Jaké ovoce sázet?



Stránky: 1,  2   
host - 18.164 (?) 
27.5.2009 20:59, zobrazeno: 14472x

Nějak poslední dobou není nic zajímavého, tak přidávám.
Čím se řídit? Tím, co nám chutná a tím, co se nedá koupit v obchodě.
Jahodami se obvykle začíná.Když se zasadí včas aspoň v červenci tak stihnou dobře zakořenit a příští rok už je úroda.Jednou plodící sazenice stojí asi 6kč, stáleplodící stojí asi 15kč. Soused položil na záhon černou folii a do ní udělal otvory a zasadil.Pod tím to hřeje, takže je už má před dozráním.Brzkou úrodu můžeme čekat od malin, velkou od ostružin.Dnes už nikdo nesází trnité ostružiny.Maliny jsou také jednou plodící a dvakrát za sezonu plodící, červené i žluté.
Já doporučuji zasadit aktinidii kolomikta samčí i samičí. Je to moc chutné ovoce a moc zdravé, nikde to nejde koupit hotové.Věřím, že během několika let to bude mít skoro každý, jen skalní nedůvěřivci ne.
Rakytník by měl být všude, samčí i samičí rostlina.Dále sázím angrešt, odolné odrůdy, rybíz raný i pozdnější, červený, bílý i černý.Mám rád i meruzalku.Vůně jejích květů mi vždy připomene dětství.Velké samičky čmeláků z květů rádi mlsají.Jostu lze také zkusit.
Ze stromů mi moc chutnala sladkovišeň amarelka královská.Ta se musí nechat hodně vyzrát aby měla nejlepší chuť.Když uzraje, změknou plody a nejde je dopravovat, mačkají se, jen v malých kelímcích jako maliny by to snad šlo.Proto se nedostanou koupit. Třešně sázíme už jen na zakrslé podnoži.Višně mají větší použití v kuchyni nežli třešně.
Bez hrušky letní podzimní i zimní by to asi nebyla zahrada.Jabloně musí být, nejlépe odolné, podzimní i zimní, může být i letní.Švestka a ryngle by neměly chybět.Zbývá ještě pár možností, kdoule na zavařování, moruše na mlsání, Ovocná hlošina a čínská višeň pro děti.Dobrou chuť

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 122.179 (?), 28.5.2009 16:12

Tak ještě mišpuli, dřín,fíkovník a oskeruši...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 22.36 (?), 7.6.2009 0:24
a co ''ovocné'' druhy dřišťálů, mahonií, dřínů (mas, kousa), fuchsií? Jeřabiny, aronie, Ziziphus, Asimina triloba, Diospyros virginiana, lotus, Kaki... nesmíme zapomenout ani na borůvky, zimolez kamčatský, muchovníky...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 18.164 (?), 7.6.2009 21:41

Ovocné zimolezy především sázet, Mrzí mne že jsem je opomenul.
Dřín je dobrý-je-li dobrá odrůda a ta se těžko shání.Oskeruše je moc velká. Borůvky samozřejmě taky-jsou důležité, ale pokud se na místě někdy povápnilo, už tam asi nikdy neporostou.
Někdo vzpomíná dřištál, jeřabiny tak tohle ovoce mi nějak moc nejede.Mišpule také ne.to jsem hodně spěchal, že jsem zapomněl muchovníky.
Ostatní jsou dost teplomilné, je-li teplé místečko u zdi a pod. tak asimina, diospyros virginiana, fík,možná i odolný zizyphus se může zkusit.Jsou to drahé rostliny.Někomu se mohou povést a bude z nich užitek i radost.V Chorvatsku v Poreči, to je dost severně jsem viděl i avokado, to by u más přežilo jen stěží.Bylo tam plné plodů, nevím proč tyhle věci jsou u nás v obchodech tak drahé.Možná tady je místo pro konkurenci.  Ted jsem viděl film o číně, jak tam zničili řeky a zašpinili a ted s tím zalévají pole a exportujou to. Je to problém něco brát z ciziny.V Makro prodávají zizyphus sušený, ale nazývají to obří datle.je to dobré ale asi je to z číny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 131.34 (?), 20.7.2018 10:56

Vím, že je tahle diskuse už poněkud staršího data, ale náhodou jsem na ni narazila a ráda bych se zeptala, co je to ta čínská višeň. Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 118.84 (?), 20.7.2018 12:45

Moja višňa je taká kyslá, že keď ju jem tak mám v tej chvíli oči ako číňan. Logicky z toho usudzujem že to asi bude tá čínská višeň.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 131.34 (?), 20.7.2018 13:47

Vidíte, to mě nenapadlo... že ale zrovna něco takového chce někdo sázet dětem surprise

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.179 (?), 21.7.2018 0:11

"Čínská višeň" je Prunus pseudocerasus (Google to zná, ne že ne).  Lída


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 12.161 (?), 12.8.2018 12:00

Váš pseudocerasus neznám. čínská višeň je prunus tomentosa, to už snad každý zahrádkář zná. Už jednou jsem si říkal že ji zruší, chytla na čerstvé výhony plísen a opadly listy. Ale na průvanu roste krásně a děti mají stále co obírat, plody nejsou kyselé, ale jsou sladké. Na těch reakcích co tady uvedli na můj první článek vidíte, jak hloupí jsou ti, kteří píší že je to kyselé a vůbec nevědí o čem mluví, ale kritizovat chtějí za každou cenu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.110 (?), 12.8.2018 19:13
12.161: Pravdu máte obaja, Vy aj paní Lída. Pod široký vágny pojem "čínská višeň" spadá tak Prunus tomentosa (česky Višeň plstnatá), ako aj Prunus pseudocerasus. A dokonca aj ďalšie druhy v rámci rodu Prunus, ktoré pochádzajú z východnej Ázie. V angličtine sa Prunus tomentosa označuje ako "Nanking cherry" a Prunus pseudocerasus ako "Chinese cherry". Ale aj angličtina v tom má trochu bordel (viď foto 3). IH



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika