Jak správně otrhat černý/červený rybíz?



host - 12.165 (?) 
5.7.2010 17:57, zobrazeno: 14513x

Poradí mi někdo, jak správně sbírat rybíz z keřů?  Vzpomínám si, že v mém mládí, jeden soused trval na tom, že se musí ořezávat nožíkema a zcela určitě ne sbírat jen bobule a nechávat tam stopky. Může mi k tomu někdo říct jak správně postupovat a proč?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 5.7.2010 18:48

Jak je to správně, vlastně nevím. Ale ať budete otrhávat jednotlivé bobulky, nebo celé střapce,  keřům je to vcelku jedno, neponičíte-li všechny pupeny při bazi stopek.  Ořezávání nožíkem mi přijde zdlouhavé, u hodně dlouhých řídkých hroznů je možné jejich odstříhání. Očesáním pouhých kuliček si ušetříte práci s odstopkováním při zpracování, otrháním celých hroznů prodloužíte jejich uchovatelnost..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 12.165 (?), 6.7.2010 16:37

Děkuji pěkně za jasnou a věcnou odpověď. Jsem rád, že existují tyto stránky a lidé, kteří mají chuť se o své znalosti a zkušenosti podělit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 5.7.2010 20:55

Pokud mám poznatky, tak česání rybízu je taky záležitostí jestli se bude trhat ručně nebo strojně. Ve velkovýrobě se sazí i tzv sprchavé keře a to se pak buď třepe a vysává nebo jenom vysává. To jen tak pro ilustraci. Doma se obvykle trhá - češe se střapinou a to proto, že se může déle uchovávat a lépe přepravovat. Nevzniká tzv. ranka a možné okamžité kvašení nebo hnití.Taky lisovacím strojkem to prochází lépe se třapinou a nevrací se šnekem tolik zpátky. Jakmile ale buděte dělat kompot nebo nějaký džem, kde se navíc ovoce mačká, tak tam jednoznačně dejte přenost jednotlivým bobulím. Skutečně keři je to jedno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 12.165 (?), 6.7.2010 16:38

Také moc děkuji :))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.252 (?), 28.6.2017 18:43

Přiznám se, že mám podobné pochybnosti jako původní zadavatel tohoto vlákna. V mládí mi bylo také štěpováno, že musím rybíz utrhnout i se stopkou, jinak příští rok v daném místě nenaroste nový střapec plodů. Tak jsme dokonce po sklizni otrhávali zapomenuté prázdné stopky. Nevím, jestli je to mýtus, ale pokud ano, pak to byl mezi částí zahrádkářů (možná jen v určitých regionech) rozšířený mýtus, který mi bohužel zůstal do dneška.

Letos tedy zkusím otrhat jen bobule, stopky nechám, rybíz stejně nejraději otrháváme na přímý konzum postupně po kuličkách od těch největších a nejvyzrálejších.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika