Jak ostříhat rybíz a angrešt?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 200.9 (?) 
1.8.2009 22:35, zobrazeno: 142537x

Jsem zahrádkářka začátečnice, ale ráda bych ostříhala rybíz a angrešt. Dočetla jsem se, že je to vhodné teď po sklizni. Mám na zahradě starší stromky i keře. Mám ostříhat vizuelně nejstarší větve nebo je to složitější? Díky předem za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 9.227 (?), 1.8.2009 22:39

Už se zde určitě toto téma objevilo, zkuste si je zadat do vyhledavače a pročíst. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 200.9 (?), 2.8.2009 9:46

Něco málo jsem našla, ale stejně bych ráda, pokud by se někdo slitoval a poradil.:-))

Na některých stromkách nejsou žádné mladé výhony, mám tedy vystříhat část starých a nechat to tak?

Mají se teď rybízy a angrešty přihnojit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 2.8.2009 10:04

Keře rybízů prořežte tak, že odstraníte všechny mladé výhony vyrostlé odspodu, krom dvou nejsilnějších. Místo nich odřízněte - taky u země - dvě nejstarší větve. Konce není třeba zastřihovat.
  Stromky angreštů prořežte tak, že svěšené větve zkratíte v místech, kde z oblouku vyrůstá mladší výhon. Je-li stromek hustý, některé starší větve odstraňte celé, tak, aby korunka byla vzdušná.
V tuto dobu angrešty ani rybízy nepřihnojuji

Pozn.: Listí z odřezaných výhonů černého rybízu je možné usušit na výborný čaj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 128.44 (?), 2.8.2009 10:02

U rybízu nejstarší větve těsně u země. Ne všechny. Vystříhat slabé výmladky které nepoužijete pro doplnění keře. U angreštu stejně, nebo proředit obrost na hlavních větvích, aby větev nebyla moc hustá. Přihnojit už jen opatrně, ne moc dusíku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 2.8.2009 10:24

Co se týče ošetřování angeštu a rybízu, tak mnohé bylo řečeno a tak to doplním z mého pohledu. Je zásadní rozdíl ve střihání keřového a stromkového rybízu potažmo angreštu. Já jsem stromkové používal minimálně, protože mám utkvělé v paměti to co jsem přečetl někde "velkovýsadba stromkový rybíz neuznává". To proč to je na delší zdůvodňování.  U keřového rybýzu černého platí, že by tam neměly být starší větve 3 let, tak podává maximální výkon. To znamená po sklizni odstanit ty staré těsně u země a nové rašící jednoleté ponechat ty nejlepe vyvinuté a zbytek jednoletých odstranit. Držet se hesla, že je dobeé aby keř měl ze země cca 11 výhonů plus mínus něco a uvidíte při počítání jak je to těžké se rozhodovat co ponechat a co ne. Obvykle lidi ponechávají tak 30 výhonů a to je špatné. Já nehnojím už po sklizni ale brzy na jaře před rašením. U červeného rybízu mohou být ponechány jako nestraší větve i 5-6 leté ale ne starší. U mladých jednoletých výhonů platí totéž co u černého a opět neponechávat mnoho výhonů, je to na škodu v kvalitě a velikosti plodů. Jinak stav keře se dá poznat na první pohled, protože to odvisí od velikosti listů. Čím starší větvě, tím menší list, samozřejmě to ovlivńuje i výživa. Keř v dobé kondicimá velké jednoleté výhony, velký list a mnoho bobulí v jednom střapci, samozřejmě to odvisí od variety ale 22 bobulí není výjimkou. A na závěr připomínka, že rybíz má husté kořeny krátkého dosahu a proto ke správnému růstu potřebuje intenzivní mikrobiální činnost v půdě v nejbližším okolí, to zamená udržovat kypřením a hnojením v humusovitém stavu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 145.195 (?), 2.8.2009 17:11

já mám taky dotaz ohledn ě toho řez-má se teda řezat teď v srpnu po sklizni ebo až na jaře(mám stromkový rybíz) a co josta-kdy řezat-taky teď??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.114 (?), 6.8.2011 11:28

Konecne vim, jak ostrihat rybiz... ker mi roste na starem kompostu pod orechem a bobule jsou obrovske,,,,  jen na tech starych vetvich uz jsou mensi a mensi,, tak diky za radu,,, zdravim,  K.A. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 44.60 (?), 10.11.2020 9:01

Dobrý den

prosím o radu, jak ostříhat tento stromkový rybíz na obrázku, jak jsem pochopil, nezakracovat,ale spíše vystříhat celé větve? Do dneška jsem s ním prakticky nic nedělal. Děkuji.

černý rybíz stromek 3 roky
černý rybíz stromek 3 roky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.93 (?), 10.11.2020 17:27

U tříletého bych ještě nic nevystřihovala, jen větvičky, které rostou dovnitř korunky nebo si vzájemně překáží. Ale teď už to nechte na jaro, některá větvička může během zimy zaschnout.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika