucoriedky mohly mat vacsinu korienkov ponorene vo vode (to je u nich krikovrazda), vykopte pre ne a bazenik jamu o par cm hlbsie. Neviem aku hlboku kopete jamu Vy, takze nemozem ani povedat ako hlboko to mozte dat. Skusim odpovedat ako politik. Ked napustite ten z folie vytvoreny bazenik az po okraj, nesmie zasadena cucoriedka stat korenmi vo vode, ale nesmie byt prilis hlboko, aby sa voda spolahlivo dostala z bazenika vzlinanim ku rastline. :)

Myslim, ze par najhlbsimi korienkami by to prezila. Kedze koreni velmi plytko, da sa toho dosiahnut. S Vasimi skusenostami nadobudnutymi pri pestovanim takeho kvanta krikov o tom ani nepochybujem.

Vacsinou sa z boku do takto vytvoreneho bazeniku zavedie trubka, na ktoru sa mimo polievania nasadzuje vicko, aby sa voda v lete tadial nevyparovala.

Teraz ku zmyslu. Kedze cucoriedka je rastlina oblubujuca vela slniecka a vela vlahy, ci poviem to inak, stale vlhky substrat v okoli korenov, vzlinanie vody z bazenika tuto podmienku zabezpecuje. A to rovnomernejsie, kvalitnejsie a hlavne dlhodobejsie.

Pri vysadbach viacerych krikov do jednej jamy, alebo aj solo jedneho kriku, to setri cas polievania aj castost tohoto ukonu. Navyse mozte bez obav polievat aj na prave poludnie uprostred horucav, nakolko voda ide pod korene a nepopali listy rastline. Su ale ludia, ktori zamerne kopu sirsiu jamu pod cucoriedky najma preto, aby zvacsili objem tohoto bazeniku. Prebytocna voda odtecie ponad okraj bazenika do pody a tym padom nedochadza k premokreniu korenov.

Tak isto je to mozne spojit pri vacsej ploche so zachytavanim dazdovej vody do trubky smerujucej pod zem do bazenika. Usetrite si tym hodne prace s polievanim.

No a teraz k vyplni bazenika. Tu sa pestovatelia roznia. Niekto pestuje cucoriedky v raseline a cely profil vratane bazenika naplna raselinou. Ini zas pouziju keramzit, ini kamene a zasypu to pieskom a az nad to daju substrat. Niektori medzi bazenikovy a pestovatelsky substrat vkladaju netkanu textiliu a niektori aj po okrajoch stien, aby nedochadzalo k prerastaniu korenov do povodnej vacsinou zasaditej alebo vapenatej zeminy ale dochadzalo k presaku prebytocnej vody do okolitej pody.

Univerzalny sposob neexistuje. Realizacia je na kazdom pestovatelovi zvlast. Ale princip je vlastne vsade rovnaky. Predlzit vlhkost substratu po zalievke, alebo dazdi a vytvorit tak cucoriedkam priaznivejsie zivotne prostredie aj bez zalievania. Vo velkovysadbach sa pouziva lacnejsia metoda ako zakopavanie folie pod sadbu. Kvapkova zavlaha. A odporucaju polievat aj v kraji, kde su kazdorocne vysoke zrazkove uhrny.

Inac ja pestujem cucoriedky v cistych smrekovych pilinach (mozu byt z akychkolvek ihlicnanov) a uz aj hoblinach. No az tak uplne ciste niesu. Je tam troska raseliny zo sadenia. Niekde som zachytil aj nejake poplasne rci, ze vraj su toxicke. To by mohli byt ak by boli niecim napustene. A kto neveri, kludne nech sa pride pozriet. Ked ich tam sypem az tak prenikavo vonajuu po miazge. Je to velmi vyrazne a aromaticke, ale keby som tam musel byt dlho v kuse, asi by ma rozbolela hlava. Za den, dva tu aromu ale vietor vyveje.

Ked odbudnu, dosypem a nezabudam z jari viac hnojit dusikom (siran amonny), lebo piliny ho pri tleni vo vacsej miere spotrebuvaju a potom sa nedostava rastlinam. Prisypam vacsinou na zimu. Ma to dvojaky efekt. Chranim korenovy bal pred premrznutim a piliny sa v zime velmi dobre rozkladaju a nerozfukava ich vietor. :) Ale nerobim si nejaky kalendar, kedy ich dosypat. Na rast sa nemozem stazovat. Ako som uz popisoval vyssie. Rastu ako odtrhnute z retaze. Rozmyslam, ci to nahodou neni krizenec cucoriedok s Adelkou co este nevecerala.

Preto rodinna rada nakoniec povolila vysadbu dalsich 6 krikov na nasej travnikovej plantzi. :D

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 151.195 (?), 21.6.2006 21:47
Zásadní chyba-kan borůvka musí být v rašelině. Hrabanka s pískem je pro ni nevhodná.Jen čistou rašelinu!!! Není pravda že musíbýt dvě. Je to lepší,je větší úrodnost,ovšem ne žádná nebo minimální. Dejte ji do čisté rašeliny.Zakoupíte ji v každém květinářství. Myslím si taky,že není ani ideální pěstování v nádobě. Lepší je ji vysadit ven.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 10.34 (?), 22.6.2006 6:52
Dobrý den. Tak v tomto budu tvrdě oponovat. Kanadská borůvka nemusí růst pouze v rašelině, protože poroste téměř ve všem, co vykazuje kyselou reakci. Na vlastní oči jsem viděl rostliny, vysoké skoro 150cm růst ve směsi borovicové hrabanky a jemného písku. Záleží hlavně na kyselosti. A pokud budete kupovat pouze rašelinu, tato nesmí být vyvápněna, což některé záměrně jsou! Prima den Vám přeje Stanislaw:-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 167.136 (?), 28.7.2006 16:47

Já dávám každý rok smrkové piliny. za 4 roky je keř 1 m vysoký. zalévat taky možno železitou vodou ze studny. Nesmí být chlorovaná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 151.195 (?), 21.6.2006 21:53
Ještě něco. Nemusíte ji projíždět štětečkem. Zkrátka:Vysadit do rašeliny,přihnojovat hnojivem na borůvky.Nejlíp zakoupit v květinářství,ne v supermarketech!!! Zalévat dešťovou vodou(!!!). Nikdy (ani odstátou) z vodovodu. Toť vše. 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 167.136 (?), 28.7.2006 16:50

kdy a jak keř řezat? Poradíte?

jar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 207.34 (?), 21.7.2009 11:25

Dobrý den, prosím moc o radu. Uvažuji o kanadských borůvkách. Chtěla bych je koupit již teď dokáže ještě na zimu zakořenit? Nebo ji dát do jara zatím do třeba většího květináče? A také bych poprosila o radu, kde na internetu ji koupit? S jakým zahradnictvím máte dobré zkušenosti?U nás je nikde v okolí v zahradnictví nemají:(A jaké odrůdy? Chtěla bych vzít 2 ale nevím jaké... ohledně pěstování jsem se vše dočetla a naštudovala, snad se zadaří:)předem děkuji moc za odpověď. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 49.39 (?), 21.7.2009 12:26

Vysadit hned ven do dobře připravené půdy - hodně rašelinové!!! Zakoření spolehlivě a je to naprosto mrazuvzdorná rostlina.

S internetovým obchodem neporadím, ale mají je skoro v každém zahradnictví ("v každém dobrém zahradnictví". A když ji nebudou mít zrovna teď, jistě ji do podzimu dostanou a vysadit ji můžete potom.

2 rozdílné odrůdy je potřebné kvůli jejich dobrému opylení; jen některé odrůdy jsou prý samosprašné (myslí, že Goldtraube).

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika