Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Drobné ovoce > Jak zvýšit sladkost angreštu?

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.64.13 (?)
22.6.2018 18:48, počet návštěv: 1538
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, mám 2 stromky andreštu Invicta. Plodí pěkné velké plody a musím zaklepat, anim padlí jsem neviděl. Navíc letos je úroda extrémní. Dalo by se říct angrešt snů. Bohužel, jak už název napovídá, plody nejsou moc sladké, spíš tak decentně. Angrešt je na přímém sluníčku řekl bych celý den teď přes léto jak je vysoko, z jara taky minimálně 8h. Plody už jsou zralé = měkké a některé i samy odpadnou.

Dá se cukernatost nějak zýšit nebo mám smůlu a je to blbá odrůda? (letos to vidím spíš na marmeládu)

Popř. nějaký tip na dobrý sladký angrešt, který je odolný proti padlí?

Díky, Michal

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jak zvýšit sladkost angreštu?


PP. (5314) - xxx.xxx.9.135 (?)
22.6.2018 19:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám pocit, že letošní počasí sladkosti nepřeje. Drobné ovoce i třešně jsou málo sladké. Přičítám to překotnému dozrávání, kdy rostliny neměly dost času vyrobit cukry, respektive škroby. Vědecky podložené to nemám.

Připojit reakci
      

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.33.10 (?)
22.6.2018 20:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud jsou    tresne a drobne ovoce  malo sladke   je potreba  podle chuti   na taliri    posypat cukrem     podle mne je vetsina drobneho ovoce  mirne nakysla  napriklad rybiz

Připojit reakci
         

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.68.54 (?)
22.6.2018 21:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neuvažujete nad tým že by ste vydali nejakú odpornú publikáciu? napr. knihu? Je obrovská škoda aby Vaše jediňečné a cenné znalosti ostali len tu na fóre...

Připojit reakci
   

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.68.54 (?)
22.6.2018 21:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukornatosť aj iné chuťové aspekty sa rok od roku mierne líšia, ale vo Vašom prípade to bude skôr vlastnosť danej odrody.

Niektoré ovocné druhy výrazne strácaju sladkosť pri nadúrode alebo preťažení(pomôže správny rez a prebierka plodov), ale či to môže byť aj u egrešov tak to nemám poňaťia. Niesom milovníkom tohto ovocia a pestujem ho len v minimálnom množstve.

Připojit reakci
      

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.254.170 (?)
22.6.2018 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pro mě špatná odrůda, zkuste Niesluchowskeho. Oproti Invicte super. Já Invictu po dvouletém zkoušení vykopat. Happy.
Připojit reakci
   

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.136.197 (?)
22.6.2018 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ano je to blba odrůda. Zkuste jakoukoliv jinou. Je nejvíc protezovana. Proč asi? Mě třeba v poslední době chutná Prima od p. Vávry z KM, takže česká, chuti trochu jako Bílí nádherný, chuť fakt eno nuno :-) a stejně raná. Nebo pokud chcete sladký a jisté dezertni chutě tak červený Niesluchowski. __ Jinak souhlas s p.PP, taky se mi zdá to urychlení na škodu cukernatosti. __ K. z B.
Připojit reakci
      

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.64.13 (?)
22.6.2018 22:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No Invictu určitě nechám, kvůli zmíněným pozitivním vlastnostem... po přidání cukru je v marmeládě super. A dokopim do zbylého volného místa nějaký lepší na přímý konzum. Díky za tipy, jsou Vámi zmíněné i rezistentní proti padlí? Michal
Připojit reakci
         

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.136.197 (?)
23.6.2018 4:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nevím jaké pozitivní vlastnosti máte na myslí. No patří k větším a je rezistentní. No to je u mě Prima taky, no možná i větší, ale chutí úplně někde jinde, jinej level!! No vyzkoušej te. Všechny nove odrůdy jsou rezistentní, mám krom P., a Niesluchowskeho, Dagmar, Rixantu, Vikinga, Krasnoslavjanskeho, Paxe, Neguse, Reflambu. Vše rezistenty a je toho víc na R spousta odrůd z Německa R jako rezistentní, dále Zebin a Veliš (druhý z nich má být lepší), Alan, Kameniar a spousta dalších cizích i domácích, jak říkám všechny nové jsou rezistenti. __ Muzete se podívat do různých databázi odrůd (p. Vysloužila Sumperacek nebo Ukzuz na eagri) prostě si o tom něco přečíst. Když jdu kupovat nové auto taky o tom musím něco vědět, nebo si vezmu sebou někoho kdo tomu rozumí. :-) __ Není důvod lpět na jedné odrůdě, zvláště když je protezovana a i léta byla licenčně vlastněna jedním nejmenovaným zasílatelskym zahradnictvim s krásným letakem, ale.. __ K. z B.
Připojit reakci
            

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.64.13 (?)
23.6.2018 8:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě, že si dělám průzkum než něco koupim, akorát co se týče chuti, tak to je dost subjektivní věc a pokud už jsem třeba ochutnal u známých něco a chutnalo mi to, tak mi odrůdu neřekli, protože je to nezajímá nebo už zapoměli. Takže v tomto ohledu je to těžké. Navíc zahrada není nafukovací abych toto testoval sám.

Každopádně díky za info. Michal

Připojit reakci
               

Jak zvýšit sladkost angreštu?


vyslouzil (16154) - xxx.xxx.236.1 (?)
23.6.2018 10:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Angrešt se často pěstuje jako konzervárenská surovina - na kompoty a jako přísada do džemů a marmelád z aromatičtějšího ovoce chudého na pektiny (např kiwi). Za tím účelem se šlechtí odrůdy s hladkou slupkou a bezbarvou, zelenou či žlutou dužinou. Sladkost tu není tolik důležitá. Typickou odrůdou minulosti byl Bílý nádherný
   Naopak odrůdy pro přímý konzum mají mít větší plody, s výhodou barevné a sladkou aromatickou dužinu. Typickou odrůdou minulosti byly Zlatý fík, Šolcova naděje,...

Připojit reakci
            

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.185.138 (?)
23.6.2018 16:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zrovna Zebín a Veliš mě nijak neuchvátily a padly do sklenic, tlustá kůže. Favoritem je Hinomaki red a Nesluchovski, až dojdou, bude Bílý nádherný, který se ale musí stříkat. Přijde mi chuťově dobrý, žádná vycpávka s pektiny.

Na téma chuti angreštů je tu nejméně jedno vlákno, nakupovala jsem podle něj ty chutné, naštěstí se najde uplatnění i pro ty kyselé.

Připojit reakci
               

Jak zvýšit sladkost angreštu?


vyslouzil (16154) - xxx.xxx.236.1 (?)
23.6.2018 16:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bílý nádherný je klasika, Chutí určitě nezklame. Ale už v době, kdy to byl absolutně nejpěstovanější angrešt, se bral jako spíš konzervárenská odrůda.  Česká koruna, Chryso, Skvost, Zlatý fík se chuťově hodnotily výše

Připojit reakci
                  

Jak zvýšit sladkost angreštu?


Daník (650) - xxx.xxx.100.59 (?)
23.6.2018 19:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nepochybně každá huba ráda něco jiného, ale u mě vedle Niesluchowského neuspěje prakticky nic - rezistenty jako Karát, Darek ap. jsem buď zlikvidoval nebo vymístil na periferii. Krom Niesluchovských jsem ponechal jakýsi červenavý Noname a Zlatý fík, oba mi ale přijdou oproti N k přímém, u konzumu kyselé.

Připojit reakci
            

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.254.170 (?)
25.6.2018 16:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vidím, že máte velký sortiment angreštu pane K. z B. Můžete mi doporučit nějakou sladkou odrůdu k stávajícímu Niesluchowskemu, která by dozrávála o něco později? Díky. Happy.
Připojit reakci
               

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.235.231 (?)
25.6.2018 18:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No z těch co mám my přijde nejsladci právě ten Nesluchowski, ale je to tím že je brzké a rád prezraje a výdrží na keřu a má tu dezertni chuť, sladká a přitom dobře mi přijde Dagmara a kupodivu i ten Negus. Paxa jsem vloni ještě moc neměl ale přijde mi taky sladší. Krasnoslavjanskeho jsem zatím nechutnal mám ho čerstvě od podzima. Reflamba je pozdější a taková spíš osvěžující, jakoby planejsi ale v těch největších hicech mi to přijde super. __ ale jak říkám nejvíc mi teď chutná Prima a ten Viking, mají takovou tu klasickou angrestovou chuť. __ zdravim Kryštof z Brna.
Připojit reakci
                  

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.254.170 (?)
25.6.2018 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Neguše mám taky, jenže vadí nám ty trny a drobnější a nakyslejší plody. Krasnoslavjanski jsem koupil zároveň s Niesluchowskym, ale ještě jsem neochutnal-špatně jsem přivázal kminek a ve větru se mi zlomil. Naštěstí se mi povedlo zakořenit vetvičku, ale letos na keříku ještě nic nebylo. Happy.
Připojit reakci
      

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.100.236 (?)
24.6.2018 20:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taký horúci máj a prvé tri júnove týždne ako ten rok si ozaj ešte nepamätám. Napriek tomu boli čierne ríbezle oproti iným rokom akési bez cukrov. Takisto skorá odroda ružovej ríbezle. Uvidíme ako dopadnú neskoršie odrody červených ríbezlí. Už sú pekne vyfarbené, ajj keď by normálne ešte nemali byť, ale hodne kyslé! Čerešne ani marhule sa chuťou nijako od normálu nelíšily napriep tomu že marhule dozreli o viac ako týždeň skôr ako je bežné a u čerešní to bolo možno aj o tri týždne skôr!

Připojit reakci
   

Jak zvýšit sladkost angreštu?


Standa_HK_ (893) - xxx.xxx.248.189 (?)
23.6.2018 21:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to odrůdou. některé jsou šlechtěny na vysoký obsah pektinů a kyseliny jablečné = pro potřeby želírování jamů.

Další věcí je, že syntéza cukrů probíhá do jisté mezní teploty a pak se metabolismus fotosyntézy změní na ochranu rostliny proti denaturaci přehřátím. Proto taky někdy v jižních státech vidíte natažené sítě proti kroupám i v době, kdy krupobití nehrozí = slouží jako náhradní systém přistínění v době poledního úpalu, ale nestíní při ranním či večerním "nízkém sluníčku"

SfK.

Připojit reakci
      

Jak zvýšit sladkost angreštu?


host - xxx.xxx.18.183 (?)
23.6.2018 22:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

čiže jednoducho povedané príliš vysoké teploty majú nepriaznivý vpliv na sladkosť ovocia ak som dobre pochopil? A je to obdobné aj u ríbezlí, prípadne iných ovocných druhov?

Připojit reakci
         

Jak zvýšit sladkost angreštu?


Ivan Hlavatý (3157) - xxx.xxx.234.66 (?)
24.6.2018 10:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
18.183: Tak ako Ste to formulovali (teda nepriama úmera medzi teplotami a sladkosťou ovocia) to určite neplatí. Príkladom môžu byť (sub)tropické druhy ovocia ako banány, mango, ananás či figy, ktoré z nedostatku sladkosti podozrievať asi nebudeme (a určite ani z nedostatku expozície slnečnému žiareniu). Pojmy "sladkosť" a "obsah cukrov v ovocí" nie sú synonymá, prvé je subjektívny dojem, druhé merateľná hodnota. Navyše sacharidov je v ovocí niekoľko druhov, a tiež je dôležitý aj pomer medzi nimi a kyselinami. Taký Topaz chutí kyslasto, ale absolútny obsah cukru môže mať v skutočnosti vyšší než sladko pôsobiaca Júlia - len je maskovaný vyšším obsahom kyselín. Vnem sladkosti určuje predovšetkým samotný druh ovocia a v rámci neho jednotlivé odrody. Ostatné faktory (kvalita pôdy, expozícia slnku resp. suma slnečných dní, absolútne teplotné maximá/minimá, vlhkosť pôdy/vzduchu, vek a celková kondícia rastliny atď.) hrajú síce dôležitú, ale v porovnaní s genetickým nastavením druhu/sorty len vedľajšiu úlohu. Citrón nikdy nebude sladší než broskyňa, takisto Zvonkové nebude sladšie než Matkino. Iste, v rámci jedného ovocného druhu/sorty/konkrétnej jednej rastliny budú "sladšie" a menej sladké sezóny. Nie je to dané ale (iba) teplotami či nimi determinovanou dĺžkou vegetácie. Tento rok napr. skoré marhule dozreli o 2-3 týždne skôr, ale že by boli málo sladké, tak to ani náhodou nie. Tiež by sa dalo polemizovať o tom, čo je to "vysoká teplota". Ja som si zatiaľ také nevšimol (moja hranica je nad 33°C). Takže problematika "sladkosť ovocia versus teploty" nie je takto lineárne simplexná. IH
Připojit reakci
            

Jak zvýšit sladkost angreštu?


PP. (5314) - xxx.xxx.9.135 (?)
24.6.2018 10:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Protože autorem toho kacířského názoru o sladkosti jsem já, zareaguju. Není nad dobře vnesený vědecký zmatek. Zní to odborně a stejně vědí všichni houby. Já už v prvním postu upozorňuju, že to nemám vědecky podložené, že mi to jen tak připadne. A nešlo o vliv teploty. Šlo o to, že drobné ovoce a třešně jsou u nás i jinde v okolí prostě letos kyselejší, než bývávají. Možná se mi mění huba, i to je možné. Ale když z manželkou ochutnáváme lecos, zdá se = připadne nám, že to není oproti jindy tak sladké. Ač by vzhledem k příznivým podmínkám mělo být. Snad jsem v tom výlevu eliminoval možné námitky ohledně vědeckého posouzení. O ananas mi opravdu nešlo.

Připojit reakci
               

Jak zvýšit sladkost angreštu?


vyslouzil (16154) - xxx.xxx.236.1 (?)
24.6.2018 11:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určité rozdíly letos jsou. Třešně mi připadají stejně sladké jako jindy. Navíc jsou větší a je jich víc. U višní je to trochu jinak. Jindy sladký Favorit je letos víc dokysela, Erdi je stejně sladká jako jindy, Fanal a Morela nevím, ty teprve budou. Rybízy jsou stejné jako jindy, angrešt mi skutečně připadá trochu kyselejší.
   Osobně si myslím, že každé ovoce má období, kdy tvoří maximum cukrů. A počasí v této periodě hraje rozhodující roli. A nemusí jít nutně jen o teplo, i když většinou ano (ale taky vláha, sluneční svit, aj.) Vinaři říkají, že každý slunný zářijový den sype zlato. Naopak rybíz je stejně sladký na horách i v nížinách. 

Připojit reakci
                  

Jak zvýšit sladkost angreštu?


Daník (650) - xxx.xxx.100.59 (?)
24.6.2018 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Porovnám-li zahrady v 220mnm a v 525mnm, pak na podhorské je za přznivého slunečného počasí výrazný rozdíl např. u révy - Chrupky. V letech, kdy pod horama dobře vyzraje je chuť velmi kořenistá, sladká, bobule menší, na slunci s tmavším líčkem. V nížině větší a převažuje sladká. U černého rybízu ze stejných řízků jsem však loni také zaznamenal rozdíl ve sladkosti ve prospěch hor.

Naopak u jablek pozdně zimní odrůdy jednoznačně chutnější v nížině, podzimní na horách.

Kromě intenzity slunce a chladných rán mohou hrát ale roli i jiné faktory (absence zálivky pod horami, půda), jejichž vliv nejsem sto posoudit...

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Množení rybízu na meruzalku1215.7.2018621
Rybíz červený Abundent315.7.2018112
Angrešt Rezistent de Cluz114.7.201877
Růžová borůvka612.7.20182554
Šarka - švestky staré vs. nové311.7.2018188
Čím strádá borůvka? 911.7.2018736
Lesní jahůdky1211.7.20181365
Jsou bobuloviny neškodné po postříkání Roundupem?88.7.2018768
Pôdopokryvné drobné ovocie47.7.2018978
Jak pěstovat Kumoi?367.7.201854470
Ovocné druhy pěstovatelné totálně bez postřiku356.7.20186350
Červený rybíz135.7.201812596
Derave az rozpadnute listy malin 25.7.2018212
Odrůda angreštu630.6.2018605
Maliník odolný proti virům?427.6.2018412
Jak zvýšit sladkost angreštu?2425.6.20181539
Likvidace ostružin223.6.2018334
Okopávání jahod1123.6.20182125
Angrešt - náhlé žloutnutí listů521.6.2018655
Rybíz černý1517.6.20182940
Moruše4916.6.201816554
Aka je to choroba egresa? 412.6.2018448
Aky je to skodca na ribezli? 312.6.2018361
Stromek rybízu zničehonič uschl? Co to mohlo způsobit?411.6.2018512
Kde sehnat muchovník na kmínku?1611.6.201818851
Červíci310.6.20184305
Maliny proč jim žloutnou listy 159.6.201811204
Banán severu98.6.201814498
Co je to za keř? Černé kuličky 77.6.2018720
Jahodárny197.6.201823295
Čím hnojit rakytník?136.6.20182670
Angrešt a rybíz 2017765.6.201820856
(Ne)rozrůstání borůvek34.6.2018578
Kanadská borůvka - usychání174.6.201815073
Moruše - roub velkoplodé HK, Jičín, Nymburk, Ml.Boleslav2731.5.20183518
Sladký angrešt odolný proti padlí - co mi můžete doporučit?2130.5.201811969
Muchovník2530.5.20187496
Borůvky a voda830.5.20181003
Málo kuliček na rybízu 629.5.2018778
Jahoda gigantela828.5.20189704
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kohout a co teď?14.7.2018
Kohout a co teď?14.7.2018
Ježek - co dělat, aby k nám přestal v noci chodit11.7.2018
Nemoc husy10.7.2018
Uši u vlčáka10.7.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů