Jochelina



host - 158.236 (?) 
11.5.2012 9:23, zobrazeno: 7723x

dobry den,

muzete, prosim,  porovnat jochelinu a jostu - plod, chuť...

dekuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 98.57 (?), 5.7.2015 16:59

myslim si, ze josta je rybiz s angrestem a jochelina angrest s cernym rybizem, kterou mam na zahrade a nedela strapce jak rybiz ale spíš jako angrest. Zdravim

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.81 (?), 5.7.2015 19:12

Dobrý den.
Porovnat Jostu a Jochelinu nemůžu, protože Jochelinu neznám. Jen její obrázky a texty o ní. A přesto píšu do této diskuze.
Píšu proto, že Josta není jen jedna a neměnná odrůda. Jost je více různých. Tak kterou máte na mysli? K těmto křížencům mám totiž osobní vztah, který vznikl začátkem 70tých let na škole technicko-biologického zaměření. Tehdy zřejmě osnovy požadovaly opakovat, že druhy se nemohou mezi sebou křížit. Uvedl jsem informaci z tisku, že v Německu šlechtitel vypěstoval tyto (a další) křížence. Za opakování této informace ve škole mi pedagog hrozil snížením známky z chování. Dnes může o Jostě mluvit a psát každý a dokonce jí i pěstovat. Inu pokrok.
Znám alespoň tři typy Josty. Jeden tvoří vzpřímené, vysoké keře se silným dřevem. Plodí převážně v přisedlých hroznících po 2-3 bobulích, někomu větší, někomu menší plody. Pak typ, který je více poléhavý a mívá bobule převáženě jednotlivě. Zdá se mi, že i trochu větší. Před časem se prodávala zřejmě polská odrůda Josty se jménem Kroma. Mívá list i na dlouhé stopce hrozníku.
Tak jako rybíz, i Josta dobře klíčí že semínek na vlhkém, přistíněním místě, třeba pod keřem a to bez jakékoli péče. Připadá mi zajímavé, jak se malé semenáčky Josty vzhledově mezi sebou liší. Některé připomínají více angrešt (i s trny), některé více rybíz. Později ale tyto rozdíly ve vzhledu mizí. Mám takových semenáčku řadu a jsem zvědavý na jejich plody. Zkuste si také vypěstovat „vlastní“ odrůdu Josty ze semínka. Na vhodném místě to jde samo. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.74 (?), 8.4.2018 21:46

Jochelina má v porovnání s Jostou sladkou chuť, bobule jsou spíše více do červena. Problém je, ale padlí. Konečky větví zhruba v době, kdy jsou už plody zralé, začínají chytat bílou plíseň či padlí? Je tedy třeba ošetřit nějakým fungicidním přípravkem. Prevence je snad částečně slumnné místo a větvě více nad zemí, aby byly vzdušné, tedy prořez. Možností je i zakrácení napadených konců větví, přesto plodí i dalším rokem. Jochelina se pravděpodobně šíří volně mezi zahrádkáři a asi to není zaregistrovaná odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika